2 maja - dzień tuńczyka. Propozycje na dania z tuńczykiem w roli głównej

Tuńczyk to jedna z największych ryb. Najszlachetniejszy, tuńczyk błękitnopłetwy, może ważyć nawet 700 kilogramów, a jego cena dochodzi do kilkuset tysięcy dolarów. Nie jest więc dziwne, że ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej pożądanych przez kucharzy i smakoszy.

TuńczykPrzepisy na tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Warto jeść tuńczyka, bo jest to ryba pełna kwasów omega-3, witaminy A, D oraz witamin z grupy B i również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Nie jest to ryba kaloryczna, ale dostarcza pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej. Świeży tuńczyk jest dostępny na naszym rynku i warto po niego sięgać. Zastępując nim mięso będziemy na pewno zdrowsi. Co przygotować z tej ryby? Oto kilka naszych propozycji.

Stek z tuńczyka

Najbardziej popularną i prostą formą przyrządzania tuńczyka jest smażenie lub pieczenie steków z tej ryby. W sklepie sprzedawca może nam wyciąć steki z tuszki ryby, najlepsze są takie mające około trzy centymetry grubości.

Na nasze danie potrzebne nam będą: cztery steki z tuńczyka , makaron ryżowy, groszek z puszki, papryczka chili, owoc mango, czosnek, świeży imbir, keczup, sos sojowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Najpierw osuszamy steki. W misce łączymy sos sojowy, keczup i olej sezamowy. Wkładamy steki i pozostawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy. Mango, chili, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju rzepakowego, podsmażamy wszystkie warzywa wraz z groszkiem, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy steki dwie minuty z każdej strony, wykładamy na talerz i podajemy z makaronem z warzywami.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Makaron z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba bardzo zwarta, dlatego idealnie nadaje się na przykład do potraw z ryżem czy makaronem. Nie rozpadnie się podczas smażenia lub duszenia i będzie bardzo ładnie wyglądał na talerzu.

Składniki: makaron spaghetti, dwa steki z tuńczyka, cebula, czosnek, oregano, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę tuńczyka, pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy zioła, trochę wody i doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.

Szaszłyki z tuńczyka

Rybne szaszłyki to fantastyczny pomysł na lekkie danie na obiad czy kolację. Będą smakować każdemu, a tuńczyk świetnie się do tego nadaje.

Potrzebujemy: kawałek tuńczyka, czerwoną paprykę, ananasa z puszki, cukinię, ostry sos chili, sos sojowy, sok z cytryny, curry w proszku, świeżą kolendrę, olej sezamowy, sól i pieprz. W miseczce mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sos chili i posiekaną bardzo drobno kolendrę. Rybę kroimy w dużą kostkę i wkładamy do marynaty. Paprykę, cukinię i ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki. Wszystko nabijamy na zmianę na namoczone wcześniej bambusowe patyczki. Pieczemy w piekarniku lub na grillu około 10-15 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów