Może zastąpić mięso w diecie. Dlaczego warto jeść tofu?

Tofu ze względu na wartości odżywcze uważany jest za zdrowy zamiennik mięsa. Kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią orientalną. Dzięki tofu możemy urozmaicić nie tylko wegetariańskie potrawy. Poznajmy zatem lepiej ten sojowy serek.

tofuTofu to bogactwo pełnowartościowego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

Tofu – powstawanie, wartości odżywcze

Tofu to sojowy twarożek, który powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Legenda głosi, że został wynaleziony w Chinach w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana. Tofu powstaje z ziaren soi i koagulantu. Ziarna soi są najpierw moczone, następnie mielone z wodą. Powstaje w ten sposób okara i mleko sojowe.

Okara może być wykorzystana do wegańskich wypieków, natomiast mleko sojowe do produkcji tofu. Proces ten polega na ogrzewaniu wspomnianego mleka i połączenia go z koagulantami: sokiem z cytryny, siarczanem magnezu, chlorkiem magnezu lub siarczanem wapnia. Spowoduje to oddzielenie białka sojowego od serwatki. Następnie tofu odsącza się od płynu i jest gotowe do spożycia. Możemy wyróżnić tofu naturalne i jedwabiste – w zależności od stopnia twardości. Istnieją też różne smaki tofu – w zależności od dodatków.

Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne. Zawiera tłuszcz roślinny, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, kwas linolowy i lecytyna. Ponadto, tofu jest źródłem wapnia, soli żelaza, potasu, fosforu, sodu, witamin z grupy B i witaminy E. Wartość energetyczna 100 g produktu to 80-100 kcal.

Owoce, które pomagają schudnąć

Tofu – właściwości lecznicze

Tofu nie zawiera cholesterolu i nie zakwasza organizmu. Skutecznie chroni kości przed osteoporozą za sprawą izoflawonów zawartych w soi. Tofu obniża poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.

Tofu może być polecane osobom starszym oraz mającym problemy z koncentracją – usprawni procesy myślowe za sprawą lecytyny. Bogactwo wapnia wzmocni kości i uchroni organizm przed osteoporozą, dlatego powinny go spożywać dzieci i młodzież w okresie dorastania. Spora zawartość żelaza może zapobiec anemii.

Tofu zawiera fitoestrogeny, które mogą pomóc w złagodzeniu objawów klimakterium, ponieważ mają podobne działanie do kobiecych hormonów płciowych. Bez obaw mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Tofu może zastąpić produkty mleczne osobom uczulonym na laktozę.

Tofu – zastosowanie w kuchni

Ze względu na brak wyrazistego smaku, tofu z łatwością przyjmuje podczas przyrządzania smak innych produktów. Można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów. Delikatne tofu można użyć do sosów, kremów i deserów oraz do zabielenia zupy. Z kolei tradycyjne twarde tofu jest bardziej zbite, dlatego można go użyć do dań słonych – wchłonie marynaty i przyprawy.

Wędzone tofu dopełni smak sałatek, sosów, kanapek. Może urozmaicić smak pizzy, jeśli wcześniej zamarynujemy je w oliwie z przyprawami. Kuchnia wegetariańska serwuje tofu z dodatkiem brązowego ryżu i kasz. Ponadto, tofu sprawdza się jako farsz, dobrze komponuje się z jajkami. Może być podawane na ciepło i na zimno, z potrawami warzywnymi i mięsnymi.

Tofu dobrze smakuje także jako słodka przekąska z dodatkiem sosu klonowego, miodu, sezamu i orzechów. Pokrojony w plastry serek należy obtoczyć w płynie miodowo-orzechowym i podsmażyć na patelni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem