Domowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazda

Obecnie krakersów na sklepowych półkach jest co niemiara. Jednak, co powiecie na ich domową wersję bez zbędnego oleju palmowego? Przygotujecie je w niecałe 10 minut. Świetnie nadadzą się na sylwestrową przekąskę. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu.

Domowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazdaDomowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazda
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 100 g sera żółtego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przesiać mąkę, dodać do niej sól, zimne posiekane masło i straty na grubych oczkach ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Później rozwałkować i wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec aż się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany