13 sylwestrowych przekąsek na ostatnią chwilę

Czas ucieka, a impreza sylwestrowa tuż-tuż? Przygotuj pyszne i błyskawiczne przekąski, które zdążysz zrobić nawet na chwilę przed przybyciem gości. Smacznego!

Przekąski bez gotowania
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Koreczki melonowe
Melona (najlepiej odmianę kantalupa) pokrój w sporej wielkości kostkę. Na każdej kostce połóż po kawałku zwiniętej w rulonik szynki parmeńskiej i niedużą gałązkę natki pietruszki. W każdy koreczek wbij po wykałaczce, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Deska serów

Na desce, najlepiej drewnianej, rozłóż różne odmiany sera – pokrojone w plastry albo kostkę (np. cheddar, sery pleśniowe, gouda, ementaler). Możesz też zaserwować sery miękkie, np. pokrojone w trójkąty. Pomiędzy nimi porozkładaj dodatki: winogrona, krakersy, cząstki pomarańczy, salami, oliwki.

Pieczarkowe zawijasy

Ciasto francuskie pokrój w romby, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dopraw po usmażeniu. Na każdym kawałku ciasta rozkładaj po porcji masy pieczarkowej, kawałku dobrej jakości szynki i żółtego sera. Zlep lewy i prawy bok ciasta. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.

Bananowy raj

Banana pokrój w plasterki, każdy o grubości ok. 1 cm. Na plasterkach rozsmaruj masło orzechowe, oprósz cynamonem. Możesz zrobić też bananowe „kanapeczki”, na masło orzechowe i cynamon nakładając drugi plasterek banana (plasterki powinny być wtedy nieco cieńsze). Nabijaj na wykałaczki i podawaj.

Orzechy w karmelu

Dowolne orzechy (włoskie, laskowe) podpiecz przez ok. 10 minut w 180 stopniach. Jeśli będzie taka możliwość, obierz je ze skórki. W rondelku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp orzechy, dodaj 2–3 łyżki szklanki cukru (np. trzcinowego) albo miodu. Dolej odrobinę wody i gotuj, często mieszając, aż woda wyparuje, a orzechy będą obtoczone karmelem.

Koreczki caprese

Na wykałaczkę nabij kuleczkę mozzarelli, listek bazylii, pomidorka koktajlowego. Jeśli masz dłuższe patyczki, możesz przygotować koreczki z podwójnej porcji (mozzarella, bazylia, pomidor, mozzarella, bazylia, pomidor). Tak przygotowane przekąski można skropić odrobiną kremowego octu balsamicznego.

Bagietka z guacamole

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę podaj ze sporą ilością guacamole przygotowanego według przepisu: miąższ miękkiego awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, solą i ewentualnie ząbkiem czosnku oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Owoce w czekoladzie

Przygotuj owoce, które łatwo chwycić w rękę: spore kawałki bananów, cząstki pomarańczy, a jeśli dostaniesz, to również truskawki. Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej) z dodatkiem 1 łyżki masła albo oleju kokosowego. Owoce do połowy maczaj w czekoladzie, odłóż do zastygnięcia.

Francuskie przekąski z sezamem

Ciasto francuskie pokrój w paski o wymiarach ok. 2 x 10 cm. Każdy pasek zwijaj w sprężynki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, oprósz grubo mieloną solą, część sezamem, a część czarnuszką. Piecz do zrumienienia (przez ok. 10 minut) w 180 stopniach.

Koreczki z tortellini

Pierożki tortellini (możesz użyć gotowych – czytaj skład!) ugotuj i odstaw do wystygnięcia. Nabijaj na patyczki razem z pomidorkiem koktajlowym i kawałkiem twardego sera. Podawaj rozłożone na dużym talerzu w towarzystwie sosów, np. pomidorowego czy czosnkowego.

Daktyle z nadzieniem

Daktyle (jeśli suszone, to namoczone wcześniej we wrzątku przez ok. 5 minut i osuszone) rozetnij, ale uważaj, aby nie naciąć ich do końca (powinna powstać kieszonka). W środku umieść nadzienia różnego typu – np. masło orzechowe czy ser typu feta z suszonym pomidorem.

Camembert na ciepło

Okrągły ser camembert nadziej plasterkami czosnku i świeżym lub suszonym rozmarynem. Skrop dobrej jakości oliwą. Piecz przez ok. 15–20 minut w 180 stopniach, aż wierzch stanie się złoty. Podawaj z konfiturą żurawinową.

Kolorowy popcorn

W głębokim rondlu albo patelni, pod przykryciem, praż kukurydzę, aż powstanie popcorn, po czym przesyp go do miski. Dodaj dowolne ekspandowane zboża, kolorowe drażetki, orzechy, kawałki czekolady. Polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, dokładnie wymieszaj.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Mięsna przekąska idealna na sylwestra

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀