W te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczu
Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnij w nim serowo-tuńczykowe choinki w mini wydaniu. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze każdy zakocha się w ich smaku już po pierwszym kęsie. A jak dodamy do tego ich uroczy wygląd, masz sukces jak w banku. Dokładną instrukcję znajdziesz w wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.
Składniki na jadalne choinki:
- 100 g tuńczyka w oleju z puszki,
- 100 g kiszonych ogórków,
- 240 g śmietankowego twarożku,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 szkl. nasion słonecznika,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 1 pęczek świeżej pietruszki,
- 20 szt. suszonej żurawiny,
- 20 okrągłych krakersów.
O czym warto pamiętać:
- Tuńczyka przed dodaniem do pozostałych składników dokładnie odsącz z nadmiaru oleju. Do tego celu możesz użyć ręcznika kuchennego lub sitka.
- Ogórki kiszone i czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno.
- Składniki wrzucone do miski dokładnie wymieszaj, aby stworzyły idealną całość, po czym wstaw naczynie do lodówki minimum na 15 minut. Dzięki schłodzeniu pasta będzie zwarta i stabilna. Jej uformowanie będzie o wiele łatwiejsze.
- W międzyczasie do dekoracji choinek przygotuj dwa warianty ze świeżych ziół. Po raz kolejny posiekaj dość drobno zarówno pietruszkę, jak i koperek. Dzięki temu będą łatwiej i szybciej przylegać do pasty serowo-tuńczykowej.
- Do miski z konkretnym dodatkiem dodaj łyżkę przygotowanej wcześniej pasty i obtocz ją dokładnie w koperku lub pietruszce. Następnie uformuj mały stożek, aby nabrała kształtu choinki.
- Każdy taki element ułóż bezpośrednio na okrągłym krakersie. Pamiętaj, słone przekąski powinny mieć maksymalnie średnicę 3 cm.
- Na koniec na czubku każdej choinki umieść suszoną żurawinę.
- Świąteczne przekąski serwuj na dużym, ozdobnym talerzu lub drewnianej desce.