Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach
Bardzo smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Możemy ją podać w "koszyczkach" z cytryny. Będzie wtedy ozdobą każdego stołu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją klasycznie - w dużej salaterce.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron gotujemy w parowarze przez 15 minut. Następnie na jednym z poziomów układamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pomidory, z których powstanie sos.
- Na wyższy poziom dajemy odsączonego tuńczyka i posypujemy go chili, ziołami prowansalskimi i pieprzem cytrynowym. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
- Za pomocą specjalnego nożyka "z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
- Do gotowych koszyczków wkładamy sałatkę i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl