W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Wykorzystaj nasz sprawdzony przepis na smaczną, ciekawą i oryginalną kanapkę w wydaniu na bogato. Każdy element tej układanki ma coś ciekawego do zaoferowania. Na szczególną uwagę zasługuje mięso, do którego dodaliśmy ulubiony przysmak Polaków. Jeśli chcesz się przekonać, o jaki produkt dokładnie chodzi, koniecznie obejrzyj nasze wideo z całą instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kotlety:
- 60 g papryki konserwowej,
- 80 g ogórków korniszonów,
- 400 g zmielonej szynki wieprzowej,
- 1/3 szkl. bułki tartej,
- 1/4 posiekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Dodatki do mięsa:
- 120 g żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki kanapki:
- 2 jajka sadzone,
- 2 podpieczone bułki pszenne,
- cebula,
- musztarda,
- zielona sałata.
O czym warto pamiętać:
- Po dokładnym wyrobieniu masy na przyszłe kotlety uformuj z niej płaskie placki. Następnie obtocz je w bułce tartej.
- Kształt przyszłych kotletów dopasuj do formy bułki, jaką użyjesz do przepisu.
- Następnie podsmaż je wstępnie na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
- To nie koniec pracy nad mięsnymi dodatkami do kanapki. Kotlety przełóż do formy do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj dwa jajka sadzone i podpiecz bułki.
- Jak złożyć Kanapkę Gajowego? Na podpieczonym spodzie rozprowadź musztardę. Następnie dodaj zieloną sałatę, krążki cebuli, upieczone kotlety oraz po jednym jajku sadzonym. Całość przykryj drugą połówką bułki.
- Aby kanapkę było łatwiej skonsumować, podziel ją na pół.
- Z podanych wyżej proporcji zrobisz dwie Kanapki Gajowego.