Pierogi ruskie

Chociaż lubię eksperymentować z pierogami, ruskie pozostają moimi ulubionymi. Znam osoby, które za nimi nie przepadają — nie mieści mi się to w głowie! W farszu dominują ziemniaki, a to chyba jedno z najlepszych warzyw. Oryginalnie do farszu dodaje się twaróg. Można całkiem go pominąć lub dodać tofu. By miały odpowiedni smak, należy dodać octu jabłkowego. Jest delikatny, ale odpowiednio zakwasi farsz, tak by smakował jak tradycyjny.

Pierogi ruskiePierogi ruskie
Redakcja

Składniki

Ciasto:
1 szklanka wody + 2 łyżki wrzątku
3 szklanki mąki pszennej
Szczypta soli

Farsz:

  • 5–6 ziemniaków
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1–2 cebule
  • 2 łyżki skwarków z selera
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • Dużo czarnego pieprzu
  • Sól
  • 1 łyżka uniwersalnego oleju

Przepis

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Dodaj tofu i ubij na dość gładką masę, ale nie purée. Cebulę bardzo drobno posiekaj i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana. Dodaj cebulę oraz wcześniej przygotowane skwarki do ziemniaków. Wsyp majeranek i wlej ocet. Dodaj dużo pieprzu (około ½–1 łyżeczki) i na początek ½ łyżeczki soli. Dobrze wymieszaj i spróbuj. Możesz jeszcze doprawić solą lub pieprzem do smaku.

Przepis

Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Do szklanki wsyp sól, zalej ją wrzątkiem i wymieszaj. Następnie wlewaj wodę z solą do miski z mąką i mieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jeszcze 1 łyżkę wody. (Zauważyłam, że wtedy ciasto jest miększe i lepiej się wałkuje. Poza tym często na warsztatach uczestniczki ignorowały proporcje i dodawały czubate szklanki mąki lub lały wrzątek na oko, a tu akurat proporcje są bardzo ważne). Zacznij mieszać łyżką, a najlepiej od razu zagniataj ręką. Jeśli masa jest za gorąca, przykryj ciasto ściereczką i zostaw na 5 minut. Należy szybko wyrabiać ciasto. Uformuj kulkę i przełóż do miski. Przykryj ściereczką, a najlepiej zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 20–40 minut. Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj bardzo cienko. Wytnij koła, umieść na nich farsz i lep pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia. Niech woda nie bulgocze, by pierogi się nie pootwierały.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności