Ulubiona ryba Polaków. Smaczna i niskokaloryczna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Wśród ryb najchętniej wybieranych przez Polaków z pewnością wymienimy morszczuka. Ta niskokaloryczna ryba znajduje w kuchni wiele zastosowań. Jednak mimo niewątpliwych walorów wzbudza też kontrowersje. Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" postanowiliśmy więc wziąć pod lupę morszczuka i sprawdzić, czy warto go jeść.

/ 6Morszczuk

Obraz
© 123RF

Możemy go spotkać zarówno w postaci smażonych bądź pieczonych filetów lub np. w lubianej przez wielu rybie po grecku. Badacze podkreślają, że morszczuk, żyjący głównie w Oceanie Atlantyckim i Morzu Śródziemnym, nie zawiera wysokich związków rtęci. Obecnie filety (100 g) możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 3,99 złotych.

/ 6Witaminy i minerały

Obraz
© 123RF

Chude mięso morszczuka charakteryzuje się dużą zawartością białka, wapnia, selenu, witaminy D i B12 oraz kwasu foliowego i kwasów omega-3. Dzięki temu, że jest niskokaloryczne – zaledwie 90 kalorii w 100 g – dobrze sprawdzi się w jadłospisie osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Więcej na temat wybierania ryb w codziennej diecie możecie przeczytać tutaj.

/ 6Kontrowersje

Obraz
© 123RF

Sprzedaż morszczuka od lat budzi kontrowersje wśród ekologów. Fundacja WWF umieściła go na tzw. czerwonej liście. Oznacza to, że połów tej ryby w środowisku naturalnym nie jest zrównoważony i zagraża istnieniu tego gatunku. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy ryba, którą kupujemy ma certyfikat MSC (dotyczący zrównoważonych połowów) lub ASC (gwarantujący odpowiedzialną hodowlę).

/ 6Przepis na morszczuka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Składniki: *50 g filetów morszczuka, 50 g jabłek, 30 g mąki, 2 cebule, estragon, rozmaryn, natka pietruszki, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
*
Przygotowanie:
jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je w drobną kostkę i dusimy kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajemy do nich zeszklone cebule. Całość mieszamy i dodajemy zioła. Filety doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące. Smażymy je na oliwie z oliwek do momentu, aż panierka zarumieni się. Usmażone filety wkładamy razem z musem jabłkowym do żaroodpornego naczynia. Zapiekamy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.

/ 6Przepis na morszczuka w cieście

Obraz
© 123RF

Składniki: 50 g filetów morszczuka, 1 jajko, 250 g mąki, 250 ml mleka, tymianek, cząber, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: jajko, mąkę i mleko miksujemy, aby składniki się połączą. Filety doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy zioła i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy je w cieście i smażymy na patelni, aż do momentu, gdy ryba będzie miała złocistą panierkę. Można podawać z frytkami i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii