Mrożone kontra świeże. Jakie wybierać ryby?

Jak wynika z najnowszych raportów, Polacy spożywają coraz mniej ryb, mimo że są one źródłem białka, witamin, kwasów omega-3. Dużo więc tracimy eliminując je z codziennej diety. Gdy już decydujemy się na zakup, często stoimy przed dylematem "mrożone czy świeże"? Jak podaje "The Washington Post", mrożone ryby wbrew pozorom mogą okazać się dla nas lepszym wyborem.

Mrożone kontra świeże. Jakie wybierać ryby?
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak pisaliśmy niedawno, raport "Rynek rolny – marzec 2018" Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazywał, że w 2017 roku na każdego Polaka przypadło 12,48 kg ryb i owoców morza, czyli o 0,63 kg mniej niż rok wcześniej. W związku z tym, że jedzenie ryb nie jest popularne w kuchni polskiej, zdarza się, że nie wiemy jaką rybę kupić, a także gdzie i w jakiej formie.

Jak wskazuje "The Washington Post" powołując się na zdanie ekspertów, mrożone ryby są często lepszym wyborem niż te świeże. Zdaniem Bartona Seavera, szefa kuchni mieszkającego w stanie Maine w USA, obecnie ryby mrożone są w taki sposób, który pozwala na zachowanie ich jakości i wartości odżywczych. Seaver podkreśla też, że takie przechowywanie żywności ma korzystny wpływ dla środowiska i jest istotne dla zrównoważonego rozwoju.

Warto podkreślić, że dzięki zaawansowanej technologii ryby zostają zamrożone w ciągu kilku godzin od ich złowienia. Z kolei ryby sprzedawane jako świeże, mogą być przechowane w sklepie przez kilka dni, a nawet tygodni. Jak podkreślają eksperci, bardzo ważną kwestią jest czytanie etykiet. Dzięki temu dowiemy się, czy ryby, które chcemy kupić zawierają w sobie niezdrowe składniki i dodatki.

Jak podaje "The Washington Post", w 2016 roku naukowcy z National Fish and Wildlife Foundation przeprowadzili badania dotyczące różnicy między zamrożonymi i "świeżymi" rybami sprzedawanymi w sklepach. Co ciekawe, po upieczeniu, większość ankietowanych stwierdziła, że ryba zamrożona była smaczniejsza lub równie smaczna jak świeża.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm