WAŻNE
TERAZ

Domen Prevc zwyciężył w Wiśle. Polak dopiero piąty

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

W te święta zaskocz swoich bliskich mini przekąskami. Nie sposób oderwać od nich oczu

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnij w nim serowo-tuńczykowe choinki w mini wydaniu. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze każdy zakocha się w ich smaku już po pierwszym kęsie. A jak dodamy do tego ich uroczy wygląd, masz sukces jak w banku. Dokładną instrukcję znajdziesz w wideo, natomiast lista składników czeka poniżej.

Składniki na jadalne choinki:

  • 100 g tuńczyka w oleju z puszki,
  • 100 g kiszonych ogórków,
  • 240 g śmietankowego twarożku,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 szkl. nasion słonecznika,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki,
  • 20 szt. suszonej żurawiny,
  • 20 okrągłych krakersów.

O czym warto pamiętać:

  • Tuńczyka przed dodaniem do pozostałych składników dokładnie odsącz z nadmiaru oleju. Do tego celu możesz użyć ręcznika kuchennego lub sitka.
  • Ogórki kiszone i czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno.
  • Składniki wrzucone do miski dokładnie wymieszaj, aby stworzyły idealną całość, po czym wstaw naczynie do lodówki minimum na 15 minut. Dzięki schłodzeniu pasta będzie zwarta i stabilna. Jej uformowanie będzie o wiele łatwiejsze.
  • W międzyczasie do dekoracji choinek przygotuj dwa warianty ze świeżych ziół. Po raz kolejny posiekaj dość drobno zarówno pietruszkę, jak i koperek. Dzięki temu będą łatwiej i szybciej przylegać do pasty serowo-tuńczykowej.
  • Do miski z konkretnym dodatkiem dodaj łyżkę przygotowanej wcześniej pasty i obtocz ją dokładnie w koperku lub pietruszce. Następnie uformuj mały stożek, aby nabrała kształtu choinki.
  • Każdy taki element ułóż bezpośrednio na okrągłym krakersie. Pamiętaj, słone przekąski powinny mieć maksymalnie średnicę 3 cm.
  • Na koniec na czubku każdej choinki umieść suszoną żurawinę.
  • Świąteczne przekąski serwuj na dużym, ozdobnym talerzu lub drewnianej desce.
Więcej wideo
W dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwoweW dzieciństwie na pewno piłeś ten napój. Teraz zrobisz z nim przepyszne ciasto warstwowe
Jak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniuJak ulepić idealne pierogi? Beskidzkie cioteczki zdradzają swoje tajniki młodemu pokoleniu
Jarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonuJarmark w Poznaniu nie oszczędza portfeli. Ceny jak ze smażalni w szczycie sezonu
To najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatekTo najlepszy miodownik na święta. Robotę robi tutaj owocowy dodatek
Do sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatycznyDo sosu grzybowego dodaje konkretny składnik. To dlatego jest taki aromatyczny
Zrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwyconeZrób ze mną czekoladowe kakao dla św. Mikołaja. Nie tylko dzieci będą zachwycone
Co roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszekCo roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszek
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz