Może zastąpić mięso w diecie. Dlaczego warto jeść tofu?

Tofu ze względu na wartości odżywcze uważany jest za zdrowy zamiennik mięsa. Kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią orientalną. Dzięki tofu możemy urozmaicić nie tylko wegetariańskie potrawy. Poznajmy zatem lepiej ten sojowy serek.

tofuTofu to bogactwo pełnowartościowego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

Tofu – powstawanie, wartości odżywcze

Tofu to sojowy twarożek, który powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Legenda głosi, że został wynaleziony w Chinach w 164 r. p.n.e. przez Liu Ana. Tofu powstaje z ziaren soi i koagulantu. Ziarna soi są najpierw moczone, następnie mielone z wodą. Powstaje w ten sposób okara i mleko sojowe.

Okara może być wykorzystana do wegańskich wypieków, natomiast mleko sojowe do produkcji tofu. Proces ten polega na ogrzewaniu wspomnianego mleka i połączenia go z koagulantami: sokiem z cytryny, siarczanem magnezu, chlorkiem magnezu lub siarczanem wapnia. Spowoduje to oddzielenie białka sojowego od serwatki. Następnie tofu odsącza się od płynu i jest gotowe do spożycia. Możemy wyróżnić tofu naturalne i jedwabiste – w zależności od stopnia twardości. Istnieją też różne smaki tofu – w zależności od dodatków.

Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne. Zawiera tłuszcz roślinny, z czego większość stanowią tłuszcze nienasycone, kwas linolowy i lecytyna. Ponadto, tofu jest źródłem wapnia, soli żelaza, potasu, fosforu, sodu, witamin z grupy B i witaminy E. Wartość energetyczna 100 g produktu to 80-100 kcal.

Owoce, które pomagają schudnąć

Tofu – właściwości lecznicze

Tofu nie zawiera cholesterolu i nie zakwasza organizmu. Skutecznie chroni kości przed osteoporozą za sprawą izoflawonów zawartych w soi. Tofu obniża poziom złego cholesterolu we krwi, tym samym zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę czy nadciśnienie.

Tofu może być polecane osobom starszym oraz mającym problemy z koncentracją – usprawni procesy myślowe za sprawą lecytyny. Bogactwo wapnia wzmocni kości i uchroni organizm przed osteoporozą, dlatego powinny go spożywać dzieci i młodzież w okresie dorastania. Spora zawartość żelaza może zapobiec anemii.

Tofu zawiera fitoestrogeny, które mogą pomóc w złagodzeniu objawów klimakterium, ponieważ mają podobne działanie do kobiecych hormonów płciowych. Bez obaw mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Tofu może zastąpić produkty mleczne osobom uczulonym na laktozę.

Tofu – zastosowanie w kuchni

Ze względu na brak wyrazistego smaku, tofu z łatwością przyjmuje podczas przyrządzania smak innych produktów. Można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów. Delikatne tofu można użyć do sosów, kremów i deserów oraz do zabielenia zupy. Z kolei tradycyjne twarde tofu jest bardziej zbite, dlatego można go użyć do dań słonych – wchłonie marynaty i przyprawy.

Wędzone tofu dopełni smak sałatek, sosów, kanapek. Może urozmaicić smak pizzy, jeśli wcześniej zamarynujemy je w oliwie z przyprawami. Kuchnia wegetariańska serwuje tofu z dodatkiem brązowego ryżu i kasz. Ponadto, tofu sprawdza się jako farsz, dobrze komponuje się z jajkami. Może być podawane na ciepło i na zimno, z potrawami warzywnymi i mięsnymi.

Tofu dobrze smakuje także jako słodka przekąska z dodatkiem sosu klonowego, miodu, sezamu i orzechów. Pokrojony w plastry serek należy obtoczyć w płynie miodowo-orzechowym i podsmażyć na patelni.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów