WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Sernik tradycyjny, na zimno i wegański. Podpowiadamy, jaki twaróg wybrać do tego ciasta

Sernik to ciasto, którego sekret tkwi w serowej masie. Dobór odpowiedniego twarogu zadecyduje o jego smaku i konsystencji. Radzimy, jaka masa najlepiej sprawdzi się w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Jaki twaróg na sernik?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dobry sernik to taki, który ma odpowiednią masę serową: puszystą, lekko kwaskową i aksamitną. Wybór właściwego twarogu wcale nie jest oczywisty i może stanowić problem. Wszystko zależy od rodzaju naszego ciasta. Podpowiadamy, jaki twaróg sprawdzi się najlepiej w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Sernik – jaki twaróg wybrać?

Dobry twaróg na pieczony sernik powinien być przede wszystkim świeży. Dobrze jest kupować twaróg na wagę (w papierku) z krótszym terminem ważności, gdyż te pakowane w folię lub plastikowe wiaderka często zawierają konserwanty. Dobry twaróg powinien mieć zwartą konsystencję (być wilgotny, ale nie mokry). Nie może też być zanadto zwarzony, gdyż wtedy nawet po zmieleniu będzie miał drobne grudki, które będą wyczuwalne także w upieczonym cieście.

W przypadku sernika na zimno bardzo istotne jest, aby w zmielonym twarogu nie było grudek. Jeżeli chcemy użyć żelatyny, do masy możemy wykorzystać mokry twaróg, a nawet serek homogenizowany. Powinniśmy jednak unikać słodkich serków z dodatkami smakowymi, które jedynie bazują na twarogu, gdyż te produkty mają wiele barwników, sztucznych dodatków i aromatów.

Idealną bazę dla wegańskiego sernika (tzw. tofurnika)
stanowią 2 kostki tofu, połączone z 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanką mleka kokosowego, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz otartą skórką z cytryny. Należy pamiętać, aby mleko kokosowe było tłuste (najlepiej nada się do tego takie z puszki), a tofu świeże. Wegański twarożek wykonujemy poprzez zblendowanie wszystkich składników na gładką masę.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇