Co zrobić z tofu?

Wegetarianie i weganie znają ten produkt bardzo dobrze. Przekonują się do niego coraz bardziej również mięsożercy. O czym mowa? Oczywiście o tofu, czyli serku produkowanym z soi.

TofuNaturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Brian Yarvin - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Tofu pochodzi z Chin. Podobno jego powstanie było przypadkowe, gdy przez nieuwagę ukwaszono mleko sojowe. W procesie tym powstał delikatny serek, przypominający zwarty twarożek. Dziś tofu jest nieodzownym składnikiem wielu potraw kuchni krajów z południowej Azji i przyrządza się go na setki sposobów. Tofu jest bardzo zdrowe. Jest idealnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy E i sodu. Zawiera również wiele cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny.

W Polsce dostępne są trzy rodzaje tofu: naturalne, marynowane i wędzone. Każdego z tych rodzajów sera sojowego używa się trochę inaczej. Zacznijmy od naturalnego tofu. W jego skład wchodzą tylko trzy składniki: soja, woda i trochę soli. Dzięki temu naturalne tofu jest aksamitne i bardzo delikatne. Zazwyczaj takie tofu sprzedawane jest w kostkach, zanurzonych w wodzie, choć w Azji zobaczyć możemy ogromne bloki tofu, z których sprzedawca odcina potrzebny nam kawałek.

Naturalne tofu może być twarde lub miękkie. Twarda postać serka może być smażona, gotowana lub dodawana bezpośrednio na przykład do sałatek. Takie tofu nie traci kształtu podczas obróbki. Z kolei miękkie tofu jest bardziej kremowe i przypomina delikatny twarożek. Możemy nim smarować kanapki, dodawać do zup lub sosów, a nawet do ciast. Naturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów, które pomagają zwalczać cholesterol, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Tofu wędzone

Tofu wędzone, jak sama nazwa wskazuje, to naturalne tofu poddane procesowi wędzenia. Smak przypomina więc inne wędzone produkty, chociażby mięsne. Takie tofu jest bardzo popularne, bo sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Wędzone serek sojowy idealnie nadaje się do sałatek, świetnie łączy się z warzywami czy orzechami. Dobrze też sprawdza się na kanapkach lub w pastach kanapkowych. Można go również smażyć lub dusić. Wędzone tofu to świetny dodatek do makaronu – zastąpi wędlinę czy mięso.

Tofu marynowane

Tofu marynowane możemy nie tylko kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie w domu z naturalnego serka sojowego. Wystarczy pokroić tofu w plasterki lub kostki i włożyć na kilka godzin do odpowiednio przyrządzonej marynaty. Do marynowania tofu potrzebne są: sos sojowy, czosnek, starty imbir i pieprz. Możemy również marynować tofu w oliwie z przyprawami, w miodzie lub w occie balsamicznym – wszystko zależy od naszej inwencji. Tofu może leżeć w marynacie nawet kilka dni – dzięki temu nabierze więcej smaku. Takie tofu idealnie nadaje się do sałatek ale również jako składnik kanapek czy zapiekanek.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary