2 maja - dzień tuńczyka. Propozycje na dania z tuńczykiem w roli głównej

Tuńczyk to jedna z największych ryb. Najszlachetniejszy, tuńczyk błękitnopłetwy, może ważyć nawet 700 kilogramów, a jego cena dochodzi do kilkuset tysięcy dolarów. Nie jest więc dziwne, że ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej pożądanych przez kucharzy i smakoszy.

TuńczykPrzepisy na tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Warto jeść tuńczyka, bo jest to ryba pełna kwasów omega-3, witaminy A, D oraz witamin z grupy B i również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Nie jest to ryba kaloryczna, ale dostarcza pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej. Świeży tuńczyk jest dostępny na naszym rynku i warto po niego sięgać. Zastępując nim mięso będziemy na pewno zdrowsi. Co przygotować z tej ryby? Oto kilka naszych propozycji.

Stek z tuńczyka

Najbardziej popularną i prostą formą przyrządzania tuńczyka jest smażenie lub pieczenie steków z tej ryby. W sklepie sprzedawca może nam wyciąć steki z tuszki ryby, najlepsze są takie mające około trzy centymetry grubości.

Na nasze danie potrzebne nam będą: cztery steki z tuńczyka , makaron ryżowy, groszek z puszki, papryczka chili, owoc mango, czosnek, świeży imbir, keczup, sos sojowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Najpierw osuszamy steki. W misce łączymy sos sojowy, keczup i olej sezamowy. Wkładamy steki i pozostawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy. Mango, chili, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju rzepakowego, podsmażamy wszystkie warzywa wraz z groszkiem, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy steki dwie minuty z każdej strony, wykładamy na talerz i podajemy z makaronem z warzywami.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Makaron z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba bardzo zwarta, dlatego idealnie nadaje się na przykład do potraw z ryżem czy makaronem. Nie rozpadnie się podczas smażenia lub duszenia i będzie bardzo ładnie wyglądał na talerzu.

Składniki: makaron spaghetti, dwa steki z tuńczyka, cebula, czosnek, oregano, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę tuńczyka, pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy zioła, trochę wody i doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.

Szaszłyki z tuńczyka

Rybne szaszłyki to fantastyczny pomysł na lekkie danie na obiad czy kolację. Będą smakować każdemu, a tuńczyk świetnie się do tego nadaje.

Potrzebujemy: kawałek tuńczyka, czerwoną paprykę, ananasa z puszki, cukinię, ostry sos chili, sos sojowy, sok z cytryny, curry w proszku, świeżą kolendrę, olej sezamowy, sól i pieprz. W miseczce mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sos chili i posiekaną bardzo drobno kolendrę. Rybę kroimy w dużą kostkę i wkładamy do marynaty. Paprykę, cukinię i ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki. Wszystko nabijamy na zmianę na namoczone wcześniej bambusowe patyczki. Pieczemy w piekarniku lub na grillu około 10-15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟