Co zrobić z tofu?
Weganie stanowią coraz większą część naszego społeczeństwa. Rośnie też grupa osób, które choć nie rezygnują całkowicie z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych, to mocne je ograniczają. To już nie tylko kwestia mody, czy światopoglądu, ale także zdrowego stylu życia.
Międzynarodowy Dzień Wegan to świetna okazja, by przyjrzeć się krytycznym okiem swoim nawykom żywieniowym i przygotować w domu wegańskie posiłki, które być może na stałe zagoszczą w naszym menu. Warto to zrobić, bo produkty roślinne są bardzo pożądane w naszej diecie, pomagają nam utrzymać prawidłową wagę i skutecznie zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób.
W diecie opartej na warzywach nie możemy jednak zapominać o niezbędnych naszemu organizmowi białkach. Z okazji dania wegan, warto poznać bliżej jedno z jego najlepszych i najpopularniejszych w bezmięsnej diecie źródeł - sojowe
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tofu smażone
Naturalne tofu praktycznie pozbawione jest smaku, ale po odpowiednim przyprawieniu staje się bardzo smaczne i może nam zastąpić nawet dobrej jakości mięso. Do naszego dania potrzebujemy: kawałek tofu, oliwę z oliwek, czosnek w proszku, natkę pietruszki, kurkumę, ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Tofu kroimy na dość grube plastry, osączamy z płynu. Przyprawy mieszamy ze sobą, obtaczamy w nich tofu i pozostawiamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy i smażymy z obu stron na oliwie aż się zrumieni. Podajemy z sosem sojowym.
Sałatka z tofu i awokado
Twarde, jędrne tofu świetnie nadaje się również do sałatek warzywnych, które dzięki temu zyskują dodatkowe właściwości odżywcze. Połączenie białka i witamin z warzyw zapewni nam pełnowartościowy posiłek. Składniki: duży kawałek tofu, czerwona cebula, dojrzałe awokado, papryka czerwona, pół pęczka kolendry, sok z cytryny, musztarda dijon, sól, pieprz. Awokado i tofu kroimy w kostkę. Wlewamy sok z jednej cytryny, trochę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy. Paprykę i cebulę kroimy drobno, kolendrę siekamy. Dodajemy do tofu i awokado, doprawiamy łyżeczką musztardy i pieprzem. Schładzamy pół godziny w lodówce i podajemy.
Paluszki z tofu
Tofu, odpowiednio przygotowane, może zastąpić wędlinę. W tej wersji możemy gotowe paluszki wykorzystać na przykład jako wegańskie parówki do bezmięsnych hot-dogów. Potrzebujemy: kawałek tofu, pół szklanki mąki z ciecierzycy, suszony tymianek, suszone oregano, kilka łyżek wody, dwie łyżki czarnuszki, sól i pieprz. Tofu kroimy w długie paski o średnicy około centymetra. Z mąki, wody i przypraw robimy dość gęste i lepkie ciasto. Zanurzamy w cieście kawałki tofu i smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią. Osączamy na papierowym ręczniku i gotowe.
"Jajecznica" z tofu
Jeśli lubimy jajecznicę, a chcemy ograniczyć spożycie jajek, możemy zastąpić je tofu. W tym przepisie możemy wykorzystać zarówno to naturalne, jak i z dodatkiem przypraw. Potrzebujemy: małą kostkę tofu, cebulę, dwa pomidory, szczypiorek, sól, pieprz, paprykę w proszku i olej. Cebule, szczypiorek i pomidory kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy na nim cebule, a gdy się zeszkli, dodajemy rozgniecione widelcem tofu i przyprawy. Smażymy dalej mieszając, pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i szczypiorek.
Pulpety z tofu z warzywami
Tofu jest także świetnym zamiennikiem mięsa w kotletach czy pulpetach. Na przygotowanie naszego dania potrzebne nam będą: dwa ziemniaki, pół brokuła, mała puszka groszku, dwie cebule, kawałek tofu, szklanka ugotowanego ryżu, pół szklanki mąki, dwa jajka, sól, pieprz. Ziemniaki, cebulę i brokuły ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozgniatamy widelcem. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy kilka minut. Studzimy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Masę doprawiamy do smaku, formujemy małe pulpety i smażymy je na oliwie, aż będą rumiane.