Co zrobić z tofu?

Wegetarianie i weganie znają ten produkt bardzo dobrze. Przekonują się do niego coraz bardziej również mięsożercy. O czym mowa? Oczywiście o tofu, czyli serku produkowanym z soi.

TofuNaturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Brian Yarvin - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Tofu pochodzi z Chin. Podobno jego powstanie było przypadkowe, gdy przez nieuwagę ukwaszono mleko sojowe. W procesie tym powstał delikatny serek, przypominający zwarty twarożek. Dziś tofu jest nieodzownym składnikiem wielu potraw kuchni krajów z południowej Azji i przyrządza się go na setki sposobów. Tofu jest bardzo zdrowe. Jest idealnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu oraz witaminy E i sodu. Zawiera również wiele cennych aminokwasów oraz ma niski indeks glikemiczny.

W Polsce dostępne są trzy rodzaje tofu: naturalne, marynowane i wędzone. Każdego z tych rodzajów sera sojowego używa się trochę inaczej. Zacznijmy od naturalnego tofu. W jego skład wchodzą tylko trzy składniki: soja, woda i trochę soli. Dzięki temu naturalne tofu jest aksamitne i bardzo delikatne. Zazwyczaj takie tofu sprzedawane jest w kostkach, zanurzonych w wodzie, choć w Azji zobaczyć możemy ogromne bloki tofu, z których sprzedawca odcina potrzebny nam kawałek.

Naturalne tofu może być twarde lub miękkie. Twarda postać serka może być smażona, gotowana lub dodawana bezpośrednio na przykład do sałatek. Takie tofu nie traci kształtu podczas obróbki. Z kolei miękkie tofu jest bardziej kremowe i przypomina delikatny twarożek. Możemy nim smarować kanapki, dodawać do zup lub sosów, a nawet do ciast. Naturalne tofu, jak wszystkie produkty sojowe, jest źródłem fitoestrogenów, które pomagają zwalczać cholesterol, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Tofu wędzone

Tofu wędzone, jak sama nazwa wskazuje, to naturalne tofu poddane procesowi wędzenia. Smak przypomina więc inne wędzone produkty, chociażby mięsne. Takie tofu jest bardzo popularne, bo sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Wędzone serek sojowy idealnie nadaje się do sałatek, świetnie łączy się z warzywami czy orzechami. Dobrze też sprawdza się na kanapkach lub w pastach kanapkowych. Można go również smażyć lub dusić. Wędzone tofu to świetny dodatek do makaronu – zastąpi wędlinę czy mięso.

Tofu marynowane

Tofu marynowane możemy nie tylko kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie w domu z naturalnego serka sojowego. Wystarczy pokroić tofu w plasterki lub kostki i włożyć na kilka godzin do odpowiednio przyrządzonej marynaty. Do marynowania tofu potrzebne są: sos sojowy, czosnek, starty imbir i pieprz. Możemy również marynować tofu w oliwie z przyprawami, w miodzie lub w occie balsamicznym – wszystko zależy od naszej inwencji. Tofu może leżeć w marynacie nawet kilka dni – dzięki temu nabierze więcej smaku. Takie tofu idealnie nadaje się do sałatek ale również jako składnik kanapek czy zapiekanek.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm