Z tym przepisem mleczny chlebek będzie puszysty jak chmurka. Idealny do śniadaniowych tostów
Mięciutki i delikatny chlebek shokupan jeszcze dziś może pojawić się w twojej kuchni. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, jeśli ma się pod ręką sprawdzoną recepturę. Z naszą instrukcją, którą znajdziesz w wideo, sukces jest gwarantowany już na samym starcie. Nie zabraknie również pomysłu na podanie domowego pieczywa z dodatkami w formie koreańskich tostów. Listę składników znajdziesz poniżej.
Skąd pomysł na takie śniadanie? Otóż kuchnia koreańska była głównym trendem w świecie kulinariów w kończącym się właśnie roku. Jednocześnie jest to wizja na nadchodzący 2026 rok. Obok takich informacji nie można przejść obojętnie, postanowiliśmy dołożyć także swoją cegiełkę.
Składniki na tangzhong:
- 80 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej.
Pozostałe składniki na chlebek:
- 7 g suchych drożdży,
- 300 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 50 g miękkiego masła,
- 100 ml mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka w proszku.
Dodatki:
- usmażony bekon,
- jajecznica,
- sos na bazie majonezu i ketchupu,
- żółty ser,
- szczypiorek.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad chlebkiem rozpocznij od przygotowania tangzhong. W tym celu połącz na patelni mleko i mąkę. Mieszanka jest gotowa w chwili, kiedy ma konsystencję gęstej pasty. Przed dodaniem jej do pozostałych składników na ciasto, musisz ją całkowicie ostudzić.
- Składniki na ciasto połącz w robocie kuchennym. Następnie odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Do tego zadania możesz użyć zarówno kuchennej ściereczki, jak i folii spożywczej.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdy element rozwałkuj, po czym złóż do środka górną i dolną część. Ponownie rozwałkuj ciasto i zwiń je w rulon. Powtórz cały proces z dwoma pozostałymi kawałkami.
- Drożdżowe ruloniki przełóż do małej keksówki i rozprowadź na nich mleko, aby w trakcie pieczenia domowy chlebek nabrał złocistych rumieńców. Do tego zadania przyda się kuchenny pędzelek.
- Formę z zawartością wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut.
- W międzyczasie przygotuj dodatki. Upieczony chlebek podziel na mniejsze kawałki, po czym natnij je od góry i podpiecz na rozgrzanej patelni. Na koniec wypełnij tosty ulubionymi dodatkami.
- My tym razem postawiliśmy na bekon, kremową jajecznicę, sos, żółty ser i świeży szczypiorek.
- Opcji podania jest oczywiście dużo więcej — i to zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Aby śniadanie szybko się nie przejadło, polecamy zmieniać co jakiś czas dodatki.