Trwa ładowanie...

13 sylwestrowych przekąsek na ostatnią chwilę

Czas ucieka, a impreza sylwestrowa tuż-tuż? Przygotuj pyszne i błyskawiczne przekąski, które zdążysz zrobić nawet na chwilę przed przybyciem gości. Smacznego!

13 sylwestrowych przekąsek na ostatnią chwilęŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Koreczki melonowe
Melona (najlepiej odmianę kantalupa) pokrój w sporej wielkości kostkę. Na każdej kostce połóż po kawałku zwiniętej w rulonik szynki parmeńskiej i niedużą gałązkę natki pietruszki. W każdy koreczek wbij po wykałaczce, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Deska serów

Na desce, najlepiej drewnianej, rozłóż różne odmiany sera – pokrojone w plastry albo kostkę (np. cheddar, sery pleśniowe, gouda, ementaler). Możesz też zaserwować sery miękkie, np. pokrojone w trójkąty. Pomiędzy nimi porozkładaj dodatki: winogrona, krakersy, cząstki pomarańczy, salami, oliwki.

Pieczarkowe zawijasy

Ciasto francuskie pokrój w romby, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dopraw po usmażeniu. Na każdym kawałku ciasta rozkładaj po porcji masy pieczarkowej, kawałku dobrej jakości szynki i żółtego sera. Zlep lewy i prawy bok ciasta. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.

Bananowy raj

Banana pokrój w plasterki, każdy o grubości ok. 1 cm. Na plasterkach rozsmaruj masło orzechowe, oprósz cynamonem. Możesz zrobić też bananowe „kanapeczki”, na masło orzechowe i cynamon nakładając drugi plasterek banana (plasterki powinny być wtedy nieco cieńsze). Nabijaj na wykałaczki i podawaj.

d21x3o7

Orzechy w karmelu

Dowolne orzechy (włoskie, laskowe) podpiecz przez ok. 10 minut w 180 stopniach. Jeśli będzie taka możliwość, obierz je ze skórki. W rondelku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp orzechy, dodaj 2–3 łyżki szklanki cukru (np. trzcinowego) albo miodu. Dolej odrobinę wody i gotuj, często mieszając, aż woda wyparuje, a orzechy będą obtoczone karmelem.

Koreczki caprese

Na wykałaczkę nabij kuleczkę mozzarelli, listek bazylii, pomidorka koktajlowego. Jeśli masz dłuższe patyczki, możesz przygotować koreczki z podwójnej porcji (mozzarella, bazylia, pomidor, mozzarella, bazylia, pomidor). Tak przygotowane przekąski można skropić odrobiną kremowego octu balsamicznego.

Bagietka z guacamole

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę podaj ze sporą ilością guacamole przygotowanego według przepisu: miąższ miękkiego awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, solą i ewentualnie ząbkiem czosnku oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Owoce w czekoladzie

Przygotuj owoce, które łatwo chwycić w rękę: spore kawałki bananów, cząstki pomarańczy, a jeśli dostaniesz, to również truskawki. Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej) z dodatkiem 1 łyżki masła albo oleju kokosowego. Owoce do połowy maczaj w czekoladzie, odłóż do zastygnięcia.

d21x3o7

Francuskie przekąski z sezamem

Ciasto francuskie pokrój w paski o wymiarach ok. 2 x 10 cm. Każdy pasek zwijaj w sprężynki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, oprósz grubo mieloną solą, część sezamem, a część czarnuszką. Piecz do zrumienienia (przez ok. 10 minut) w 180 stopniach.

Koreczki z tortellini

Pierożki tortellini (możesz użyć gotowych – czytaj skład!) ugotuj i odstaw do wystygnięcia. Nabijaj na patyczki razem z pomidorkiem koktajlowym i kawałkiem twardego sera. Podawaj rozłożone na dużym talerzu w towarzystwie sosów, np. pomidorowego czy czosnkowego.

Daktyle z nadzieniem

Daktyle (jeśli suszone, to namoczone wcześniej we wrzątku przez ok. 5 minut i osuszone) rozetnij, ale uważaj, aby nie naciąć ich do końca (powinna powstać kieszonka). W środku umieść nadzienia różnego typu – np. masło orzechowe czy ser typu feta z suszonym pomidorem.

d21x3o7

Camembert na ciepło

Okrągły ser camembert nadziej plasterkami czosnku i świeżym lub suszonym rozmarynem. Skrop dobrej jakości oliwą. Piecz przez ok. 15–20 minut w 180 stopniach, aż wierzch stanie się złoty. Podawaj z konfiturą żurawinową.

Kolorowy popcorn

W głębokim rondlu albo patelni, pod przykryciem, praż kukurydzę, aż powstanie popcorn, po czym przesyp go do miski. Dodaj dowolne ekspandowane zboża, kolorowe drażetki, orzechy, kawałki czekolady. Polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, dokładnie wymieszaj.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Mięsna przekąska idealna na sylwestra

d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj