Trwa ładowanie...

Może zastąpić mięso w diecie. Dlaczego warto jeść tofu?

Tofu ze względu na wartości odżywcze uważany jest za zdrowy zamiennik mięsa. Kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią orientalną. Dzięki tofu możemy urozmaicić nie tylko wegetariańskie potrawy. Poznajmy zatem lepiej ten sojowy serek.

Tofu to bogactwo pełnowartościowego białkaTofu to bogactwo pełnowartościowego białkaŹródło: 123RF
d2l9n1l
d2l9n1l

Tofu – powstawanie, wartości odżywcze

Tofu to sojowy twarożek, który powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Legenda głosi, że został wynaleziony w Chinach w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana. Tofu powstaje z ziaren soi i koagulantu. Ziarna soi są najpierw moczone, następnie mielone z wodą. Powstaje w ten sposób okara i mleko sojowe.

Okara może być wykorzystana do wegańskich wypieków, natomiast mleko sojowe do produkcji tofu. Proces ten polega na ogrzewaniu wspomnianego mleka i połączenia go z koagulantami: sokiem z cytryny, siarczanem magnezu, chlorkiem magnezu lub siarczanem wapnia. Spowoduje to oddzielenie białka sojowego od serwatki. Następnie tofu odsącza się od płynu i jest gotowe do spożycia. Możemy wyróżnić tofu naturalne i jedwabiste – w zależności od stopnia twardości. Istnieją też różne smaki tofu – w zależności od dodatków.

Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne. Zawiera tłuszcz roślinny, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, kwas linolowy i lecytyna. Ponadto, tofu jest źródłem wapnia, soli żelaza, potasu, fosforu, sodu, witamin z grupy B i witaminy E. Wartość energetyczna 100 g produktu to 80-100 kcal.

Owoce, które pomagają schudnąć

Tofu – właściwości lecznicze

Tofu nie zawiera cholesterolu i nie zakwasza organizmu. Skutecznie chroni kości przed osteoporozą za sprawą izoflawonów zawartych w soi. Tofu obniża poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.

d2l9n1l

Tofu może być polecane osobom starszym oraz mającym problemy z koncentracją – usprawni procesy myślowe za sprawą lecytyny. Bogactwo wapnia wzmocni kości i uchroni organizm przed osteoporozą, dlatego powinny go spożywać dzieci i młodzież w okresie dorastania. Spora zawartość żelaza może zapobiec anemii.

Tofu zawiera fitoestrogeny, które mogą pomóc w złagodzeniu objawów klimakterium, ponieważ mają podobne działanie do kobiecych hormonów płciowych. Bez obaw mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Tofu może zastąpić produkty mleczne osobom uczulonym na laktozę.

Tofu – zastosowanie w kuchni

Ze względu na brak wyrazistego smaku, tofu z łatwością przyjmuje podczas przyrządzania smak innych produktów. Można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów. Delikatne tofu można użyć do sosów, kremów i deserów oraz do zabielenia zupy. Z kolei tradycyjne twarde tofu jest bardziej zbite, dlatego można go użyć do dań słonych – wchłonie marynaty i przyprawy.

Wędzone tofu dopełni smak sałatek, sosów, kanapek. Może urozmaicić smak pizzy, jeśli wcześniej zamarynujemy je w oliwie z przyprawami. Kuchnia wegetariańska serwuje tofu z dodatkiem brązowego ryżu i kasz. Ponadto, tofu sprawdza się jako farsz, dobrze komponuje się z jajkami. Może być podawane na ciepło i na zimno, z potrawami warzywnymi i mięsnymi.

d2l9n1l

Tofu dobrze smakuje także jako słodka przekąska z dodatkiem sosu klonowego, miodu, sezamu i orzechów. Pokrojony w plastry serek należy obtoczyć w płynie miodowo-orzechowym i podsmażyć na patelni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2l9n1l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2l9n1l
Więcej tematów