WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Tuńczyk w kuchni. Kto nie powinien go jeść?

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb. Stanowi częsty dodatek w kuchni, może też być serwowany jako danie główne. Może poszczycić się wieloma właściwościami leczniczymi, jednak ze względu na znajdującą się w nim metylortęć, na spożycie powinny uważać zwłaszcza kobiety w ciąży i karmiące piersią.

TuńczykTuńczyk jest produktem niskokalorycznym
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Tuńczyk – charakterystyka i wartości odżywcze

Tuńczyk wywodzi się z plemienia kilkunastu dużych gatunków ryb drapieżnych, okoniokształtnych z rodziny makrelowatych. Wśród najpopularniejszych odmian można wyróżnić: tuńczyk błękitnopłetwy, opastun (patuda), tuńczyk długopłetwy, tuńczyk południowy. Występują głównie w tropikalnych akwenach Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych. Można je także spotkać na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.

Tuńczyk charakteryzuje się wrzecionowatym ciałem, długą głową, spiczastym pyskiem, małymi brzusznymi płetwami oraz silnym ogonem w kształcie półksiężyca. Może mierzyć nawet do 4 m i ważyć do 700 kg. Tuńczyk pływa szybko i zwinnie, może osiągnąć prędkość 70-80 km/h. Specyficzne ukrwienie skóry i mięśni podskórnych sprawia, że podczas ruchu posiada temperaturę o kilka stopni wyższą od temperatury otoczenia. Żyje w ławicach, jednak zdobywanie pożywienia wymaga od niego dalekich wędrówek.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym – to jedynie 107 kcal w 100 g. Jest cenny ze względu na dużą zawartość białka – 22 g w 100 g tuńczyka. Ponadto, w tuńczyku odnajdziemy 0,8 g tłuszczu. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B: B2, B12, B6 oraz witaminy A i D. Jak większość ryb morskich posiada znaczną ilość kwasów omega-3. Niestety posiada także sporą ilość rtęci, ponieważ jest gatunkiem drapieżnym. Gromadzona jest ona w postaci metylortęci, z łatwością przenika barierę krew-mózg, może uszkodzić układ nerwowy. Metylortęć może również przenikać barierę krew-łożysko i uszkodzić płód.

Niektóre ryby mogą być szkodliwe dla zdrowia

Tuńczyk – właściwości lecznicze

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że spożywanie tuńczyka ochrania przed miażdżycą i tworzeniem zakrzepów. Ponadto, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Tuńczyk stanowi bogate źródło witaminy B3, czyli niacyny. Wspomaga ona produkcję oraz rozkład aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów oraz dostarcza energię organizmowi. Ponadto, niacyna zmniejsza działanie czynników toksycznych i bierze udział w powstawaniu erytrocytów.

Tuńczyk zawiera pełnowartościowe białko bogate w endogenne i egzogenne aminokwasy. Jest ono łatwo przyswajalne i lekkostrawne. W tuńczyku można odnaleźć pokłady witaminy D3 odpowiedzialnej za układ kostny oraz pracę metabolizmu. Witamina B12, z kolei, bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz wspiera układ nerwowy.

Ponadto, mięso tuńczyka bogate jest w wapń i żelazo. Wapń odpowiada za funkcjonowanie układu kostnego, natomiast żelazo jest składnikiem hemoglobiny. W tuńczyku znajdziemy także pokłady potasu, fosforu i sodu.

Tuńczyk – zastosowanie kulinarne

Tuńczyk jest bardzo uniwersalnym surowcem, spożywać go można w formie marynowanej, suszonej, wędzonej i surowej. W sklepach dostępny jest w postaci steków oraz w puszce. Urozmaici smak sałatek i wypieków. Stanowi doskonałe połączenie z ogórkiem kiszonym, papryką, oliwkami, cebulą. Godne polecenia jest spaghetti z brokułem i tuńczykiem oraz tuńczyk z pesto z rukoli ze szparagami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów