Zupa krem z ziemniaków. Gotowa w pół godziny
Gęste, kremowe zupy są idealne na zakończenie długiego i ciężkiego dnia pracy. Stają się jeszcze lepsze, gdy nie trzeba poświęcać dużo czasu na ich przygotowanie. Zupa krem z ziemniakami jest świetna na późny obiad lub kolację. Może być serwowana jako przystawka, ale jest sycąca i pełna smaku, dzięki czemu sprawdzi się również jako danie główne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,3 kg ziemniaków
- 1 por
- 3 średnie marchewki
- 0,5 selera
- 800 ml bulionu drobiowego
- 600 ml mleka
- 80 g masła
- 40 g mąki
- pieprz, sól
Przepis
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa drobno pokrój.
- Podsmaż krótko pora i marchew. Dodaj ziemniaki i selera, zalej bulionem i gotuj około 20 minut.
- W międzyczasie roztop masło na patelni, dodaj mąkę i zalej mlekiem. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, wymieszaj je z zasmażką. Podgrzej krótko i dobrze wymieszaj, mieszając.
- Tak przygotowaną zupę można wzbogacić zwykłym serem, chrupiącym boczkiem i kwaśną śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl