Efektowne i pyszne
Przyjęcie sylwestrowe nie może obyć się bez słodkości. Najlepiej niebanalnych, wyszukanych i pięknych, by podkreślały wyjątkowość tej niezwykłej nocy. Dlatego zamiast upiec czy kupić ciasto, lepiej odrobinę się wysilić i wyczarować eleganckie desery, które staną się gwiazdami wieczoru.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gruszki w szampanie
Szampan nieodłącznie kojarzy nam się z sylwestrem. Oprócz nalewania go do kieliszków, możemy wykorzystać szampana do zrobienia bardzo eleganckiego deseru. Potrzebujemy: dwie gruszki, szklankę szampana, pół szklanki gęstego jogurtu, łyżkę miodu, kilka orzechów, kilka łyżek wiórków kokosowych, pół tabliczki czekolady, kilka łyżek płatków jęczmiennych. Gruszki obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wkładamy je do małego garnuszka, zalewamy szampanem, dodajemy miód i gotujemy aż gruszki będą miękkie. Na suchej patelni prażymy płatki, posiekane orzechy i wiórki. Gruszki przekładamy do małych miseczek, polewamy jogurtem, posypujemy płatkami, a na wierzchu posypujemy startą drobno czekoladą.
Galaretki z szampanem
Szampańskie galaretki możemy, a nawet musimy przygotować wcześniej. Pomogą nam ochłodzić się w trakcie zabawy. Składniki: dwa opakowania galaretki owocowej (smak taki, jaki lubimy), pół butelki szampana, szklanka pokrojonych drobno miękkich owoców (truskawki, jagody, banany, maliny, jeżyny) i trochę cukru pudru. Do miski wlewamy gorącą wodę. Rozpuszczamy w niej galaretkę. Gdy zacznie tężeć, wlewamy do niej szampana. Do kieliszków lub plastikowych kubeczków wkładamy owoce, zalewamy je galaretką i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Lody ze słonym karmelem
Samodzielnie przygotowane lody mogą być prawdziwym przysmakiem, a podane w odpowiedni sposób staną się eleganckim deserem. Składniki: pół litra śmietanki 30 proc., szklanka serka waniliowego, mała puszka masy krówkowej, szczypta soli. Mocno schłodzoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy kilka minut. Dodajemy połowę masy krówkowej i ubijamy dalej. Serek przekładamy do miski. Ubitą śmietanę stopniowo dodajemy do serka i mieszamy. Dodajemy sól. Gdy dobrze wymieszamy, dodajemy resztę "krówki". Masę przekładamy do plastikowych pojemników, mrozimy ok. 12 godzin. Gotowe lody nakładamy do pucharków, ozdabiamy owocami i ciasteczkami.
Ciastka na patyku
Cake pops to bardzo popularna słodka przekąska w krajach anglosaskich. Ciastka na patyku uwielbiają nie tylko dzieci. Taki deser możemy przygotować także na sylwestra. Potrzebujemy: kilka małych biszkoptów lub kawałek większego, dwie łyżki gęstej śmietany, łyżkę cukru pudru, łyżeczkę masła, dwie łyżki masła orzechowego, roztopiona czekolada. Do miksera wrzucamy pokruszony biszkopt, masło orzechowe, masło, cukier puder, dodajemy kremówkę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Z masy formujemy kuleczki i nabijamy je na wykałaczki, a następnie maczamy w roztopionej czekoladzie. Kulki możemy ozdobić kolorową jadalną posypką.
Mus z limonką
Delikatny mus podajemy z kruchymi ciasteczkami i świeżymi owocami. Gdy umieścimy go w ładnych pucharkach, na pewno nie będzie zbyt długo stał na stole. Składniki: szklanka śmietany 36 procent, szklanka sera mascarpone, łyżka miodu, szklanka liści mięty, limonka, czekoladowe kruche ciasteczka, czekolada. Podgrzewamy wodę z miodem, sokiem i skórką otartą z limonki. Siekamy liście mięty, dodajemy do płynu i miksujemy wszystko dokładnie. Syrop dodajemy do serka, mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem. Do pucharków wkładamy pokruszone ciasteczka, na to mus, kolejną warstwę ciasta, mus, startą czekoladę i owoce.