Kotlety bezrybne z tofu

Czy danie rybne może być jedynie z ryby? Nonsens! Do wybranych składników wystarczy dodać pachnące i smakujące morzem płatki nori i już mamy danie rybne. I dotyczy to kotletów, krokietów, past do chleba czy zwykłego ugotowanego selera, który owinięty w arkusz nori, panierowany w mące i usmażony, zamieni się w doskonałą smażoną rybę.

Kotlety bezrybne z tofuKotlety bezrybne z tofu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 opakowanie tofu (200 g)
  • 2 arkusze nori
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ pęczka kopru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki oleju
  • 13 łyżeczki wędzonej papryki
  • 13 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przepis

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (ok. 20 min), aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka, a nawet lekko rozgotowana.

Przepis

Płatki nori pokrusz w palcach i zalej małą ilością wody (tylko tyle, żeby namiękły). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.

Przepis

Do ostudzonej kaszy dodaj pokruszone w palcach tofu, odsączone z nadmiaru wody i namoczone nori, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy i drobno pokrojony koper. Wyrabiaj rękami, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę mannę i dalej wyrabiaj, a następnie formuj nieduże kotleciki, obtocz w bułce tartej i kładź na gorącej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ok. 5 minut z każdej strony.

Przepis

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Przepis

Kotlety doskonale smakują z tradycyjnym sosem koperkowym. Można je jeść także na zimno, na kanapce, z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce