Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Sałatka nicejska to jedna z najsmaczniejszych sałatek kuchni francuskiej. Do podstawowych składników należą sałata rzymska, pomidory, tuńczyk, jajka, fasolka szparagowa, czarne oliwki i fileciki anchois. Do tego sos na bazie musztardy i oliwy. Sałatka nicejska jest kolorowa i pyszna. Jak ją przygotować?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Na sos:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 100 ml oliwy extra virgin
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Przepis
- Fasolkę ugotuj al dente. Jajka gotuj przez 4 minuty, na półtwardo. Po ugotowaniu przełóż je do miski z lodem - dzięki temu zatrzymasz gotowanie i żółtko pozostanie lekko płynne.
- Z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój je na ćwiartki. Sałatę umyj, porozrywaj liście (ale nie krój!), ułóż na dużym talerzu, na nich pomidory, jajka, fasolkę i przepłukane pod bieżącą wodą fileciki anchois.
- Posyp drobno posiekaną natką pietruszki. Przygotuj sos - wymieszaj ocet z oliwą, musztardą, roztartym i posiekanym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Tuńczyka dopraw solą i pieprzem i grilluj na patelni po 1-2 minuty z każdej strony, tak by pozostał różowy w środku.
- Na sałacie ułóż steki i całość polej sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl