Sernik tradycyjny, na zimno i wegański. Podpowiadamy, jaki twaróg wybrać do tego ciasta

Sernik to ciasto, którego sekret tkwi w serowej masie. Dobór odpowiedniego twarogu zadecyduje o jego smaku i konsystencji. Radzimy, jaka masa najlepiej sprawdzi się w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Jaki twaróg na sernik?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dobry sernik to taki, który ma odpowiednią masę serową: puszystą, lekko kwaskową i aksamitną. Wybór właściwego twarogu wcale nie jest oczywisty i może stanowić problem. Wszystko zależy od rodzaju naszego ciasta. Podpowiadamy, jaki twaróg sprawdzi się najlepiej w przypadku sernika tradycyjnego, na zimno oraz wegańskiego.

Sernik – jaki twaróg wybrać?

Dobry twaróg na pieczony sernik powinien być przede wszystkim świeży. Dobrze jest kupować twaróg na wagę (w papierku) z krótszym terminem ważności, gdyż te pakowane w folię lub plastikowe wiaderka często zawierają konserwanty. Dobry twaróg powinien mieć zwartą konsystencję (być wilgotny, ale nie mokry). Nie może też być zanadto zwarzony, gdyż wtedy nawet po zmieleniu będzie miał drobne grudki, które będą wyczuwalne także w upieczonym cieście.

W przypadku sernika na zimno bardzo istotne jest, aby w zmielonym twarogu nie było grudek. Jeżeli chcemy użyć żelatyny, do masy możemy wykorzystać mokry twaróg, a nawet serek homogenizowany. Powinniśmy jednak unikać słodkich serków z dodatkami smakowymi, które jedynie bazują na twarogu, gdyż te produkty mają wiele barwników, sztucznych dodatków i aromatów.

Idealną bazę dla wegańskiego sernika (tzw. tofurnika)
stanowią 2 kostki tofu, połączone z 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanką mleka kokosowego, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz otartą skórką z cytryny. Należy pamiętać, aby mleko kokosowe było tłuste (najlepiej nada się do tego takie z puszki), a tofu świeże. Wegański twarożek wykonujemy poprzez zblendowanie wszystkich składników na gładką masę.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika