Cukinia faszerowana tuńczykiem
Tuńczyk to drapieżnik, którego da się lubić. Co więcej, jego wielbicieli na całym świecie nie brakuje, a szefowie kuchni wciąż proponują kolejne dania z tą rybą w roli głównej. Sięgając po tuńczyka, upewnijmy się, że została ona pozyskana zgodnie z zasadami zrównoważonych połowów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cukinię gotuj w całości w osolonej wodzie przez około 12 minut, licząc od momentu wrzenia. Wyciągnij ostrożnie warzywo, usuń końcówki i przetnij je wzdłuż na pół. Wydrąż łyżką miąższ i nasiona. Zetrzyj je na tarce.
- Posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor, używając oliwy z oliwek. Dodaj miąższ cukinii, pozostaw na kilka minut do wchłonięcia smaków, a następnie zdejmij z ognia. Delikatnie rozgnieć miąższ widelcem, dodaj odsączonego tuńczyka, natkę pietruszki i starty Parmigiano Reggiano. Dokładnie wymieszaj.
- Cukinie faszeruj przygotowaną mieszanką i zapiekaj w piekarniku pod grillem przez około 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl