Jedzenie na sylwestra – proste menu na imprezę dla 5 osób
Tegoroczny sylwester będzie inny niż zwykle. Ograniczenie liczby osób podczas jednego spotkania będzie dla wielu dużym wyzwaniem. Szykując przyjęcie dla najbliższych przyjaciół czy rodziny, musimy skupić się na tym, żeby nie przesadzić z ilością jedzenia i nie marnować żywności. Jednak to, że sylwester będzie skromniejszy, nie znaczy, że nie powinien rozpieszczać podniebienia. Oto nasza propozycje na łatwe do przygotowania potrawy na sylwestra w niewielkim gronie.
Roladki z łososia i ricotty
Wędzony łosoś, posmarowany dobrej jakości serem i nadziany na wykałaczkę to jest to, na co czekają sylwestrowi goście. Proste, smaczne, na szybko.
Składniki: łosoś wędzony w plasterkach, opakowanie sera ricotta, sok z cytryny, świeża bazylia, pieprz, sól. W misce mieszamy ser z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Pastą smarujemy pokrojone w szerokie paski plasterki łososia, spinamy je wykałaczką i podajemy schłodzone.
Noworoczne desery z całego świata
Boczek z marynowaną śliwką
Wędzony boczek i śliwka to idealne połączenia. Jeśli dodamy do tego kawałek razowego chleba, otrzymamy bardzo ciekawą wersję kanapki.
Potrzebujemy: kilka plasterków wędzonego boczku, kilka marynowanych śliwek, kilka kromek razowego chleba, musztardę, majonez, suszony tymianek, sól i pieprz. Majonez mieszamy z musztardą i ziołami. Smarujemy tym plasterki boczku. Na każdym plasterku układamy kawałek chleba i pól śliwki. Zawijamy, spinamy wykałaczką i podpiekamy w piekarniku przez 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Sałatka z boczniaków
Sałatki zawsze odnajdą się na sylwestrowym stole. Zazwyczaj to sałatki warzywne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by tę tradycję porzucić i zamiast tego zrobić coś nieoczywistego. Szczególnie, że boczniaki są bardzo zdrowe.
Składniki: pół kilograma boczniaków, rukola, cebula, czosnek, świeży rozmaryn, mielony jałowiec, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na oliwie, lekko soląc. Cebule kroimy w piórka. Usmażone boczniaki osuszamy na papierowych ręcznikach, wkładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany czosnek i rozmaryn. Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, jałowcem, solą i pieprzem. Taka sałatka najlepiej smakuje z bagietką.
Tarteletki z pasztetem
Wystarczy, że mamy w domu foremki do tarteletek, a przygotowanie tej przekąski będzie samą przyjemnością. A efekt? Znakomity!
Potrzebujemy: dwa płaty gotowego kruchego ciasta, pół kilograma dobrej jakości pasztetu, garść orzechów włoskich, olej, ser pleśniowy. Formy do tarteletek smarujemy olejem i wykładamy ciastem. Pieczemy je 10 minut. W tym czasie łączymy ze sobą pasztet i uprażone oraz posiekane orzechy. Nakładamy farsz na ciasto, na wierzchu układamy plasterek sera i wszystko zapiekamy 15 minut. Podajemy na zimno.
Naleśniki z owocami
Dla tych, którzy nie lubią mięsa, idealne są potrawy z warzywami lub owocami. Owoce dodają nam energii, potrzebnej w czasie sylwestrowych szaleństw, więc wykorzystajmy je w naszym przepisie.
Składniki na ciasto: mąka, jajka, mleko, oliwa, cukier, sól. Dodatki: świeże truskawki, jagody, jeżyny, maliny, banany, gruszki (do wyboru), cukier waniliowy, gęsta śmietana. Do miski wrzucamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy trochę cukru i szczyptę soli. Mieszając, wlewamy kilka łyżek oliwy i mleko. Gdy ciasto będzie lejące, odstawiamy je na kilkanaście minut. Owoce posypujemy cukrem waniliowym. Gdy puszczą sok, dodajemy śmietanę. Naleśniki smażymy na maśle, na mocno rozgrzanej patelni. Układamy na nich odsączone owoce i podajemy.
Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku!
Zobacz także: