Sprawdzone przepisy
Sezon na jarmuż zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Warzywo można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy je także w sklepach ze zdrową żywnością. Jarmuż uchodzi za najzdrowsze spośród zielonych warzyw. Zobaczcie, co można z niego przygotować.
Zobacz wideo: Chipsy z jarmużu
Pesto
Pesto to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Warto eksperymentować z różnymi zielonymi liśćmi - bazylią, natką, liśćmi brokuła i kalafiora, rzodkiewki, no i oczywiście jarmużem. Co powiecie na pesto z jarmużu z dodatkiem orzechów włoskich, parmezanu i czosnku? To pyszna propozycja smarowidła do pieczywa. Jednak pesto z jarmużu sprawdzi się również do makaronu. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w kieluchu blendera, dodać kilka kropli oliwy z oliwek i zmiksować na gładką masę.
Rozgrzewająca zupa
Kto dopiero zaczyna swoją przygodę z jarmużem, powinien ugotować zupę. Poza jarmużem, dodajemy do niej włoszczyznę i ziemniaki. Zupa ma piękny kolor i intensywny aromat. Sekretem jest esencjonalny mięsny bulion. Po ugotowaniu zupę zabielamu kremówką i doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną chili. Zapewniamy, że posmakuje ona wszystkim, nawet tym, którzy nie mają przekonania do szeroko pojętej "zieleniny".
Frittata
Frittata to po prostu włoski omlet. Od klasycznego różni się tym, że jest przygotowywany w piekarniku. Doskonale sprawdzi się na jesienne śniadanie. Poza jarmużem do frittaty dodajemy kozi ser, dynię i pomidorki koktajlowe. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny początek dnia, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.
Drobiowe roladki
Jarmuż doskonale sprawdza się w daniach obiadowych. Wypróbujcie przepis na drobiowe roladki z jarmużem. Wyglądają bardzo apetycznie, nadają się nie tylko na co dzień, ale i od święta. Delikatna pierś kurczaka z jarmużem i żółtym serem, zawinięta w plastry boczku. Może nie jest zbyt dietetycznie, ale za to jak smacznie! Danie robi się błyskawicznie, dlatego jest idealne, kiedy wracacie zmęczeni po pracy do domu. Roladki podajemy z ryżem lub ziemniaczanym puree i karmelizowaną marchewką.