6 najciekawszych zamienników mięsa

Już ponad 3 miliony Polaków deklaruje się jako wegetarianie, a jeszcze liczniejsze grono mocno ogranicza spożycie mięsa. Czym mogą zastąpić tradycyjnego schabowego albo mielonego? Smacznych i pożywnych zamienników na szczęście jest całkiem sporo…

Zamienniki mięsaZamienniki mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Seitan

Wysokobiałkowy produkt, otrzymywany z glutenu pszennego, jest uznawany za jeden z najznakomitszych substytutów mięsa – odpowiednio przyprawiony przypomina w smaku kurczaka, a w panierce może konkurować z tradycyjnym schabowym.

Z seitanu możemy też przyrządzić pyszne kiełbaski. Produkt wystarczy wymieszać np. z ugotowaną i zblendowaną soczewicą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanymi oliwkami, doprawić oregano, kminkiem i czarnuszką, w razie konieczności dodać trochę oliwy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, na koniec uformować serdelki, zawinąć w folię aluminiową, podgotowywać we wrzątku przez kwadrans, a później podpiec pół godziny w piekarniku. Po ostygnięciu kiełbaski warto włożyć na kilka godzin do lodówki.

Boczniak

Ten grzyb nieprzypadkowo bywa nazywany "leśnym mięsem", z powodzeniem zastępuje bowiem tradycyjnego kotleta schabowego. To efekt m.in. wysokiej zawartości dobrze przyswajalnych białek, przede wszystkim lizyny, leucyny, argininy, a także kwasu glutaminowego oraz asparaginowego

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?

Boczniaki można smażyć, dusić i gotować. Jeśli chcemy przyrządzić alternatywną wersję schabowego wystarczy je lekko posolić, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć. Po pokrojeniu kapeluszy w cienkie paseczki, lekkim obgotowaniu, a następnie dorzuceniu do bulionu warzywnego i przyprawieniu majerankiem otrzymamy potrawę przypominającą popularne w naszym kraju flaczki.

Tofu

Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu ceni się nie tylko za walory odżywcze, ale również ze względu na wszechstronne zastosowanie kulinarne, świetnie sprawdza się choćby jako zamiennik mięsa.

Z tofu przyrządzimy np. wegeteriańskie pulpeciki. Sojowy twarożek, najlepiej wędzony (300 g) wystarczy zblendować z bułką tartą lub otrębami zbożowymi (5 łyżek), sosem sojowym (2 łyżki), suszonymi pomidorami w oliwie (3-4 sztuki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, musztardą dijon (łyżeczka) i oliwą z oliwek (łyżeczka). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz suszonym rozmarynem, a następnie formujemy pulpeciki i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.

Fasola

W swojej ojczyźnie, czyli Ameryce Środkowej bywa nazywana "mięsem biedoty", ponieważ skutecznie potrafiła zastąpić niedostępną dla ubogich mieszkańców wieprzowinę czy wołowinę. Fasola, ze względu na wysoką zawartość białka i węglowodanów, z powodzeniem zastąpi mięso.

Można z niej przygotować choćby wegeteriański pasztet. Ugotowaną lub konserwową fasolę, np. czerwoną wystarczy zmiksować z podsmażoną cebulą, zmielonymi płatkami owsianymi, rozmaitymi pestkami (np. dyni czy słonecznika), doprawić czosnkiem, ulubionymi przyprawami i ziołami (świetnie się sprawdzą prowansalskie), przełożyć do foremki i piec 50-60 minut w 180 stopniach.

Chlebowiec

Uchodzi za największy owoc świata, a niektóre okazy potrafią ważyć nawet 50 kilogramów! W Polsce zakup świeżego chlebowca, zwanego też jackfruitem, jest dużym wyzwaniem, ale również z marynowanego lub suszonego można przygotować pyszne potrawy. W wersji zielonej (niedojrzałej) jackfruit, ma dość neutralny smak, dzięki włóknistej i mięsistej strukturze świetnie zastępuje drób czy wieprzowinę. Można go wykorzystać do przygotowania alternatywnej, wegetariańskiej wersji burgera albo zapanierować i usmażyć jak schabowego

Soczewica

Jej nasiona kryją bogactwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim łatwo przyswajalnego białka (stanowi około 25 proc. masy produktu), dzięki czemu soczewica (każdej odmiany: zielonej, czerwonej, brązowej lub czarnej) może być znakomitym substytutem mięsa.

Możemy przygotować z niej wegetariańską wersję pasztetu (np. z dodatkiem kaszy gryczanej ugotowanej w wywarze warzywnym lub grzybowym) albo kotletów (ugotowaną soczewicę wystarczy zmiksować ze startą marchewką i pietruszką oraz podsmażoną cebulą, doprawić solą, kminkiem i tymiankiem, uformować, obtoczyć w siemieniu lnianym i usmażyć na złoty kolor).

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru