Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Wypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w święta

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oczywiście pysznych pierogów. I aby takie były, oprócz sprawdzonego farszu, trzeba jeszcze wiedzieć, jak dokładnie zrobić niezawodne ciasto. Postanowiłam przetestować trzy najbardziej popularne przepisy i sprawdzić, który z nich okaże się najlepszy. Całą relację z przygotowania i testów znajdziesz w naszym wideo. Lista składników na poszczególne ciasta do pierogów czeka poniżej.

Składniki na ciasto z olejem:

  • 280 ml ciepłej wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Ciasto z żółtkiem:

  • 1 żółtko,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Ciasto bez oleju:

  • 250 ml gorącej wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szczypta soli.

Które ciasto na pierogi najlepsze?

  • Już niebawem każdy z nas zasiądzie do wigilijnego stołu, na którym pojawią się m.in. pierogi. Z racji, że jest to danie czasochłonne, warto przygotować je trochę wcześniej i zamrozić. Tak, aby w ferworze świątecznych obowiązków, lista rzeczy do zrobienia była jak najkrótsza.
  • Jak to zrobić? Wykorzystaj patent na mrożenie pierogów w dwóch etapach. Po pierwsze, ułóż ulepione pierogi na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, w taki sposób, aby nie miały ze sobą bezpośredniego kontaktu.
  • Pierogi wstaw do zamrażarki na dwie godziny, po czym przełóż je do woreczków i podziel na konkretne porcje. Dzięki wstępnemu mrożeniu masz pewność, że pierogi w woreczku nie skleją się ze sobą.
  • Co więcej, polecam dokładnie opisać każde opakowanie. Tak, aby wiedzieć, co dokładnie się w nim znajduje i kiedy pierogi zostały zrobione. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy ugotować je we wrzątku.
  • A wracając do samego testu, w jego trakcie sprawdziłam trzy metody przygotowania ciasta na pierogi: z olejem, z żółtkiem oraz wariant bez oleju. Praca z dwoma pierwszymi ciastami okazała się najbardziej przyjemna i szybka. Baza na pierogi w obu przypadkach była mięciutka i elastyczna. Najgorzej na tym polu wypadło ciasto bez oleju, które wyszło twarde i zbite.
  • A jak po ugotowaniu? I tu okazało się, że najlepszym ciastem w moim odczuciu jest opcja z olejem. Idealnie mięciutkie i delikatne. Na drugim miejscu, co mnie zaskoczyło, znalazło się ciasto bez oleju. Zaś na trzecim miejscu wylądowało ciasto z żółtkiem, które w moim odczuciu okazało się najbardziej twarde.
  • Oczywiście jest to moja subiektywna ocena. Koniecznie daj, znać jakie ciasto do świątecznych pierogów sprawdza się w twoim domu.
Więcej wideo
Od lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepisOd lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepis
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumyOdwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Ta sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długoTa sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długo
Panna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiejPanna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiej
Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcjaKiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiejZ tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców