Jeśli wykorzystasz nasz przepis w te święta, zaskoczysz swoich bliskich czymś naprawdę wyjątkowym. Dobrze znana i lubiana panna cotta z żurawinowym akcentem ma w sobie to "coś". Goście będą pod wielkim wrażeniem. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na panna cottę:
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki wody,
- 1 szkl. śmietanki 30 proc.,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sos żurawinowy:
- 1/4 szkl. cukru,
- 150 g świeżej żurawiny,
- 1/2 szkl. wody.
Dekoracja:
- żurawina w cukrze,
- świeży rozmaryn.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad deserem w świątecznym klimacie rozpocznij od przygotowania panna cotty. W tym celu połącz mleko, cukier i śmietankę.
- Po podgrzaniu składników zdejmij garnek z palnika, po czym dodaj do środka ekstrakt i napęczniałą żelatynę. Aby uzyskać taki efekt, zalej wcześniej sproszkowaną żelatynę wodą i odstaw na chwilę.
- Gotową mieszankę rozlej do pucharków, wypełniając je w 70 proc. i odstaw do stężenia do lodówki na 3 godziny.
- Deser możesz przygotować również w innych naczyniach, tj. małe słoiki, szklanki czy miseczki. Niezależenie od ostatecznego wyboru, pamiętaj o jednej, kluczowej zasadzie. Szkło powinno być całkowicie przejrzyste, aby warstwy deseru były dobrze widoczne. Unikaj więc wszelkich zdobień, które odciągają uwagę od tego, co znajduje się w środku.
- Czas na drugą warstwę. Aby ją przygotować, ponownie umieść rondelek na palniku. Tym razem połącz ze sobą: świeżą żurawinę, cukier oraz wodę. Powstałą mieszankę najpierw zblenduj, po czym przetrzyj dodatkowo przez sitko. W ten sposób uzyskasz idealnie gładką i aksamitną mieszankę. Rozprowadź ją bezpośrednio na śmietankowym deserze.
- To jednak nie koniec. Zadbaj jeszcze o odpowiednią dekorację. Obtocz żurawinę w cukrze, dzięki czemu będzie idealnie wpisywać się w zimową aurę, a następnie ułóż ją na wierzchu każdego deseru. Nie zapomnij też o gałązce świeżego rozmarynu.