Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Warstwowe ciasto Kilimandżaro. Każdy poziom ma coś ciekawego do zaoferowania

W cieście Kilimandżaro znajdziesz puszysty kakaowy biszkopt, jabłkową wkładkę z galaretką oraz aksamitny krem budyniowy. Kiedy tylko pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę. Lista składników czeka poniżej. Koniecznie obejrzyj nasze wideo, gdzie pokazujemy, jak krok po kroku wyczarować pyszny deser w zaciszu własnego domu.

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kg jabłek.

Krem budyniowy:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 750 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek z podziałem na żółtka i białka,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru.

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

O czym warto pamiętać:

  • Jeśli zależy ci na efekcie puszystego jak chmurka biszkoptu, pracę nad wypiekiem rozpocznij od oddzielenia żółtek od białek. W pierwszej kolejności ubij same białka z cukrem na puszystą pianę.
  • Nie zapomnij również dodać do ciasta przesianej mąki, która jeszcze bardziej wzmocni efekt puszystości.
  • Mieszankę na biszkopt przelej do formy o wymiarach 28x18 cm.
  • Papier do pieczenia umieść tylko na spodzie, aby biszkopt podczas pieczenia mógł spokojnie rosnąć ku górze.
  • Kakaowy biszkopt piecz przez 35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie zetrzyj jabłka na tarce na dużych oczkach. Aby szybko nie ściemniały, możesz delikatnie polać je sokiem z cytryny.
  • Do przepisu najlepiej sprawdzą się owoce, które łatwo się rozpadają i mają kwaskowatą nutkę smakową. Spokojnie możesz użyć tu odmiany szara reneta lub ligol.
  • Przy pracy nad kremem budyniowym kluczowe są dwie kwestie. Po pierwsze do ucierania musisz użyć miękkiego masła. Po drugie w takiej formie możesz dodać do niego tylko dobrze ostudzoną masę budyniową. Rób to stopniowo, w małych porcjach, aby krem się nie zważył.
  • Jak złożyć ciasto? Na spodzie ma znaleźć się połowa biszkoptu. Następnie zrób warstwę z jabłkowej mieszanki, dodaj krem i przykryj drugą częścią biszkoptu. Ciasto w takim stanie wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie rozprowadź na wierzchu polewę czekoladową. Najlepiej zrobić ją z dodatkiem śmietanki, ponieważ po wizycie w lodówce, bez problemu podzielisz ciasto na mniejsze kawałki. Polewa nie będzie łamać się pod naporem noża. Co więcej, samo jej rozprowadzenie na cieście będzie proste jak bułka z masłem.
  • Ciasto wraz z polewą wstaw ponownie do lodówki. Tym razem na całą noc. I to wszystko. 
Więcej wideo
Kiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodzinyKiedy piekę Anielskie Oczy, nie zostaje po nich ani jeden okruszek. Ulubione ciasteczka całej rodziny
Zrób warstwową sałatkę Drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko jąZrób warstwową sałatkę Drwala, a obiad nie będzie potrzebny. Każdy będzie chciał jeść tylko ją
Modne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcjęModne rożki pod Powązkami. Mało kogo stać na dużą porcję
Do kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepisDo kolorowej sałatki dorzucam włoskie pierożki. Każdy dopytuje o dokładny przepis
W Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodziW Halloween serwuję brownie w przerażającym wydaniu. Ciasto mumia nigdy nie zawodzi
Mortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelceMortadela z kurczaka z pistacjami. Domową wędlinę zrobisz w butelce
Zrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsaZrób ciasto bez pieczenia z 5 składników. Anielska chmurka zachwyca od pierwszego kęsa
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja