Kiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodziny
Tak niewiele potrzeba, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawiły się niesamowite ciasteczka Anielskie Oczy. Za tą ciekawą nazwą kryją się kruche wypieki z orzechowym akcentem. Dzięki galaretkowym dodatkom od razu przykuwają uwagę. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję przygotowania domowych słodkości znajdziesz w naszym wideo.
Składniki:
- 250 ml gorącej wody,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 2 żółtka,
- 100 g mielonych orzechów laskowych,
- 150 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier wanilinowy.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od rozpuszczenia galaretki w gorącej wodzie.
- Następnie przelej ją do woreczka z suwakiem, który posłuży na koniec jako rękaw cukierniczy. Dzięki temu rozwiązaniu rozprowadzenie galaretki na ciasteczkach będzie szybkie i proste.
- Torebkę z mieszanką odstaw do lekkiego stężenia.
- Składniki na ciasto wyrabiaj jak najkrócej, aby zbytnio się nie nagrzało.
- Zwarte ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po 60 minutach podziel je na mniejsze kulki tej samej wielkości.
- Powstałe elementy przełóż do blaszki i delikatnie je rozgnieć, by powstała przestrzeń na dziurkę.
- Dodatkowe wgłębienie możesz zrobić przy pomocy palca lub końcówki drewnianej łyżki.
- Tak przygotowane ciasteczka wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
- Wróć do pracy z galaretką. Odetnij jeden z rogów torebki i zacznij wypełniać zagłębienia w ciasteczkach tężejącą galaretką. I to wszystko, smacznego.