Co zrobić z tofu?

Wegetarianie i weganie znają ten produkt bardzo dobrze. Przekonują się do niego coraz bardziej również mięsożercy. O czym mowa? Oczywiście o tofu, czyli serku produkowanym z soi.

TofuNaturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Brian Yarvin - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Tofu pochodzi z Chin. Podobno jego powstanie było przypadkowe, gdy przez nieuwagę ukwaszono mleko sojowe. W procesie tym powstał delikatny serek, przypominający zwarty twarożek. Dziś tofu jest nieodzownym składnikiem wielu potraw kuchni krajów z południowej Azji i przyrządza się go na setki sposobów. Tofu jest bardzo zdrowe. Jest idealnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy E i sodu. Zawiera również wiele cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny.

W Polsce dostępne są trzy rodzaje tofu: naturalne, marynowane i wędzone. Każdego z tych rodzajów sera sojowego używa się trochę inaczej. Zacznijmy od naturalnego tofu. W jego skład wchodzą tylko trzy składniki: soja, woda i trochę soli. Dzięki temu naturalne tofu jest aksamitne i bardzo delikatne. Zazwyczaj takie tofu sprzedawane jest w kostkach, zanurzonych w wodzie, choć w Azji zobaczyć możemy ogromne bloki tofu, z których sprzedawca odcina potrzebny nam kawałek.

Naturalne tofu może być twarde lub miękkie. Twarda postać serka może być smażona, gotowana lub dodawana bezpośrednio na przykład do sałatek. Takie tofu nie traci kształtu podczas obróbki. Z kolei miękkie tofu jest bardziej kremowe i przypomina delikatny twarożek. Możemy nim smarować kanapki, dodawać do zup lub sosów, a nawet do ciast. Naturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów, które pomagają zwalczać cholesterol, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Tofu wędzone

Tofu wędzone, jak sama nazwa wskazuje, to naturalne tofu poddane procesowi wędzenia. Smak przypomina więc inne wędzone produkty, chociażby mięsne. Takie tofu jest bardzo popularne, bo sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Wędzone serek sojowy idealnie nadaje się do sałatek, świetnie łączy się z warzywami czy orzechami. Dobrze też sprawdza się na kanapkach lub w pastach kanapkowych. Można go również smażyć lub dusić. Wędzone tofu to świetny dodatek do makaronu – zastąpi wędlinę czy mięso.

Tofu marynowane

Tofu marynowane możemy nie tylko kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie w domu z naturalnego serka sojowego. Wystarczy pokroić tofu w plasterki lub kostki i włożyć na kilka godzin do odpowiednio przyrządzonej marynaty. Do marynowania tofu potrzebne są: sos sojowy, czosnek, starty imbir i pieprz. Możemy również marynować tofu w oliwie z przyprawami, w miodzie lub w occie balsamicznym – wszystko zależy od naszej inwencji. Tofu może leżeć w marynacie nawet kilka dni – dzięki temu nabierze więcej smaku. Takie tofu idealnie nadaje się do sałatek ale również jako składnik kanapek czy zapiekanek.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny