5 najbardziej cuchnących potraw na świecie. Niejednego przyprawią o mdłości

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Czy dałbyś radę skosztować?

Obraz
© 123RF

W Polsce mamy solone śledzie i fermentujące warzywa, uznawane za nasz narodowy przysmak, podobnie jak flaki po warszawsku, których zapach w trakcie obróbki cieplnej może zwalać z nóg. To jednak pestka w porównaniu z tymi cuchnącymi potrawami z różnych zakątków świata. Odważysz się sprawdzić, co jada się na świecie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nare-zushi

Obraz
© 123RF

Od tej potrawy wywodzi się sushi, jakie jadamy dziś. Nare-zushi, datowane na około I wiek n.e., to sfermentowana, trzymana w solance, a następnie w ugotowanym ryżu przez pół roku, surowa ryba. Nie tylko wygląda mało apetycznie, ale też jej aromat porównywany jest do odoru… ścieków.

/ 6Śmierdzące tofu

Obraz
© 123RF

"Stinky tofu", tajwański przysmak, to tofu, które podlega procesowi fermentacji. Choć ten najsłynniejszy na całym świecie produkt z soi jadł już niemal każdy, do cuchnącego tofu niewielu podejdzie bez uprzedzeń. Dlaczego? Jego zapach porównywany jest do wypełnionego po brzegi kosza na śmieci lub… nieumytych stóp. Smakosze są jednak zgodni: im gorszy smród, tym lepszy smak stinky tofu.

/ 6Natto

Obraz
© 123RF

Natto to japoński smakołyk. Ugotowana na parze soja podlega procesowi fermentacji dzięki bakterii Bacillus Subtilis Natto.
Nie tylko zapach natto – serowy, drożdżowy, piwny – może budzić wątpliwości, ale również widok obślizgłych, klejących się ziaren nie dla każdego będzie przyjemny, zwłaszcza gdy mamy świadomość, że natto bywa nazywane "jajami pająka" czy "japońskim katarem".

/ 6Kæstur hákarl

Obraz
© 123RF

Tradycyjne danie kuchni Islandii. Opiera się na mięsie rekina polarnego, które nie może być spożywane na świeżo z uwagi na jego toksyczność. Wynika ona z odkładaniu się amoniaku w tkankach zwierzęcia. Islandczycy więc zasypują w pojemnikach w ziemi oczyszczone fragmenty drapieżnika i pozostawiają je na wiele tygodni. W procesie fermentacji mięso staje się galaretowate, miękkie, a jego gotowość do konsumpcji zwiastuje przykry zapach, zwalający wręcz z nóg – amoniaku.

/ 6Stuletnie jajo

Obraz
© 123RF

Danie kuchni chińskiej opierające się na procesie fermentacji. Surowe kacze jaja w skorupkach umieszczane są w mieszaninie gaszonego wapna, popiołu, gliny i ryżu. Po upływie kilku miesięcy są gotowe do jedzenia, zamieniając się w czarną maź z galaretowatym, zielonym żółtkiem. Zarówno wygląd, jak i zapach jaja powala, choć ich koneserzy przypisują stuletnim jajom magiczną moc poprawiania potencji i leczenia z wielu chorób.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość