Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Panna cotta w świątecznym wydaniu. Z żurawinowym musem smakuje najlepiej

Jeśli wykorzystasz nasz przepis w te święta, zaskoczysz swoich bliskich czymś naprawdę wyjątkowym. Dobrze znana i lubiana panna cotta z żurawinowym akcentem ma w sobie to "coś". Goście będą pod wielkim wrażeniem. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na panna cottę:

  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 szkl. śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sos żurawinowy:

  • 1/4 szkl. cukru,
  • 150 g świeżej żurawiny,
  • 1/2 szkl. wody.

Dekoracja:

  • żurawina w cukrze,
  • świeży rozmaryn.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad deserem w świątecznym klimacie rozpocznij od przygotowania panna cotty. W tym celu połącz mleko, cukier i śmietankę.
  2. Po podgrzaniu składników zdejmij garnek z palnika, po czym dodaj do środka ekstrakt i napęczniałą żelatynę. Aby uzyskać taki efekt, zalej wcześniej sproszkowaną żelatynę wodą i odstaw na chwilę.
  3. Gotową mieszankę rozlej do pucharków, wypełniając je w 70 proc. i odstaw do stężenia do lodówki na 3 godziny.
  4. Deser możesz przygotować również w innych naczyniach, tj. małe słoiki, szklanki czy miseczki. Niezależenie od ostatecznego wyboru, pamiętaj o jednej, kluczowej zasadzie. Szkło powinno być całkowicie przejrzyste, aby warstwy deseru były dobrze widoczne. Unikaj więc wszelkich zdobień, które odciągają uwagę od tego, co znajduje się w środku.
  5. Czas na drugą warstwę. Aby ją przygotować, ponownie umieść rondelek na palniku. Tym razem połącz ze sobą: świeżą żurawinę, cukier oraz wodę. Powstałą mieszankę najpierw zblenduj, po czym przetrzyj dodatkowo przez sitko. W ten sposób uzyskasz idealnie gładką i aksamitną mieszankę. Rozprowadź ją bezpośrednio na śmietankowym deserze.
  6. To jednak nie koniec. Zadbaj jeszcze o odpowiednią dekorację. Obtocz żurawinę w cukrze, dzięki czemu będzie idealnie wpisywać się w zimową aurę, a następnie ułóż ją na wierzchu każdego deseru. Nie zapomnij też o gałązce świeżego rozmarynu.
Więcej wideo
Odwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumyOdwiedziliśmy jarmark na Kociewiu. Domowe smaki i dobre ceny przyciągnęły tłumy
Ta sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długoTa sałatka zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. W dodatku syci na długo
Kiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcjaKiedy na stole pojawia się Pistacjowa Dama, inne wypieki nie mają szans. Sama perfekcja
Z tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiejZ tym przepisem zrobisz kajzerki jak z piekarni. Z ziołowym masełkiem smakują najlepiej
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
W te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczuW te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczu
Jak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniuJak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniu
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier