Wypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w święta
Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście pysznych pierogów. I aby takie były, oprócz sprawdzonego farszu, trzeba jeszcze wiedzieć, jak dokładnie zrobić niezawodne ciasto. Postanowiłam przetestować trzy najbardziej popularne przepisy i sprawdzić, który z nich okaże się najlepszy. Całą relację z przygotowania i testów znajdziesz w naszym wideo. Lista składników na poszczególne ciasta do pierogów czeka poniżej.
Składniki na ciasto z olejem:
- 280 ml ciepłej wody,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju roślinnego.
Ciasto z żółtkiem:
- 1 żółtko,
- 250 ml gorącej wody,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli.
Ciasto bez oleju:
- 250 ml gorącej wody,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szczypta soli.
Które ciasto na pierogi najlepsze?
- Już niebawem każdy z nas zasiądzie do wigilijnego stołu, na którym pojawią się m.in. pierogi. Z racji, że jest to danie czasochłonne, warto przygotować je trochę wcześniej i zamrozić. Tak, aby w ferworze świątecznych obowiązków, lista rzeczy do zrobienia była jak najkrótsza.
- Jak to zrobić? Wykorzystaj patent na mrożenie pierogów w dwóch etapach. Po pierwsze, ułóż ulepione pierogi na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób, aby nie miały ze sobą bezpośredniego kontaktu.
- Pierogi wstaw do zamrażarki na dwie godziny, po czym przełóż je do woreczków i podziel na konkretne porcje. Dzięki wstępnemu mrożeniu masz pewność, że pierogi w woreczku nie skleją się ze sobą.
- Co więcej, polecam dokładnie opisać każde opakowanie. Tak, aby wiedzieć, co dokładnie się w nim znajduje i kiedy pierogi zostały zrobione. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy ugotować je we wrzątku.
- A wracając do samego testu, w jego trakcie sprawdziłam trzy metody przygotowania ciasta na pierogi: z olejem, z żółtkiem oraz wariant bez oleju. Praca z dwoma pierwszymi ciastami okazała się najbardziej przyjemna i szybka. Baza na pierogi w obu przypadkach była mięciutka i elastyczna. Najgorzej na tym polu wypadło ciasto bez oleju, które wyszło twarde i zbite.
- A jak po ugotowaniu? I tu okazało się, że najlepszym ciastem w moim odczuciu jest opcja z olejem. Idealnie mięciutkie i delikatne. Na drugim miejscu, co mnie zaskoczyło, znalazło się ciasto bez oleju. Zaś na trzecim miejscu wylądowało ciasto z żółtkiem, które w moim odczuciu okazało się najbardziej twarde.
- Oczywiście jest to moja subiektywna ocena. Koniecznie daj, znać jakie ciasto do świątecznych pierogów sprawdza się w twoim domu.