Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu

Kolejna potrawa z Lubelszczyzny, która przywołuje uśmiech na twarzy. Chodzi oczywiście o nazwę – tak określano kotlety. Na liście produktów tradycyjnych są dwa rodzaje golasów. Pierwsze to izbickie, gdzie farsz zawija się w liście chrzanu. Drugie, podobne w składzie, ale bez "odzienia". Z czego składają się golasy? Z kaszy gryczanej, ziemniaków, sera białego, cebuli. Czasami dodaje się koperek i natkę pietruszki. Niegdyś nie dodawano ziemniaków, a zioła i przyprawy to indywidualna sprawa gospodyń. Golasy określa się również jako gryczaniki. Popularne były przed II wojną światową, szczególnie w okolicach Terespola, a dokładniej w Brześciu. Sprzedawali je tamtejsi Żydzi. W obecnych czasach najpopularniejsze są golasy z Łobaczewa Małego. Tradycja nakazywała gotowanie kaszy w żeliwnych garnkach, natomiast ser ucierano w makutrach. Kotlety były pieczone w duchówkach. Wersja wegańska nie zawiera sera i jajek. Do golasów najlepsze jest twarde tofu, które można kruszyć. Marynata idealnie się wchłania i nadaje "twarogowego" smaku. Z czym podawać golasy? Z różnymi sosami: pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym.

Lubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofuLubelskie golasy. Kotlety z kaszy gryczanej i tofu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 360 g tofu naturalnego
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 spore cebule
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

*Marynata: *

  • 1 duża cytryna
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Tofu pokruszyć w dłoniach do miski na drobne kawałki. Wodę wymieszać z solą i sokiem z cytryny. Wlać do tofu, wymieszać i pozostawić na 24 godziny. Odcedzić dokładnie na sitku.
  • Kaszę przepłukać zimną wodą. Przełożyć do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Koperek i natkę drobno posiekać.
  • Do miski włożyć tofu i ugotowaną kaszę. Wyrabiać tak długo dłońmi, aż masa zacznie się kleić i nie będzie się kruszyć. Dodać bułkę tartą, cebulę, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Wilgotnymi dłońmi formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 20 minut w 180 st. C. Grzanie góra/dół, środkowa półka. Po upieczeniu odczekać 2–3 minuty i dopiero zdjąć z papieru (kotlety twardnieją i nie rozpadają się).
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości