Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Jeśli jesteś fanem warstwowych wypieków, mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Połączenie pistacjowego ciasta z maślanym kremem to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Do tego pięknie się prezentuje, stąd też jego nazwa. Pistacjowa Dama to idealne ciasto na każdą okazję, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na maślany krem:
- 2 łyżki proszku z liofilizowanych malin,
- 3 szklanki cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki mleka.
Pistacjowe ciasto:
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2/3 szklanki pokruszonych pistacji,
- 4 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1/2 szklanki śmietanki 18 proc.,
- 1,5 szklanki cukru.
Dodatkowo:
- 450 g dżemu malinowego.
O czym warto pamiętać:
- Zacznij od połączenia miękkiego masła i cukru przy pomocy miksera.
- Pistacje do ciasta zblenduj, po czym wymieszaj je z mąką.
- Po połączeniu wszystkich składników na ciasto przelej powstałą masę do formy do pieczenia. Pamiętaj, papier do pieczenia ma znaleźć się tylko na spodzie formy, aby ciasto w piekarniku mogło swobodnie rosnąć do góry. Piecz je przez 35 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Czas na maślany krem. Jego bazą musi być miękkie masło. Ucieraj je przez kilka minut, aż w misce pojawi się jasny puch. Następnie zacznij stopniowo dodawać kolejne produkty. Nie zapomnij o proszku z liofilizowanych malin. Nie dość, że doda ciekawych walorów smakowych całemu deserowi, to jeszcze delikatnie zabarwi sam krem. Będzie miał lekko różowy kolor.
- Jak złożyć ciasto Pistacjowa Dama? Na spodzie formy ma znaleźć się połowa ciasta. Następnie zrób kolejne warstwy z: dżemu malinowego i połowy kremu. Po czym powtórz cały proces składania od początku. Na ostatnim poziomie rozsyp pokruszone ciasto.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem możesz udekorować go dodatkowo liofilizowanymi malinami i świeżą miętą.
- Ciasto z pistacjowym akcentem upiekliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.