Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja

Jeśli jesteś fanem warstwowych wypieków, mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Połączenie pistacjowego ciasta z maślanym kremem to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Do tego pięknie się prezentuje, stąd też jego nazwa. Pistacjowa Dama to idealne ciasto na każdą okazję, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na maślany krem:

  • 2 łyżki proszku z liofilizowanych malin,
  • 3 szklanki cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki mleka.

Pistacjowe ciasto:

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2/3 szklanki pokruszonych pistacji,
  • 4 jajka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 proc.,
  • 1,5 szklanki cukru.

Dodatkowo:

  • 450 g dżemu malinowego.

O czym warto pamiętać:

  • Zacznij od połączenia miękkiego masła i cukru przy pomocy miksera.
  • Pistacje do ciasta zblenduj, po czym wymieszaj je z mąką.
  • Po połączeniu wszystkich składników na ciasto przelej powstałą masę do formy do pieczenia. Pamiętaj, papier do pieczenia ma znaleźć się tylko na spodzie formy, aby ciasto w piekarniku mogło swobodnie rosnąć do góry. Piecz je przez 35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
  • Czas na maślany krem. Jego bazą musi być miękkie masło. Ucieraj je przez kilka minut, aż w misce pojawi się jasny puch. Następnie zacznij stopniowo dodawać kolejne produkty. Nie zapomnij o proszku z liofilizowanych malin. Nie dość, że doda ciekawych walorów smakowych całemu deserowi, to jeszcze delikatnie zabarwi sam krem. Będzie miał lekko różowy kolor.
  • Jak złożyć ciasto Pistacjowa Dama? Na spodzie formy ma znaleźć się połowa ciasta. Następnie zrób kolejne warstwy z: dżemu malinowego i połowy kremu. Po czym powtórz cały proces składania od początku. Na ostatnim poziomie rozsyp pokruszone ciasto.
  • Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz udekorować go dodatkowo liofilizowanymi malinami i świeżą miętą.
  • Ciasto z pistacjowym akcentem upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.
Więcej wideo
Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiejZ tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
W te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczuW te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczu
Jak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniuJak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniu
Jarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonuJarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonu
To najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatekTo najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatek
Do sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatycznyDo sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatyczny
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum