Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
Czy wiesz, że znane i lubiane tortellini świetnie odnajdują się również w sałatce? Włoskie pierożki na bazie ciasta makaronowego będą idealnym uzupełnieniem do chrupiących warzyw oraz sosu na bazie jogurtu i majonezu. Po prostu palce lizać. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania sałatki znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na sałatkę:
- 100 g szynki drobiowej z indyka,
- 1 ogórek zielony,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1 papryka czerwona,
- 300 g tortellini ze szpinakiem i ricottą,
- 100 g roszponki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
O czym warto pamiętać:
- Do przepisu możesz użyć tortellini z różnym farszem, najlepiej bezmięsnym. W ten sposób sałatka szybko się nie znudzi, bo za każdym razem będą wyczuwalne w niej zupełnie inne smaki. My tym razem postawiliśmy na kombinację szpinaku i fety.
- Aby sałatka z włoskimi pierożkami była zachwycająca pod każdym względem, musisz zadbać również o sam proces gotowania tortellini. Pierożki nie mogą być pod żadnym pozorem rozgotowane, bo wtedy wpłyną niekorzystnie na pozostałe składniki.
- Po wymieszaniu wszystkich produktów, odstaw sałatkę do lodówki minimum na 30 minut. Tyle czasu wystarczy, aby smaki zgromadzone w misce dobrze się połączyły i stworzyły idealną całość.
- Sałatka sama w sobie jest bardzo sycąca i spokojnie możesz podawać ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z chrupiącym pieczywem lub grzankami.