WAŻNE
TERAZ

Zmiany w planie pokojowym. Jest komentarz Trumpa

Ulubiona ryba Polaków. Smaczna i niskokaloryczna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Wśród ryb najchętniej wybieranych przez Polaków z pewnością wymienimy morszczuka. Ta niskokaloryczna ryba znajduje w kuchni wiele zastosowań. Jednak mimo niewątpliwych walorów wzbudza też kontrowersje. Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" postanowiliśmy więc wziąć pod lupę morszczuka i sprawdzić, czy warto go jeść.

/ 6Morszczuk

Obraz
© 123RF

Możemy go spotkać zarówno w postaci smażonych bądź pieczonych filetów lub np. w lubianej przez wielu rybie po grecku. Badacze podkreślają, że morszczuk, żyjący głównie w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, nie zawiera wysokich związków rtęci. Obecnie filety (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych.

/ 6Witaminy i minerały

Obraz
© 123RF

Chude mięso morszczuka charakteryzuje się dużą zawartością białka, wapnia, selenu, witaminy D i B12 oraz kwasu foliowego i kwasów omega-3. Dzięki temu, że jest niskokaloryczne – zaledwie 90 kalorii w 100 g – dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Więcej na temat wybierania ryb w codziennej diecie możecie przeczytać tutaj.

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Sprzedaż morszczuka od lat budzi kontrowersje wśród ekologów. Fundacja WWF umieściła go na tzw. czerwonej liście. Oznacza to, że połów tej ryby w środowisku naturalnym nie jest zrównoważony i zagraża istnieniu tego gatunku. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy ryba, którą kupujemy ma certyfikat MSC (dotyczący zrównoważonych połowów) lub ASC (gwarantujący odpowiedzialną hodowlę).

/ 6Przepis na morszczuka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Składniki: *50 g filetów morszczuka, 50 g jabłek, 30 g mąki, 2 cebule, estragon, rozmaryn, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
*
Przygotowanie:
jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dusimy kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy do nich zeszklone cebule. Całość mieszamy i dodajemy zioła. Filety doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka zarumieni się. Usmażone filety wkładamy razem z musem jabłkowym do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Przepis na morszczuka w cieście

Obraz
© 123RF

Składniki: 50 g filetów morszczuka, 1 jajko, 250 g mąki, 250 ml mleka, tymianek, cząber, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: jajko, mąkę i mleko miksujemy, aby składniki się połączą. Filety doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy je w cieście i smażymy na patelni, aż do momentu, gdy ryba będzie miała złocistą panierkę. Można podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik