Trwa ładowanie...

6 pomysłów na frytki bez ziemniaków

Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci, jak i dorośli. Mogą być pyszną przekąską albo dodatkiem do obiadu. Polacy uwielbiają frytki, oczywiście przygotowywane z ziemniaków. A gdyby do ich przyrządzenia wykorzystać inne warzywa, owoce czy… tofu? Efekt może okazać się zdumiewająco pyszny.

Domowe frytkiDomowe frytkiŹródło: Adobe Stock
d1w40yr
d1w40yr

Frytki z kalarepy

Wiosną kalarepka jest szczególnie smaczna, a jej delikatny, słodko-pikantny miąższ można wykorzystać w kuchni na różne sposoby, choćby przyrządzając pyszne frytki.

Dużą kalarepkę obieramy, po czym kroimy w równej wielkości słupki, które obtaczamy w oliwie zmieszanej z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na około 20- 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Od czasu do czasu frytki warto przemieszać.

Frytki z tofu

Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu ceni się nie tylko za walory odżywcze, ale również ze względu na wszechstronne zastosowanie kulinarne. Jak przygotować z niego frytki?

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Serek należy na początku dobrze odsączyć z nadmiaru wody, a następnie pokroić w równej wielkości paseczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z dodatkiem soku z cytryny, suszonej bazylii, pieprzu ziołowego i soli. Pieczemy około 20 minut w 180 st., aż frytki się zarumienią. Serwujemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

d1w40yr

Frytki z fasolki szparagowej

Choć jest dostępna w sklepach przez cały rok, bez wątpienia najlepiej smakuje wiosną i latem. Z fasolki szparagowej przygotujemy pyszną alternatywę dla ziemniaczanych frytek, np. smażąc ją w japońskiej tempurze.

Fasolkę, zieloną lub żółtą, myjemy i pozbawiamy końcówek. Mąkę (pszenną i kukurydzaną, w proporcji 3:1) mieszamy z lodowatą wodą, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W zimnej masie obtaczamy fasolkę, a następnie zanurzamy w rozgrzanym oleju (sezamowym, ryżowym lub rzepakowym). Jego temperatura również jest bardzo istotna, powinna wynosić około 170 st. Jak ją sprawdzić? Wrzucając do tłuszczu kawałek ciasta – gdy zanurzy się do połowy, a później wypłynie na powierzchnię, to znak, że możemy dodawać fasolkę. Frytki będą gotowe, gdy ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz.

Frytki z batatów

Bataty to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Jak przetworzyć je na słodko-pikantne frytki, które będą pyszną przekąską albo dodatkiem do warzywnego burgera czy tradycyjnego kotleta schabowego?

Zadanie jest proste. Bataty obieramy i kroimy na słupki podobnej wielkości. Frytki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym smarujemy emulsją z oliwy, suszonej papryki (słodkiej i ostrej), płatków chili i soli. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

d1w40yr

Frytki z selera

W korzeniu selera znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, a poza tym solidną dawkę witamin z grupy B, fosforu, wapnia, potasu czy cynku. Dlatego to warzywo powinno regularnie gościć w naszej diecie, choćby pod postacią frytek.

By przygotować smaczną przekąskę selera należy obrać i pokroić w słupki, które następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, obsypujemy ziołami prowansalskimi i solą, a później umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st., na około pół godziny. Lekko słodkawe frytki z selera świetnie smakują z wyrazistymi sosami, np. czosnkowym.

Frytki z jabłek

Okazuje się, że frytki można też serwować na deser. Oczywiście, jeśli przygotujemy je z jabłek.

d1w40yr

Twarde jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w podobnej wielkości paski przypominające frytki. Obtaczamy je w skrobi kukurydzianej albo mące ziemniaczanej (niektórzy wykorzystują też budyń w proszku, np. o smaku waniliowym), po czym wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smażymy przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypujemy drobnym cukrem trzcinowym wymieszanym ze szczyptą cynamonu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj