Jeśli nie masz pomysłu na szybki, pożywny i przede wszystkim smaczny obiad, przychodzimy z gotowym rozwiązaniem. Kolorowa, pełna aromatów sałatka marokańska z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą zadomowi się w twoim menu na stałe. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki:
- 360 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 kalafior,
- 3/4 szkl. ugotowanej kaszy kuskus,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu.
Sałatka:
- 1 mały granat,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 pomidor,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania ciecierzycy i kaszy kuskus. Ciecierzycę po ugotowaniu osusz.
- Aby nadać sałatce jeszcze więcej walorów smakowych, kaszę kuskus możesz przygotować w domowym bulionie warzywnym.
- Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.
- Nie zapomnij też o mieszance przypraw. Nie pomiń żadnego elementu, bo to właśnie dzięki dużej ilości przypraw, danie ma niezapomnianą kombinację smakową. Przyprawy połącz w osobnej misce i dokładnie wymieszaj.
- Na blacie kuchennym ułóż blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsyp na niej różyczki kalafiora oraz wcześniej przygotowaną ciecierzycę. Następnie wymieszaj je dokładnie z oliwą i mieszanką przypraw. Na tym etapie najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy dwóch łyżek. Tak przygotowaną mieszankę wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Warzywa i natkę pietruszki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużej miski i połącz z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
- Aby do sałatki nie trafiła niepotrzebnie pestka z cytrusa, wyciśnij z niego sok przy pomocy małego sitka.
- Na koniec wrzuć do miski pestki granatu i dokładnie wymieszaj.
- Czas złożyć sałatkę. W pierwszej kolejności wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę kuskus oraz upieczonego kalafiora i ciecierzycę. Z powstałej mieszanki uformuj mały kopiec. Następnie na wierzchu dodaj kolorowe warzywa i to wszystko. Sałatka jest gotowa do podania.