Zdrowie na talerzu
Wśród ryb najchętniej wybieranych przez Polaków z pewnością wymienimy morszczuka. Ta niskokaloryczna ryba znajduje w kuchni wiele zastosowań. Jednak mimo niewątpliwych walorów wzbudza też kontrowersje. Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" postanowiliśmy więc wziąć pod lupę morszczuka i sprawdzić, czy warto go jeść.
Morszczuk
Możemy go spotkać zarówno w postaci smażonych bądź pieczonych filetów lub np. w lubianej przez wielu rybie po grecku. Badacze podkreślają, że morszczuk, żyjący głównie w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, nie zawiera wysokich związków rtęci. Obecnie filety (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych.
Witaminy i minerały
Chude mięso morszczuka charakteryzuje się dużą zawartością białka, wapnia, selenu, witaminy D i B12 oraz kwasu foliowego i kwasów omega-3. Dzięki temu, że jest niskokaloryczne – zaledwie 90 kalorii w 100 g – dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Więcej na temat wybierania ryb w codziennej diecie możecie przeczytać tutaj.
Kontrowersje
Sprzedaż morszczuka od lat budzi kontrowersje wśród ekologów. Fundacja WWF umieściła go na tzw. czerwonej liście. Oznacza to, że połów tej ryby w środowisku naturalnym nie jest zrównoważony i zagraża istnieniu tego gatunku. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy ryba, którą kupujemy ma certyfikat MSC (dotyczący zrównoważonych połowów) lub ASC (gwarantujący odpowiedzialną hodowlę).
Przepis na morszczuka z jabłkami
Składniki: *50 g filetów morszczuka, 50 g jabłek, 30 g mąki, 2 cebule, estragon, rozmaryn, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
*Przygotowanie: jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dusimy kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy do nich zeszklone cebule. Całość mieszamy i dodajemy zioła. Filety doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka zarumieni się. Usmażone filety wkładamy razem z musem jabłkowym do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na morszczuka w cieście
Składniki: 50 g filetów morszczuka, 1 jajko, 250 g mąki, 250 ml mleka, tymianek, cząber, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: jajko, mąkę i mleko miksujemy, aby składniki się połączą. Filety doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy je w cieście i smażymy na patelni, aż do momentu, gdy ryba będzie miała złocistą panierkę. Można podawać z frytkami i ulubioną surówką.