Ulubiona ryba Polaków. Smaczna i niskokaloryczna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Wśród ryb najchętniej wybieranych przez Polaków z pewnością wymienimy morszczuka. Ta niskokaloryczna ryba znajduje w kuchni wiele zastosowań. Jednak mimo niewątpliwych walorów wzbudza też kontrowersje. Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" postanowiliśmy więc wziąć pod lupę morszczuka i sprawdzić, czy warto go jeść.

/ 6Morszczuk

Obraz
© 123RF

Możemy go spotkać zarówno w postaci smażonych bądź pieczonych filetów lub np. w lubianej przez wielu rybie po grecku. Badacze podkreślają, że morszczuk, żyjący głównie w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, nie zawiera wysokich związków rtęci. Obecnie filety (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych.

/ 6Witaminy i minerały

Obraz
© 123RF

Chude mięso morszczuka charakteryzuje się dużą zawartością białka, wapnia, selenu, witaminy D i B12 oraz kwasu foliowego i kwasów omega-3. Dzięki temu, że jest niskokaloryczne – zaledwie 90 kalorii w 100 g – dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Więcej na temat wybierania ryb w codziennej diecie możecie przeczytać tutaj.

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Sprzedaż morszczuka od lat budzi kontrowersje wśród ekologów. Fundacja WWF umieściła go na tzw. czerwonej liście. Oznacza to, że połów tej ryby w środowisku naturalnym nie jest zrównoważony i zagraża istnieniu tego gatunku. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy ryba, którą kupujemy ma certyfikat MSC (dotyczący zrównoważonych połowów) lub ASC (gwarantujący odpowiedzialną hodowlę).

/ 6Przepis na morszczuka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Składniki: *50 g filetów morszczuka, 50 g jabłek, 30 g mąki, 2 cebule, estragon, rozmaryn, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
*
Przygotowanie:
jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dusimy kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy do nich zeszklone cebule. Całość mieszamy i dodajemy zioła. Filety doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka zarumieni się. Usmażone filety wkładamy razem z musem jabłkowym do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Przepis na morszczuka w cieście

Obraz
© 123RF

Składniki: 50 g filetów morszczuka, 1 jajko, 250 g mąki, 250 ml mleka, tymianek, cząber, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: jajko, mąkę i mleko miksujemy, aby składniki się połączą. Filety doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy je w cieście i smażymy na patelni, aż do momentu, gdy ryba będzie miała złocistą panierkę. Można podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika