Domowe krakersy z 5 prostych składników. Sylwestrowa gwiazda
Obecnie krakersów na sklepowych półkach jest co niemiara. Jednak, co powiecie na ich domową wersję bez zbędnego oleju palmowego? Przygotujecie je w niecałe 10 minut. Świetnie nadadzą się na sylwestrową przekąskę. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu.
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Sylwester
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 100 g sera żółtego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Przepis
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przesiać mąkę, dodać do niej sól, zimne posiekane masło i straty na grubych oczkach ser. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Później rozwałkować i wyciąć trójkąty. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec aż się zarumienią.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl