2 maja - dzień tuńczyka. Propozycje na dania z tuńczykiem w roli głównej

Tuńczyk to jedna z największych ryb. Najszlachetniejszy, tuńczyk błękitnopłetwy, może ważyć nawet 700 kilogramów, a jego cena dochodzi do kilkuset tysięcy dolarów. Nie jest więc dziwne, że ryba ta uchodzi za jedną z najbardziej pożądanych przez kucharzy i smakoszy.

TuńczykPrzepisy na tuńczyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Warto jeść tuńczyka, bo jest to ryba pełna kwasów omega-3, witaminy A, D oraz witamin z grupy B i również składników mineralnych, takich jak potas, fosfor czy selen. Nie jest to ryba kaloryczna, ale dostarcza pełnowartościowego białka, które zapewnia uczucie sytości na dłużej. Świeży tuńczyk jest dostępny na naszym rynku i warto po niego sięgać. Zastępując nim mięso będziemy na pewno zdrowsi. Co przygotować z tej ryby? Oto kilka naszych propozycji.

Stek z tuńczyka

Najbardziej popularną i prostą formą przyrządzania tuńczyka jest smażenie lub pieczenie steków z tej ryby. W sklepie sprzedawca może nam wyciąć steki z tuszki ryby, najlepsze są takie mające około trzy centymetry grubości.

Na nasze danie potrzebne nam będą: cztery steki z tuńczyka , makaron ryżowy, groszek z puszki, papryczka chili, owoc mango, czosnek, świeży imbir, keczup, sos sojowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Najpierw osuszamy steki. W misce łączymy sos sojowy, keczup i olej sezamowy. Wkładamy steki i pozostawiamy na kilkanaście minut. Makaron gotujemy. Mango, chili, czosnek i imbir bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju rzepakowego, podsmażamy wszystkie warzywa wraz z groszkiem, dodajemy makaron, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy steki dwie minuty z każdej strony, wykładamy na talerz i podajemy z makaronem z warzywami.

Ryby najczęściej wybierane przez Polaków

Makaron z tuńczykiem

Tuńczyk to ryba bardzo zwarta, dlatego idealnie nadaje się na przykład do potraw z ryżem czy makaronem. Nie rozpadnie się podczas smażenia lub duszenia i będzie bardzo ładnie wyglądał na talerzu.

Składniki: makaron spaghetti, dwa steki z tuńczyka, cebula, czosnek, oregano, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę tuńczyka, pokrojoną w plastry cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy zioła, trochę wody i doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy makaron, mieszamy i podajemy.

Szaszłyki z tuńczyka

Rybne szaszłyki to fantastyczny pomysł na lekkie danie na obiad czy kolację. Będą smakować każdemu, a tuńczyk świetnie się do tego nadaje.

Potrzebujemy: kawałek tuńczyka, czerwoną paprykę, ananasa z puszki, cukinię, ostry sos chili, sos sojowy, sok z cytryny, curry w proszku, świeżą kolendrę, olej sezamowy, sól i pieprz. W miseczce mieszamy olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sos chili i posiekaną bardzo drobno kolendrę. Rybę kroimy w dużą kostkę i wkładamy do marynaty. Paprykę, cukinię i ananasa kroimy w podobnej wielkości kawałki. Wszystko nabijamy na zmianę na namoczone wcześniej bambusowe patyczki. Pieczemy w piekarniku lub na grillu około 10-15 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości