5 najbardziej cuchnących potraw na świecie. Niejednego przyprawią o mdłości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Czy dałbyś radę skosztować?

Obraz
© 123RF

W Polsce mamy solone śledzie i fermentujące warzywa, uznawane za nasz narodowy przysmak, podobnie jak flaki po warszawsku, których zapach w trakcie obróbki cieplnej może zwalać z nóg. To jednak pestka w porównaniu z tymi cuchnącymi potrawami z różnych zakątków świata. Odważysz się sprawdzić, co jada się na świecie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nare-zushi

Obraz
© 123RF

Od tej potrawy wywodzi się sushi, jakie jadamy dziś. Nare-zushi, datowane na około I wiek n.e., to sfermentowana, trzymana w solance, a następnie w ugotowanym ryżu przez pół roku, surowa ryba. Nie tylko wygląda mało apetycznie, ale też jej aromat porównywany jest do odoru… ścieków.

/ 6Śmierdzące tofu

Obraz
© 123RF

"Stinky tofu", tajwański przysmak, to tofu, które podlega procesowi fermentacji. Choć ten najsłynniejszy na całym świecie produkt z soi jadł już niemal każdy, do cuchnącego tofu niewielu podejdzie bez uprzedzeń. Dlaczego? Jego zapach porównywany jest do wypełnionego po brzegi kosza na śmieci lub… nieumytych stóp. Smakosze są jednak zgodni: im gorszy smród, tym lepszy smak stinky tofu.

/ 6Natto

Obraz
© 123RF

Natto to japoński smakołyk. Ugotowana na parze soja podlega procesowi fermentacji dzięki bakterii Bacillus Subtilis Natto.
Nie tylko zapach natto – serowy, drożdżowy, piwny – może budzić wątpliwości, ale również widok obślizgłych, klejących się ziaren nie dla każdego będzie przyjemny, zwłaszcza gdy mamy świadomość, że natto bywa nazywane "jajami pająka" czy "japońskim katarem".

/ 6Kæstur hákarl

Obraz
© 123RF

Tradycyjne danie kuchni Islandii. Opiera się na mięsie rekina polarnego, które nie może być spożywane na świeżo z uwagi na jego toksyczność. Wynika ona z odkładaniu się amoniaku w tkankach zwierzęcia. Islandczycy więc zasypują w pojemnikach w ziemi oczyszczone fragmenty drapieżnika i pozostawiają je na wiele tygodni. W procesie fermentacji mięso staje się galaretowate, miękkie, a jego gotowość do konsumpcji zwiastuje przykry zapach, zwalający wręcz z nóg – amoniaku.

/ 6Stuletnie jajo

Obraz
© 123RF

Danie kuchni chińskiej opierające się na procesie fermentacji. Surowe kacze jaja w skorupkach umieszczane są w mieszaninie gaszonego wapna, popiołu, gliny i ryżu. Po upływie kilku miesięcy są gotowe do jedzenia, zamieniając się w czarną maź z galaretowatym, zielonym żółtkiem. Zarówno wygląd, jak i zapach jaja powala, choć ich koneserzy przypisują stuletnim jajom magiczną moc poprawiania potencji i leczenia z wielu chorób.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości