W cieście Kilimandżaro znajdziesz puszysty kakaowy biszkopt, jabłkową wkładkę z galaretką oraz aksamitny krem budyniowy. Kiedy tylko pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę. Lista składników czeka poniżej. Koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak krok po kroku wyczarować pyszny deser w zaciszu własnego domu.
Składniki na masę jabłkową:
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 2 łyżki masła,
- 1 kg jabłek.
Krem budyniowy:
- 250 g miękkiego masła,
- 750 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek z podziałem na żółtka i białka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru.
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g gorzkiej czekolady.
O czym warto pamiętać:
- Jeśli zależy ci na efekcie puszystego jak chmurka biszkoptu, pracę nad wypiekiem rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek. W pierwszej kolejności ubij same białka z cukrem na puszystą pianę.
- Nie zapomnij również dodać do ciasta przesianej mąki, która jeszcze bardziej wzmocni efekt puszystości.
- Mieszankę na biszkopt przelej do formy o wymiarach 28x18 cm.
- Papier do pieczenia umieść tylko na spodzie, aby biszkopt podczas pieczenia mógł spokojnie rosnąć ku górze.
- Kakaowy biszkopt piecz przez 35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce na dużych oczkach. Aby szybko nie ściemniały, możesz delikatnie polać je sokiem z cytryny.
- Do przepisu najlepiej sprawdzą się owoce, które łatwo się rozpadają i mają kwaskowatą nutkę smakową. Spokojnie możesz użyć tu odmiany szara reneta lub ligol.
- Przy pracy nad kremem budyniowym kluczowe są dwie kwestie. Po pierwsze do ucierania musisz użyć miękkiego masła. Po drugie w takiej formie możesz dodać do niego tylko dobrze ostudzoną masę budyniową. Rób to stopniowo, w małych porcjach, aby krem się nie zważył.
- Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się połowa biszkoptu. Następnie zrób warstwę z jabłkowej mieszanki, dodaj krem i przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto w takim stanie wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie rozprowadź na wierzchu polewę czekoladową. Najlepiej zrobić ją z dodatkiem śmietanki, ponieważ po wizycie w lodówce, bez problemu podzielisz ciasto na mniejsze kawałki. Polewa nie będzie łamać się pod naporem noża. Co więcej, samo jej rozprowadzenie na cieście będzie proste jak bułka z masłem.
- Ciasto wraz z polewą wstaw ponownie do lodówki. Tym razem na całą noc. I to wszystko.