Domowy paprykarz krok po kroku

Domowy paprykarz to doskonała alternatywa dla sklepowych gotowców, które z oryginalnym paprykarzem mają już dziś niestety niewiele wspólnego. Autorka bloga "Gotuj ze mną" przygotowała oryginalną wersję, ponieważ zamiast białej ryby, użyła tuńczyka z puszki. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.

Domowy paprykarz krok po krokuDomowy paprykarz krok po kroku
Alina Jasińska

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 główki czosnku czosnku
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • olej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Przepis

  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę i czosnek.
  • Dodaj marchew, liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  • Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, przecier pomidorowy, ryż, dopraw do smaku przyprawami. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
  • Wyjmij listki laurowe, gorący paprykarz przełóż do małych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
  • Po wystygnięciu przechowuj w lodówce. Im dłużej stoi, tym staje się lepszy. Do świeżego pieczywa jest idealny.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru