Tofurnik królewski. Roślinna wersja klasycznego wypieku

Po przejściu na weganizm bardzo tęskniłam za sernikiem, ciastem, które moja mama piekła na każde większe święto czy imieniny. Nic dziwnego, że to właśnie nad sernikami w wersji wege szczególnie pracowałam, by doprowadzić je do perfekcji. W tej wersji tofurnika czuć aromat kakao połączonego z pomarańczą, a tofu nie daje mdłego posmaku. Myślę, że można temu panu nadać tytuł sernika wartego korony. Najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzony i podany prosto z lodówki.

Tofurnik królewski. Roślinna wersja klasycznego wypiekuTofurnik królewski. Roślinna wersja klasycznego wypieku

Składniki

  • Kruche ciasto kakaowe:
  • 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej razowej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g stałego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka owsianego

Masa:

  • około 360 g naturalnego tofu
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 11/4 szklanki mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli himalajskiej

Przepis

W dużej misce łączymy mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia. Do środka wkładamy olej kokosowy, rozgniatając go między palcami, łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy mleko i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

Przepis

Kaszę gotujemy w wodzie z odrobiną soli, aż będzie całkowicie rozgotowana. Tofu, syrop, mąkę, skrobię ziemniaczaną, ugotowaną kaszę, ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe, skórkę i sok z pomarańczy blendujemy na bardzo gładki krem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy na pół. Jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by zakryć cały spód. Na starte ciasto wylewamy masę i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Na wierzch ścieramy drugą część kruchego ciasta. Wstawiamy tofurnik na godzinę do pieca nagrzanego do 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna