Sernik tradycyjny, na zimno i wegański. Podpowiadamy, jaki twaróg wybrać do tego ciasta

Sernik to ciasto, którego sekret tkwi w serowej masie. Dobór odpowiedniego twarogu zadecyduje o jego smaku i konsystencji. Radzimy, jaka masa najlepiej sprawdzi się w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Jaki twaróg na sernik?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dobry sernik to taki, który ma odpowiednią masę serową: puszystą, lekko kwaskową i aksamitną. Wybór właściwego twarogu wcale nie jest oczywisty i może stanowić problem. Wszystko zależy od rodzaju naszego ciasta. Podpowiadamy, jaki twaróg sprawdzi się najlepiej w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Sernik – jaki twaróg wybrać?

Dobry twaróg na pieczony sernik powinien być przede wszystkim świeży. Dobrze jest kupować twaróg na wagę (w papierku) z krótszym terminem ważności, gdyż te pakowane w folię lub plastikowe wiaderka często zawierają konserwanty. Dobry twaróg powinien mieć zwartą konsystencję (być wilgotny, ale nie mokry). Nie może też być zanadto zwarzony, gdyż wtedy nawet po zmieleniu będzie miał drobne grudki, które będą wyczuwalne także w upieczonym cieście.

W przypadku sernika na zimno bardzo istotne jest, aby w zmielonym twarogu nie było grudek. Jeżeli chcemy użyć żelatyny, do masy możemy wykorzystać mokry twaróg, a nawet serek homogenizowany. Powinniśmy jednak unikać słodkich serków z dodatkami smakowymi, które jedynie bazują na twarogu, gdyż te produkty mają wiele barwników, sztucznych dodatków i aromatów.

Idealną bazę dla wegańskiego sernika (tzw. tofurnika)
stanowią 2 kostki tofu, połączone z 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanką mleka kokosowego, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz otartą skórką z cytryny. Należy pamiętać, aby mleko kokosowe było tłuste (najlepiej nada się do tego takie z puszki), a tofu świeże. Wegański twarożek wykonujemy poprzez zblendowanie wszystkich składników na gładką masę.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek