Trwa ładowanie...
d24vo2g

Żurek Magdy Gessler. Przepis na tradycyjny żur wielkanocny

Żurek Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler? Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Żurek Magdy Gessler to tradycyjna potrawa idealna na świąteczny stół
Żurek Magdy Gessler to tradycyjna potrawa idealna na świąteczny stół (123RF)
d24vo2g

Żurek Magdy Gessler – przepis na tradycyjny żur

Do Wielkanocy coraz bliżej, powoli myślimy o przygotowaniu do świąt i zebraniu przepisów na potrawy. Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Oprócz mazurka i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie tradycyjny żurek na zakwasie. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na żurek według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler. Składniki

  • mąka żytnia - pół szklanki
  • woda przegotowana - 0,5 litra
  • skórka z chleba razowego
  • woda - 2 litry
  • masło - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 2 marchewki, por, pietruszka, cały seler
  • cebule - 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki
  • suszone grzyby - 2 sztuki
  • listki laurowe - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
  • biała kiełbasa - 500 gram
  • tłusta śmietana - 100 ml
d24vo2g

Żurek Magdy Gessler. Przygotowanie

Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min. Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka. Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d24vo2g

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

d24vo2g

Podziel się opinią

Share
d24vo2g
d24vo2g