Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre
Zrób choć raz ciasto Palce Lizać, a cała rodzina nie będzie chciała jeść nic innego. Ten warstwowy deser łączy w sobie kruche ciasto, chrupiącą bezę i dwa rodzaje kremu — krówkowy i śmietankowy. Brzmi ciekawie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Zresztą przekonaj się o tym sam i wykorzystaj dokładną instrukcję na zrobienie domowego wypieku z naszego wideo. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 300 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g zimnego masła.
Krem śmietankowy:
- 300 g mascarpone,
- 5-6 łyżek cukru pudru,
- 600 ml śmietanki 36 proc.,
- 1 opakowanie śmietan fix.
Krem krówkowy:
- 400 g masy krówkowej,
- 150 g miękkiego masła.
Beza:
- 3/4 szkl. cukru,
- 4 białka,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego.
O czym warto pamiętać:
- Ciasto kruche podziel na dwie równe części.
- Jedną połówkę przełóż od razu do formy i wstaw do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Drugą część owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki.
- Następnie przejdź do przygotowania mieszanki na bezę. Kiedy będzie już gotowa, umieść na spodzie drugą część ciasta i bezpośrednio na wierzch rozprowadź masę na bezę.
- Formę z zawartością wstaw do piekarnika na 60 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 120 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj dwie masy potrzebne do przepisu.
- Jak złożyć ciasto? Na podpieczonym spodzie rozprowadź masę krówkową. Następnie dodaj krem śmietankowy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia ułóż na wierzchu upieczoną dzień wcześniej bezę.
- I to wszystko, ciasto można dzielić na mniejsze kawałki.