Sernik tradycyjny, na zimno i wegański. Podpowiadamy, jaki twaróg wybrać do tego ciasta

Sernik to ciasto, którego sekret tkwi w serowej masie. Dobór odpowiedniego twarogu zadecyduje o jego smaku i konsystencji. Radzimy, jaka masa najlepiej sprawdzi się w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Jaki twaróg na sernik?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dobry sernik to taki, który ma odpowiednią masę serową: puszystą, lekko kwaskową i aksamitną. Wybór właściwego twarogu wcale nie jest oczywisty i może stanowić problem. Wszystko zależy od rodzaju naszego ciasta. Podpowiadamy, jaki twaróg sprawdzi się najlepiej w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Sernik – jaki twaróg wybrać?

Dobry twaróg na pieczony sernik powinien być przede wszystkim świeży. Dobrze jest kupować twaróg na wagę (w papierku) z krótszym terminem ważności, gdyż te pakowane w folię lub plastikowe wiaderka często zawierają konserwanty. Dobry twaróg powinien mieć zwartą konsystencję (być wilgotny, ale nie mokry). Nie może też być zanadto zwarzony, gdyż wtedy nawet po zmieleniu będzie miał drobne grudki, które będą wyczuwalne także w upieczonym cieście.

W przypadku sernika na zimno bardzo istotne jest, aby w zmielonym twarogu nie było grudek. Jeżeli chcemy użyć żelatyny, do masy możemy wykorzystać mokry twaróg, a nawet serek homogenizowany. Powinniśmy jednak unikać słodkich serków z dodatkami smakowymi, które jedynie bazują na twarogu, gdyż te produkty mają wiele barwników, sztucznych dodatków i aromatów.

Idealną bazę dla wegańskiego sernika (tzw. tofurnika)
stanowią 2 kostki tofu, połączone z 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanką mleka kokosowego, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz otartą skórką z cytryny. Należy pamiętać, aby mleko kokosowe było tłuste (najlepiej nada się do tego takie z puszki), a tofu świeże. Wegański twarożek wykonujemy poprzez zblendowanie wszystkich składników na gładką masę.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami