Żurek wielkanocny Magdy Gessler. Tradycyjny przepis

Żurek Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół. Jak przygotować tradycyjny żur na zakwasie zgodnie z recepturą Magdy Gessler? Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom!

Żurek Magdy Gessler to tradycyjna potrawa idealna na świąteczny stół
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

Żurek Magdy Gessler – przepis na tradycyjny żurek

Do Wielkanocy coraz bliżej, powoli myślimy o przygotowaniu do świąt i zebraniu przepisów na potrawy. Na polskich stołach króluje kilka tradycyjnych dań bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Oprócz mazurka i jajek faszerowanych z pewnością znajdzie się właśnie tradycyjny żurek na zakwasie. To popularna i uwielbiana chyba przez wszystkich zupa. Często pojawia się na stole właśnie podczas świąt wielkanocnych. Przedstawiamy wam sprawdzony przepis na żurek według słynnej restauratorki Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler - składniki

  • mąka żytnia - pół szklanki
  • woda przegotowana - 0,5 litra
  • skórka z chleba razowego
  • woda - 2 litry
  • masło - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 2 marchewki, por, pietruszka, cały seler
  • cebule - 2
  • czosnek - 4 ząbki
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki
  • suszone grzyby - 2 sztuki
  • listki laurowe - 3
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
  • biała kiełbasa - 500 gram
  • tłusta śmietana - 100 ml

Żurek Magdy Gessler - przygotowanie

Zakwas:

  • Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba.
  • Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu.
  • Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak.
  • Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Żurek:

  • Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować.
  • Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min.
  • Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min.
  • Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka.
  • Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Zobacz także: Projektuje dla Agaty Dudy. Nam opowiada o współpracy z pierwszą damą

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm