Najlepsze sylwestrowe przekąski
Sylwester coraz bliżej, a że pandemia ciągle nie odpuszcza, sporo osób spędzi go w gronie najbliższych i znajomych na domówkach. W czasie imprezy najlepiej sprawdzają się przekąski, które są podzielne i wygodne w konsumowaniu. Warto postawić na sprawdzone przepisy, ale można też nieco poeksperymentować, by zaskoczyć swoich gości oryginalnością i pomysłowością. Jeśli organizujesz przyjęcie sylwestrowe albo pomagasz w jego przygotowaniu, z pewnością przyda ci się mały poradnik dotyczący menu.
Po pierwsze: sałatki
Sałatki to obowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu. Klasycznie możesz przygotować sałatkę jarzynową albo gyros, ale warto poszukać mniej oczywistych inspiracji. Możesz wypróbować połączenia świeżych lub suszonych owoców z warzywami, wędlinami lub piersią z kurczaka. Fajnie sprawdzają się również sałatki z tuńczykiem albo z makaronem tortellini. Możesz podać je zwyczajnie w dużej misce, ale również w specjalnych niewielkich słoiczkach, w których pięknie się prezentują i są bardzo poręczne. Szukasz gotowego przepisu na sylwestrową sałatkę? Oto jedna z moich ulubionych propozycji.
Sałatka makaronowa z kurczakiem curry
Składniki:
- 250 g makaronu kokardki,
- 1 pierś z kurczaka,
- olej do smażenia,
- 1 puszka ananasa,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- przyprawa curry,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- ok. 3 łyżki majonezu.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente i studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, przyprawiając obficie curry. Studzimy.
- Ananasa kroimy w trójkąty, a natkę pietruszki drobno siekamy. W miskę wkładamy ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka oraz ananasa.
- Zalewamy przynajmniej połową soku z puszki ananasa i dodajemy sos sojowy. Dokładamy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy po wierzchu pozostałą natką.
Noworoczne desery z całego świata
Po drugie: przekąski w sam raz na raz
Koreczki z sera, wędliny i ogórka, kęski z kurczaka albo przekąski na bazie ciasta francuskiego lub tortilli to zawsze świetny pomysł na przekąski. Są smaczne i świetnie wyglądają. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, zrób drożdżowe paluchy z ulubionymi dodatkami, takimi jak ser, kukurydza, szynka.
Serowe paluchy
Składniki:
- 400 g mąki,
- 25 g drożdży,
- 100 ml ciepłej wody,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka posiekanych oliwek czarnych,
- 1 jajko,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z oliwy,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 150 g szynki drobno pokrojonej,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki.
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy mąkę. Robimy w środku zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 10 minut.
- Po tym czasie do miski dodajemy wodę, sól i oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy chwilę ręką. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano oraz posiekane oliwki. Całość wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki i nabierze sprężystości.
- Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
- Na połowie każdego z prostokątów rozsmarowujemy przecier, umieszczamy siekane suszone pomidory, szynkę oraz kukurydzę. Posypujemy sporą ilością sera. Przykładamy drugą połową ciasta i przecinamy równo w cieńsze prostokąty.
- Każdy taki prostokącik przekręcamy dwa razy, by powstał skręcony paluch.
- Przygotowane paluchy układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać czarnuszką. Pieczemy 10-15 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Po trzecie: ciasta bez pieczenia
Jakieś słodkości na stole zawsze powinny się znaleźć. Warto pomyśleć np. nad niewielkimi muffinkami, które można wziąć do ręki i zjeść ze smakiem, nie brudząc sobie nawet palców. Możemy jednak postawić na ciasta bez pieczenia, które cieszą się ogromnym powodzeniem wśród smakoszy słodkości. Można zrobić orzeźwiające serniki na zimno albo klasyczny blok czekoladowy. Świetnym pomysłem jest również odkryty przeze mnie ostatnio snickers bez pieczenia.
Snickers bez pieczenia
Składniki:
- 190 g jasnych herbatników,
- 190 g ciemnych herbatników,
- 1 szkl. mleka,
- 200 g masła,
- 350 g mleka w proszku,
- ½ szkl. cukru,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 200 g orzeszków ziemnych solonych,
- 1 gorzka czekolada,
- kilka łyżek mleka.
Przygotowanie:
- W garnku podgrzewamy masło, mleko oraz cukier do momentu aż masło całkowicie się rozpuści. Orzeszki kroimy drobniej i podprażamy na suchej patelni.
- Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy partiami dodajemy mleko w proszku, ciągle miksując, aż masa będzie jednolita.
- Dużą blaszkę wykładamy folią spożywczą i przystępujemy do układania warstw ciasta. Najpierw dno wykładamy ciemnymi herbatnikami. Na to dajemy połowę jasnej masy, którą przykrywamy jasnymi herbatnikami.
- Na nie wykładamy połowę puszki masy krówkowej i znów układamy jasne herbatniki, resztę białej masy, herbatniki ciemne i resztę masy krówkowej.
- Wierzch posypujemy podprażonymi orzeszkami solonymi.
- Czekoladę rozpuszczamy wraz z kilkoma łyżkami mleka i gorącą polewamy orzeszki. Ciasto wkładamy do lodówki do zesztywnienia.
Sylwester to wyjątkowy dzień, w czasie którego jemy, pijemy i bawimy się ze znajomymi lub z rodziną. Smaczne przekąski to połowa imprezowego sukcesu. Resztę stanowi dobre towarzystwo i muzyka. Wszystko razem to gwarancja świetnej zabawy do białego rana.