W świątecznym menu koniecznie uwzględnij kruche ciasto z gruszkowym nadzieniem ukryte pod chrupiącą kruszonką. Już sam aromat unoszący się nad domowym wypiekiem zachęca do jedzenia. A gdy dodamy do tego jeszcze ciekawą formę podania, która od razu przykuwa oko, mamy to. Perfekcyjną kombinację, dzięki której święta na pewno będą udane. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć też naszego wideo, gdzie pokazujemy, jak krok po kroku przygotować pyszne ciasto.
Składniki na nadzienie:
- 4 gruszki,
- 1/2 łyżki cynamonu,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki wody.
Kruche ciasto:
- 2 żółtka,
- 100 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 150 g mąki pszennej.
O czym warto pamiętać:
- Aby ciasto wyszło idealnie kruche, musisz przygotować je na bazie zimnego masła. Wyrabianie powinno trwać jak najkrócej. Najlepiej robić to przy pomocy robota kuchennego, aby ciasto miało jak najmniej styczności z ciepłymi dłońmi.
- Gdy uzyskasz zwartą i gładką formę, owiń je szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki minimum na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj gruszki. Do przepisu polecamy użyć owoców z kwaskowatą nutką, aby uzyskana kombinacja smakowa nie wyszła zbyt przesłodzona i mdła.
- Gruszki obierz, po czym pokrój w drobną kosteczkę. Następnie gotuj je w garnku z pozostałymi składnikami ok. 15 minut. W tym czasie owoce powinny całkowicie zmięknąć, zachowując jednocześnie swój kształt.
- Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Mniejszy kawałek ponownie owiń folią i włóż do lodówki. Z większej części uformuj spód przyszłego wypieku.
- Aby rozwałkować ciasto na cienki placek w szybki i prosty sposób wykorzystaj trik z dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wystarczy, że umieścisz pomiędzy nimi ciasto i zaczniesz z nim pracować. Dzięki tej metodzie na pewno się nie rozerwie i nie przyklei do wałka.
- Na koniec wytnij koło. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy okrągłej pokrywki, którą wystarczy przyłożyć do ciasta i odrysować potrzebny kształt.
- Wycięty element przełóż do formy do pieczenia i ponacinaj go dookoła, tworząc mniejsze paseczki. Centralnie na środku umieść gruszki z garnka. Wystające paseczki zwiń do środka, po czym powbijaj w nie orzechy.
- Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na dużych oczkach bezpośrednio na gruszkowe nadzienie.
- Ciasto w takim wydaniu wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Do dekoracji możesz użyć też domowego lukru.