13 sylwestrowych przekąsek na ostatnią chwilę

Czas ucieka, a impreza sylwestrowa tuż-tuż? Przygotuj pyszne i błyskawiczne przekąski, które zdążysz zrobić nawet na chwilę przed przybyciem gości. Smacznego!

Przekąski bez gotowania
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

Koreczki melonowe
Melona (najlepiej odmianę kantalupa) pokrój w sporej wielkości kostkę. Na każdej kostce połóż po kawałku zwiniętej w rulonik szynki parmeńskiej i niedużą gałązkę natki pietruszki. W każdy koreczek wbij po wykałaczce, oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Deska serów

Na desce, najlepiej drewnianej, rozłóż różne odmiany sera – pokrojone w plastry albo kostkę (np. cheddar, sery pleśniowe, gouda, ementaler). Możesz też zaserwować sery miękkie, np. pokrojone w trójkąty. Pomiędzy nimi porozkładaj dodatki: winogrona, krakersy, cząstki pomarańczy, salami, oliwki.

Pieczarkowe zawijasy

Ciasto francuskie pokrój w romby, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dopraw po usmażeniu. Na każdym kawałku ciasta rozkładaj po porcji masy pieczarkowej, kawałku dobrej jakości szynki i żółtego sera. Zlep lewy i prawy bok ciasta. Piecz przez ok. 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.

Bananowy raj

Banana pokrój w plasterki, każdy o grubości ok. 1 cm. Na plasterkach rozsmaruj masło orzechowe, oprósz cynamonem. Możesz zrobić też bananowe „kanapeczki”, na masło orzechowe i cynamon nakładając drugi plasterek banana (plasterki powinny być wtedy nieco cieńsze). Nabijaj na wykałaczki i podawaj.

Orzechy w karmelu

Dowolne orzechy (włoskie, laskowe) podpiecz przez ok. 10 minut w 180 stopniach. Jeśli będzie taka możliwość, obierz je ze skórki. W rondelku z grubym dnem rozpuść 2 łyżki masła. Wsyp orzechy, dodaj 2–3 łyżki szklanki cukru (np. trzcinowego) albo miodu. Dolej odrobinę wody i gotuj, często mieszając, aż woda wyparuje, a orzechy będą obtoczone karmelem.

Koreczki caprese

Na wykałaczkę nabij kuleczkę mozzarelli, listek bazylii, pomidorka koktajlowego. Jeśli masz dłuższe patyczki, możesz przygotować koreczki z podwójnej porcji (mozzarella, bazylia, pomidor, mozzarella, bazylia, pomidor). Tak przygotowane przekąski można skropić odrobiną kremowego octu balsamicznego.

Bagietka z guacamole

Bagietkę pokrój na kromki. Każdą kromkę podaj ze sporą ilością guacamole przygotowanego według przepisu: miąższ miękkiego awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, solą i ewentualnie ząbkiem czosnku oraz świeżo posiekaną kolendrą.

Owoce w czekoladzie

Przygotuj owoce, które łatwo chwycić w rękę: spore kawałki bananów, cząstki pomarańczy, a jeśli dostaniesz, to również truskawki. Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady (mlecznej lub gorzkiej) z dodatkiem 1 łyżki masła albo oleju kokosowego. Owoce do połowy maczaj w czekoladzie, odłóż do zastygnięcia.

Francuskie przekąski z sezamem

Ciasto francuskie pokrój w paski o wymiarach ok. 2 x 10 cm. Każdy pasek zwijaj w sprężynki. Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, oprósz grubo mieloną solą, część sezamem, a część czarnuszką. Piecz do zrumienienia (przez ok. 10 minut) w 180 stopniach.

Koreczki z tortellini

Pierożki tortellini (możesz użyć gotowych – czytaj skład!) ugotuj i odstaw do wystygnięcia. Nabijaj na patyczki razem z pomidorkiem koktajlowym i kawałkiem twardego sera. Podawaj rozłożone na dużym talerzu w towarzystwie sosów, np. pomidorowego czy czosnkowego.

Daktyle z nadzieniem

Daktyle (jeśli suszone, to namoczone wcześniej we wrzątku przez ok. 5 minut i osuszone) rozetnij, ale uważaj, aby nie naciąć ich do końca (powinna powstać kieszonka). W środku umieść nadzienia różnego typu – np. masło orzechowe czy ser typu feta z suszonym pomidorem.

Camembert na ciepło

Okrągły ser camembert nadziej plasterkami czosnku i świeżym lub suszonym rozmarynem. Skrop dobrej jakości oliwą. Piecz przez ok. 15–20 minut w 180 stopniach, aż wierzch stanie się złoty. Podawaj z konfiturą żurawinową.

Kolorowy popcorn

W głębokim rondlu albo patelni, pod przykryciem, praż kukurydzę, aż powstanie popcorn, po czym przesyp go do miski. Dodaj dowolne ekspandowane zboża, kolorowe drażetki, orzechy, kawałki czekolady. Polej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, dokładnie wymieszaj.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Mięsna przekąska idealna na sylwestra

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce