Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną kolację na ciepło? Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony patent na wyborne pizzerinki. Nie dość, że ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, to jeszcze masz pewność, że za każdym razem wyjdą idealnie puszyste. W czym tkwi ich sekret? Obejrzyj nasze wideo i przekonaj się sam. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na pizzerinki:
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 400 g serka wiejskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku.
Dodatki:
- 40 g startej na tarce mozzarelli,
- 9 łyżeczek sosu pomidorowego,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- 1/4 czerwonej papryki,
- 40 g szynki.
O czym warto pamiętać:
- Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest użycie serka wiejskiego, który sprawi, że baza przyszłych pizzerinek będzie miękka i wilgotna jednocześnie.
- Połącz składniki na "ciasto", po czym podziel je na mniejsze części i uformuj małe placuszki. Powstała mieszanka będzie na pewno się kleić, dlatego najlepiej zrobić to przy pomocy łyżki do lodów. Dzięki niej w szybki i prosty sposób odmierzysz równe części mieszanki i przeniesiesz je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj dodatki. Aby szybko się nie znudziły, możesz je modyfikować i za każdym razem przygotować pizzerinki z zupełnie innymi elementami.
- Pamiętaj, aby pokroić je dość drobno, by bez problemu udało się je później ułożyć na pizzerinkach.
- Na podpieczonych plackach rozprowadź sos pomidorowy, po czym dodaj ser i dodatki. Ponownie wstaw blachę do piekarnika. Tym razem na 5 minut.
- I to wszystko, kolacja na ciepło jest gotowa do podania.
- Z proporcji, które zamieściliśmy wyżej, udało się nam zrobić 9 pysznych pizzerinek.