Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

To jedno z tych dań z zamiennikami mięsa, w których kluczową rolę odgrywa porządne zamarynowanie produktu oraz dodatki, które zarówno wizualnie, jak i smakowo upodobnią danie do pierwowzoru. Dlatego cebula i jabłka nie są w tym przypadku jedynie dodatkiem. Odgrywają ważną rolę w nadaniu tofu charakteru wątróbki.

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiemTofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 opakowania tofu (400 g, najlepsze będzie wędzone)
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia

Marynata do tofu:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 13 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Tofu pokrój w grube plastry (ok. 0,5 cm), a następnie każdy z plastrów przekrój na pół. Przygotuj marynatę ze wszystkich składników i delikatnie, żeby nie pokruszyć tofu, zanurz w niej wszystkie kawałki.
Cebulę pokrój w półtalarki, jabłka obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Na oleju smaż cebulę do zrumienienia, posól ją, a następnie dodaj jabłka i smaż na większym ogniu, aby jabłka lekko się zrumieniły. Zmniejsz ogień, podlej całość łyżką wody, przykryj i duś, aż jabłka zmiękną (ok. 10 min).

Przepis

Odłóż cebulę z jabłkiem do osobnego naczynia, a na patelni, na świeżej porcji oleju i mocnym ogniu, podsmaż tofu na złoty kolor.
Dodaj cebulę z jabłkiem, podsmaż chwilę wszystko razem i od razu podawaj.

Przepis

Podawaj na gorąco, ze świeżą bułką – jako przystawkę lub z gorącymi ziemniakami i surówką jako danie obiadowe.

Przepis

Do przygotowania dania możesz dodać dowolnego tofu, ale wędzone jest ciemniejsze i poza smakiem po przekrojeniu usmażonego kawałka będzie miało także kolor bardziej przypominający wątróbkę. Tofu naturalne w środku nadal pozostanie białe, dlatego jeśli chcesz go użyć, pozostaw tofu w marynacie na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie