Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Od lat robię pizzerinki w ten sposób. Goście za każdym razem pytają o przepis

Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną kolację na ciepło? Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony patent na wyborne pizzerinki. Nie dość, że ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, to jeszcze masz pewność, że za każdym razem wyjdą idealnie puszyste. W czym tkwi ich sekret? Obejrzyj nasze wideo i przekonaj się sam. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na pizzerinki:

  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 400 g serka wiejskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku.

Dodatki:

  • 40 g startej na tarce mozzarelli,
  • 9 łyżeczek sosu pomidorowego,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 40 g szynki.

O czym warto pamiętać:

  • Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest użycie serka wiejskiego, który sprawi, że baza przyszłych pizzerinek będzie miękka i wilgotna jednocześnie.
  • Połącz składniki na "ciasto", po czym podziel je na mniejsze części i uformuj małe placuszki. Powstała mieszanka będzie na pewno się kleić, dlatego najlepiej zrobić to przy pomocy łyżki do lodów. Dzięki niej w szybki i prosty sposób odmierzysz równe części mieszanki i przeniesiesz je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dodatki. Aby szybko się nie znudziły, możesz je modyfikować i za każdym razem przygotować pizzerinki z zupełnie innymi elementami.
  • Pamiętaj, aby pokroić je dość drobno, by bez problemu udało się je później ułożyć na pizzerinkach.
  • Na podpieczonych plackach rozprowadź sos pomidorowy, po czym dodaj ser i dodatki. Ponownie wstaw blachę do piekarnika. Tym razem na 5 minut.
  • I to wszystko, kolacja na ciepło jest gotowa do podania.
  • Z proporcji, które zamieściliśmy wyżej, udało się nam zrobić 9 pysznych pizzerinek.
Więcej wideo
Wypróbowałam 3 ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w świętaWypróbowałam 3 ciasta na pierogi. Sprawdź, które okazało się najlepsze i warto wykorzystać je w święta
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumyOdwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Ta sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długoTa sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długo
Panna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiejPanna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiej
Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcjaKiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiejZ tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd