Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Z tym przepisem mleczny chlebek będzie puszysty jak chmurka. Idealny do śniadaniowych tostów

Mięciutki i delikatny chlebek shokupan jeszcze dziś może pojawić się w twojej kuchni. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, jeśli ma się pod ręką sprawdzoną recepturę. Z naszą instrukcją, którą znajdziesz w wideo, sukces jest gwarantowany już na samym starcie. Nie zabraknie również pomysłu na podanie domowego pieczywa z dodatkami w formie koreańskich tostów. Listę składników znajdziesz poniżej.

Skąd pomysł na takie śniadanie? Otóż kuchnia koreańska była głównym trendem w świecie kulinariów w kończącym się właśnie roku. Jednocześnie jest to wizja na nadchodzący 2026 rok. Obok takich informacji nie można przejść obojętnie, postanowiliśmy dołożyć także swoją cegiełkę.

Składniki na tangzhong:

  • 80 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej.

Pozostałe składniki na chlebek:

  • 7 g suchych drożdży,
  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 ml mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka w proszku.

Dodatki:

  • usmażony bekon,
  • jajecznica,
  • sos na bazie majonezu i ketchupu,
  • żółty ser,
  • szczypiorek.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad chlebkiem rozpocznij od przygotowania tangzhong. W tym celu połącz na patelni mleko i mąkę. Mieszanka jest gotowa w chwili, kiedy ma konsystencję gęstej pasty. Przed dodaniem jej do pozostałych składników na ciasto, musisz ją całkowicie ostudzić.
  • Składniki na ciasto połącz w robocie kuchennym. Następnie odstaw je pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut. Do tego zadania możesz użyć zarówno kuchennej ściereczki, jak i folii spożywczej.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdy element rozwałkuj, po czym złóż do środka górną i dolną część. Ponownie rozwałkuj ciasto i zwiń je w rulon. Powtórz cały proces z dwoma pozostałymi kawałkami.
  • Drożdżowe ruloniki przełóż do małej keksówki i rozprowadź na nich mleko, aby w trakcie pieczenia domowy chlebek nabrał złocistych rumieńców. Do tego zadania przyda się kuchenny pędzelek.
  • Formę z zawartością wstaw do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dodatki. Upieczony chlebek podziel na mniejsze kawałki, po czym natnij je od góry i podpiecz na rozgrzanej patelni. Na koniec wypełnij tosty ulubionymi dodatkami.
  • My tym razem postawiliśmy na bekon, kremową jajecznicę, sos, żółty ser i świeży szczypiorek.
  • Opcji podania jest oczywiście dużo więcej — i to zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Aby śniadanie szybko się nie przejadło, polecamy zmieniać co jakiś czas dodatki.
Więcej wideo
Świąteczne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką. Nikt mu się nie oprzeŚwiąteczne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką. Nikt mu się nie oprze
Od lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepisOd lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepis
Wypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w świętaWypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w święta
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumyOdwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Ta sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długoTa sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długo
Panna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiejPanna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiej
Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcjaKiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje