Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Świąteczne ciasto z gruszkami pod chrupiącą kruszonką. Nikt mu się nie oprze

W świątecznym menu koniecznie uwzględnij kruche ciasto z gruszkowym nadzieniem ukryte pod chrupiącą kruszonką. Już sam aromat unoszący się nad domowym wypiekiem zachęca do jedzenia. A gdy dodamy do tego jeszcze ciekawą formę podania, która od razu przykuwa oko, mamy to. Perfekcyjną kombinację, dzięki której święta na pewno będą udane. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć też naszego wideo, gdzie pokazujemy, jak krok po kroku przygotować pyszne ciasto.

Składniki na nadzienie:

  • 4 gruszki,
  • 1/2 łyżki cynamonu,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki wody.

Kruche ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 150 g mąki pszennej.

O czym warto pamiętać:

  • Aby ciasto wyszło idealnie kruche, musisz przygotować je na bazie zimnego masła. Wyrabianie powinno trwać jak najkrócej. Najlepiej robić to przy pomocy robota kuchennego, aby ciasto miało jak najmniej styczności z ciepłymi dłońmi.
  • Gdy uzyskasz zwartą i gładką formę, owiń je szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki minimum na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj gruszki. Do przepisu polecamy użyć owoców z kwaskowatą nutką, aby uzyskana kombinacja smakowa nie wyszła zbyt przesłodzona i mdła.
  • Gruszki obierz, po czym pokrój w drobną kosteczkę. Następnie gotuj je w garnku z pozostałymi składnikami ok. 15 minut. W tym czasie owoce powinny całkowicie zmięknąć, zachowując jednocześnie swój kształt.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Mniejszy kawałek ponownie owiń folią i włóż do lodówki. Z większej części uformuj spód przyszłego wypieku.
  • Aby rozwałkować ciasto na cienki placek w szybki i prosty sposób wykorzystaj trik z dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wystarczy, że umieścisz pomiędzy nimi ciasto i zaczniesz z nim pracować. Dzięki tej metodzie na pewno się nie rozerwie i nie przyklei do wałka.
  • Na koniec wytnij koło. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy okrągłej pokrywki, którą wystarczy przyłożyć do ciasta i odrysować potrzebny kształt.
  • Wycięty element przełóż do formy do pieczenia i ponacinaj go dookoła, tworząc mniejsze paseczki. Centralnie na środku umieść gruszki z garnka. Wystające paseczki zwiń do środka, po czym powbijaj w nie orzechy.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj je na dużych oczkach bezpośrednio na gruszkowe nadzienie.
  • Ciasto w takim wydaniu wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Do dekoracji możesz użyć też domowego lukru.
Więcej wideo
Z tym przepisem mleczny chlebek będzie puszysty jak chmurka. Idealny do śniadaniowych tostówZ tym przepisem mleczny chlebek będzie puszysty jak chmurka. Idealny do śniadaniowych tostów
Od lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepisOd lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepis
Wypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w świętaWypróbowałam trzy ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w święta
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumyOdwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Ta sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długoTa sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długo
Panna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiejPanna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiej
Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcjaKiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść