Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Nazwa tego deseru mówi sama za siebie. Ciasto Palce Lizać nie sposób opisać innymi słowami, takie jest dobre

Zrób choć raz ciasto Palce Lizać, a cała rodzina nie będzie chciała jeść nic innego. Ten warstwowy deser łączy w sobie kruche ciasto, chrupiącą bezę i dwa rodzaje kremu — krówkowy i śmietankowy. Brzmi ciekawie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Zresztą przekonaj się o tym sam i wykorzystaj dokładną instrukcję na zrobienie domowego wypieku z naszego wideo. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g zimnego masła.

Krem śmietankowy:

  • 300 g mascarpone,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • 600 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 opakowanie śmietan fix.

Krem krówkowy:

  • 400 g masy krówkowej,
  • 150 g miękkiego masła.

Beza:

  • 3/4 szkl. cukru,
  • 4 białka,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego.

O czym warto pamiętać:

  • Ciasto kruche podziel na dwie równe części.
  • Jedną połówkę przełóż od razu do formy i wstaw do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Drugą część owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki.
  • Następnie przejdź do przygotowania mieszanki na bezę. Kiedy będzie już gotowa, umieść na spodzie drugą część ciasta i bezpośrednio na wierzch rozprowadź masę na bezę.
  • Formę z zawartością wstaw do piekarnika na 60 minut. Temperatura pieczenia powinna wynosić 120 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotuj dwie masy potrzebne do przepisu.
  • Jak złożyć ciasto? Na podpieczonym spodzie rozprowadź masę krówkową. Następnie dodaj krem śmietankowy. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki. Najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia ułóż na wierzchu upieczoną dzień wcześniej bezę.
  • I to wszystko, ciasto można dzielić na mniejsze kawałki.
Więcej wideo
W Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szansW Kanapce Gajowego każda warstwa to prawdziwy rarytas. Kanapki z fast foodów nie mają z nią żadnych szans
Rolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisieRolada po śląsku - szef kuchni opowiedział o tradycyjnym przepisie
Drobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodziDrobiowe klopsiki w śmietankowym sosie z ziemniaczanym purée. Klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi
Deser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakujeDeser jak grzyb i dąb w środku restauracji. Ta knieja zaskakuje
Zaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryżZaskakujący farsz do gołąbków. Zmieszaj mięso z innym dodatkiem niż ryż
Składam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołuSkładam ciasteczka z pyszną masą w środku. Zawsze znikają pierwsze ze stołu
Zamiast zamawiać, sprawnie zrób w domu. Kurczak w sosie słodko-kwaśnymZamiast zamawiać, sprawnie zrób w domu. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm