Trwa ładowanie...

Tofu – co to takiego i jakie ma właściwości?

Jedni powinni go unikać, inni włączyć na stałe do swojej diety. Dla jednych stanowi rarytas, inni omijają go szerokim łukiem. Czym tak naprawdę jest tofu i jakie ma właściwości?

Tofu jest produktem wysokobiałkowym, dlatego też może skutecznie zastępować mięso Tofu jest produktem wysokobiałkowym, dlatego też może skutecznie zastępować mięso Źródło: Adobe Stock, fot: Etienne Voss
d2cnfso
d2cnfso

Co to jest tofu?

Tofu jest to ser powstały na bazie mleka sojowego w procesie koagulacji, czyli oddzielenia białka sojowego od serwatki przy udziale środka koagulującego. Takim środkiem może być ocet winny, sok z cytryny, chlorek magnezu albo siarczan wapnia. Z wytrąconego białka sojowego produkowane są kostki sera.

W ten sposób powstaje wysokobiałkowy produkt o neutralnych smaku. W zależności od tego, jaką konsystencję chce się osiągnąć, dodawane są różne koagulanty. Można też wymieszać powstały ser z przyprawami, by nabrał bardziej wyrazistego smaku.

Tofu inaczej nazywane jest twarogiem sojowym lub azjatyckim, jako że pochodzi z Chin. Jego nazwa wywodzi się jednak z języka japońskiego. Istnieje kilka wersji historii o początkach tofu. Przeważa w nich informacja o przypadkowym domieszaniu do mleka sojowego nigari, czyli koagulantu powstałego po usunięciu soli z wody morskiej.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Jakie są rodzaje tofu?

Ser sojowy dostępny jest w różnych wersjach. Na rynku znajdziemy np.:

  • tofu naturalne (twarde bądź miękkie) – można je smażyć, gotować lub dodawać do sałatek, obiadów, deserów, nie traci ono swojego kształtu podczas obróbki termicznej,
  • tofu jedwabiste (kremowe) o konsystencji gęstej śmietany – pasuje do sosów, zup, ciast i dipów,
  • tofu jako baza produktów, takich jak pasty kanapkowe, parówki czy też kotlety,
  • tofu wędzone o lekko słonym smaku – pasuje do kasz, zup i zapiekanek,
  • tofu marynowane – zazwyczaj w sosie sojowym, pasuje przede wszystkim do sałatek oraz zimnych przystawek,
  • tofu z dodatkiem ziół i przypraw – najczęściej są to: bazylia, chili, czosnek.
d2cnfso

Tofu ma raczej neutralny smak, dlatego tak dobrze komponuje się z różnymi potrawami – zarówno tymi wytrawnymi, jak i na słodko.

Właściwości tofu

Tofu zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych o pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę C, K i A, a także wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, fosfor i potas.

Tofu jest produktem wysokobiałkowym, dlatego też może skutecznie zastępować mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Z powodzeniem mogą włączyć go do swojego menu również diabetycy i osoby odchudzające się, bo tofu jest lekkostrawne, niskokaloryczne i posiada niski indeks glikemiczny.

Tofu Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©gontabunta - stock.adobe.com

Ser sojowy zawiera również fitoestrogeny, które mają właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a także pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia i regulację ciśnienia tętniczego. Ponadto spożywanie soi w umiarkowanych ilościach może łagodzić objawy menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego, a dodatkowo regulować pracę jajników oraz zapobiegać pojawieniu się osteoporozy. Okazuje się, że tofu ma również działanie przeciwnowotworowe i zmniejsza ryzyko raka piersi.

d2cnfso

Soja i produkty pochodzenia sojowego nie cieszą się jednak dużą popularnością. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że bardzo często soję modyfikuje się genetycznie. Jeśli jednak wybierzemy tofu o ekologicznym pochodzeniu, możemy być pewni, że nie będzie ono w żaden sposób dla nas niebezpieczne.

Jednocześnie warto pamiętać, że nie każdy powinien włączać tofu do swojej diety. Wystrzegać się go powinny przede wszystkim osoby ciepiące na alergię pokarmową na soję. Nie powinny również spożywać go w zbyt dużej ilości osoby z problemami związanymi z tarczycą, gdyż soja może zaburzać pracę tego gruczołu. Niektóre badania wskazują, że mężczyźni z nadwagą i otyli, który często sięgają po produkty sojowe, wytwarzają mniej plemników, dlatego często jedzenie tofu nie jest wskazane w przypadku mężczyzn starających się o dziecko.

Istnieje przekonanie, że mężczyźni w ogóle powinni unikać produktów sojowych ze względu na fitoestrogeny, które miałyby prowadzić do zmian hormonalnych w ich organizmie, ginekomastii i niepłodności. Aktualne badania wykazały jednak, że nie jest to prawda, a soja niemodyfikowana genetycznie i produkty powstałe na jej bazie są bezpieczne zarówno dla mężczyzn, jak i dzieci, czy kobiet w ciąży.

d2cnfso

Jak samodzielnie zrobić tofu?

Jeśli mamy wątpliwości co do jakości tofu dostępnych w sklepach, zawsze możemy przygotować je samodzielnie w domu. W jaki sposób możemy to zrobić?

  1. Ziarna soi namaczamy w zimnej wodzie przez 11 godzin.
  2. Ziarna mielimy na gładką masę.
  3. Zagotowujemy wodę.
  4. Do wrzącej wody dodajemy powstałą z ziaren soi masę.
  5. Całość zagotowujemy, aż do powstania piany.
  6. Ugotowaną masę odcedzamy.
  7. Płyn sojowy podgrzewamy przez kilka minut.
  8. Stopniowo dodajemy sok z cytryny, ciągle mieszając płyn.
  9. Z płynu wytrąca się ser, który potem odciskamy z nadmiaru wody.
  10. Ser zawijamy w gazę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj