2 maja - dzień tuńczyka. Propozycje na dania z tuńczykiem w roli głównej

Tuńczyk to jedna z największych ryb. Najszlachetniejszy, tuńczyk błękitnopłetwy, może ważyć nawet 700 kilogramów, a jego cena dochodzi do kilkuset tysięcy dolarów. Nie jest więc dziwne, że ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej pożądanych przez kucharzy i smakoszy.

TuńczykPrzepisy na tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Warto jeść tuńczyka, bo jest to ryba pełna kwasów omega-3, witaminy A, D oraz witamin z grupy B i również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Nie jest to ryba kaloryczna, ale dostarcza pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej. Świeży tuńczyk jest dostępny na naszym rynku i warto po niego sięgać. Zastępując nim mięso będziemy na pewno zdrowsi. Co przygotować z tej ryby? Oto kilka naszych propozycji.

Stek z tuńczyka

Najbardziej popularną i prostą formą przyrządzania tuńczyka jest smażenie lub pieczenie steków z tej ryby. W sklepie sprzedawca może nam wyciąć steki z tuszki ryby, najlepsze są takie mające około trzy centymetry grubości.

Na nasze danie potrzebne nam będą: cztery steki z tuńczyka , makaron ryżowy, groszek z puszki, papryczka chili, owoc mango, czosnek, świeży imbir, keczup, sos sojowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Najpierw osuszamy steki. W misce łączymy sos sojowy, keczup i olej sezamowy. Wkładamy steki i pozostawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy. Mango, chili, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju rzepakowego, podsmażamy wszystkie warzywa wraz z groszkiem, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy steki dwie minuty z każdej strony, wykładamy na talerz i podajemy z makaronem z warzywami.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Makaron z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba bardzo zwarta, dlatego idealnie nadaje się na przykład do potraw z ryżem czy makaronem. Nie rozpadnie się podczas smażenia lub duszenia i będzie bardzo ładnie wyglądał na talerzu.

Składniki: makaron spaghetti, dwa steki z tuńczyka, cebula, czosnek, oregano, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę tuńczyka, pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy zioła, trochę wody i doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.

Szaszłyki z tuńczyka

Rybne szaszłyki to fantastyczny pomysł na lekkie danie na obiad czy kolację. Będą smakować każdemu, a tuńczyk świetnie się do tego nadaje.

Potrzebujemy: kawałek tuńczyka, czerwoną paprykę, ananasa z puszki, cukinię, ostry sos chili, sos sojowy, sok z cytryny, curry w proszku, świeżą kolendrę, olej sezamowy, sól i pieprz. W miseczce mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sos chili i posiekaną bardzo drobno kolendrę. Rybę kroimy w dużą kostkę i wkładamy do marynaty. Paprykę, cukinię i ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki. Wszystko nabijamy na zmianę na namoczone wcześniej bambusowe patyczki. Pieczemy w piekarniku lub na grillu około 10-15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟