Co zrobić z tofu?

Wegetarianie i weganie znają ten produkt bardzo dobrze. Przekonują się do niego coraz bardziej również mięsożercy. O czym mowa? Oczywiście o tofu, czyli serku produkowanym z soi.

TofuNaturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Brian Yarvin - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Tofu pochodzi z Chin. Podobno jego powstanie było przypadkowe, gdy przez nieuwagę ukwaszono mleko sojowe. W procesie tym powstał delikatny serek, przypominający zwarty twarożek. Dziś tofu jest nieodzownym składnikiem wielu potraw kuchni krajów z południowej Azji i przyrządza się go na setki sposobów. Tofu jest bardzo zdrowe. Jest idealnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy E i sodu. Zawiera również wiele cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny.

W Polsce dostępne są trzy rodzaje tofu: naturalne, marynowane i wędzone. Każdego z tych rodzajów sera sojowego używa się trochę inaczej. Zacznijmy od naturalnego tofu. W jego skład wchodzą tylko trzy składniki: soja, woda i trochę soli. Dzięki temu naturalne tofu jest aksamitne i bardzo delikatne. Zazwyczaj takie tofu sprzedawane jest w kostkach, zanurzonych w wodzie, choć w Azji zobaczyć możemy ogromne bloki tofu, z których sprzedawca odcina potrzebny nam kawałek.

Naturalne tofu może być twarde lub miękkie. Twarda postać serka może być smażona, gotowana lub dodawana bezpośrednio na przykład do sałatek. Takie tofu nie traci kształtu podczas obróbki. Z kolei miękkie tofu jest bardziej kremowe i przypomina delikatny twarożek. Możemy nim smarować kanapki, dodawać do zup lub sosów, a nawet do ciast. Naturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów, które pomagają zwalczać cholesterol, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Tofu wędzone

Tofu wędzone, jak sama nazwa wskazuje, to naturalne tofu poddane procesowi wędzenia. Smak przypomina więc inne wędzone produkty, chociażby mięsne. Takie tofu jest bardzo popularne, bo sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Wędzone serek sojowy idealnie nadaje się do sałatek, świetnie łączy się z warzywami czy orzechami. Dobrze też sprawdza się na kanapkach lub w pastach kanapkowych. Można go również smażyć lub dusić. Wędzone tofu to świetny dodatek do makaronu – zastąpi wędlinę czy mięso.

Tofu marynowane

Tofu marynowane możemy nie tylko kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie w domu z naturalnego serka sojowego. Wystarczy pokroić tofu w plasterki lub kostki i włożyć na kilka godzin do odpowiednio przyrządzonej marynaty. Do marynowania tofu potrzebne są: sos sojowy, czosnek, starty imbir i pieprz. Możemy również marynować tofu w oliwie z przyprawami, w miodzie lub w occie balsamicznym – wszystko zależy od naszej inwencji. Tofu może leżeć w marynacie nawet kilka dni – dzięki temu nabierze więcej smaku. Takie tofu idealnie nadaje się do sałatek ale również jako składnik kanapek czy zapiekanek.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw