Siedem noworocznych potraw z różnych zakątków świata

Soczewica z tłustą kiełbasą, ciasto skrywające wewnątrz ukrytą monetę, ozdobne pudełko z grillowaną rybą – na świecie powitaniu nowego roku towarzyszy spożywanie rozmaitych, często zadziwiających specjałów. Wiele z nich ma znaczenie symboliczne.

OliebollenOliebollen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Cotechino con lenticchie

Na noworocznym stole mieszkańców Włoch, zwłaszcza północnych regionów, nie może zabraknąć gulaszu, którego bazę stanowią soczewica oraz cotechino, czyli bardzo tłusta kiełbasa z mięsa i skóry wieprzowej oraz boczku, doprawiana rozmarynem. Pierwszy z tych produktów ma znaczenie symboliczne – ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety, dlatego spożywanie soczewicy ma zapewnić pomyślność finansową w ciągu następnych 12 miesięcy. W cotechino con lenticchie nie może też zabraknąć innych składników – cebuli, marchewki, selera, bulionu warzywnego czy pomidorowej passaty.

Oliebollen

W noc sylwestrową i Nowy Rok Holendrzy zajadają się małymi pączkami drożdżowymi skrywającymi wewnątrz rodzynki oraz kawałki jabłka. Tradycja spożywania oliebollen sięga ponoć czasów plemion germańskich, które wierzyły w rozmaite bóstwa, w tym Perchtę – strzygę odwiedzającą domy w okresie między Bożym Narodzeniem a świętem Trzech Króli. Niegrzecznych lub leniwych miała karać… rozcinaniem brzucha i usuwaniem wnętrzności. Zjedzenie tłustych pączków chroniło rzekomo przed przebiciem mieczem Perchty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety szampana. Polacy piją go chętnie na Sylwestra

Osechi-ryōri

Japoński posiłek noworoczny ukryty jest w… ozdobnych pudełkach, które mają symbolizować pragnienie szczęście i dobrobytu w nadchodzących miesiącach. Co w nich znajdziemy? Na przykład grillowaną rybę (często jest to leszcz morski), która ma przynosić pomyślność w nowym roku. Ikra śledzia zapewnia rzekomo narodziny zdrowego potomstwa, wodorosty – radość, zaś czarna soja – zdrowie. Pudełka skrywają też mochi, czyli kluski przyrządzane z klejącego ryżu lub mąki ryżowej, nadziewane pastą ze słodkiej fasoli i obtoczone w czarnym sezamie. Ich zjedzenie ma zapewnić dobrą kondycję oraz długowieczność.

Vasilopita

W Grecji tradycyjnie wita się nowy rok okrągłym chlebkiem, który przypomina zazwyczaj nasze ciasto drożdżowe. Podczas wyrabiania, do masy dodaje się monetę. 1 stycznia, gdy cała rodzina zasiada za stołem, każdy jej członek otrzymuje kawałek vasilopity, która ma przynieść szczęście w nadchodzących miesiącach. Szczególnym farciarzem jest ten, komu przypadnie porcja skrywająca monetę.

Tamales

Jadali je już Aztekowie i Majowie. Tamales do dziś goszczą na stołach mieszkańców Meksyku, zwykle w okresie świąteczno-noworocznym, To potrawa z ciasta wyrabianego z mąki kukurydzianej, nadziewanego mięsem (wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem), ale także serem czy odsmażoną fasolą, owiniętego liśćmi kukurydzy, a następnie ugotowanego na parze. Tamales są najczęściej jadane z salsą, czyli aromatycznym sosem z drobno krojonych warzyw lub owoców.

Risgrøt

Norwegowie tradycyjnie witają nowy rok, jedząc pudding ryżowy, przyrządzany ze specjalnej, bardzo kleistej odmiany ryżu, mleka (zwykle tłustego), masła i cynamonu, często z dodatkiem sosu malinowego. W potrawie zwykle ukryty jest migdał. Jego odnalezienie ma zapewnić w kolejnych miesiącach dużo szczęścia i zdrowia. W niektórych regionach Norwegii wierzy się, że osoba, która natrafi na migdał może spodziewać się zmiany stanu cywilnego.

Strudel z jabłkami

Jeden z kulinarnych symboli monarchii austro-węgierskiej. Do dziś kruche, wielowarstwowe ciasto ze słodkim nadzieniem cieszy się dużą popularnością w krajach dawnego cesarstwa, m.in. w Czechach, gdzie strudel z jabłkami jest uznawany za specjał noworoczny. Nasi południowi sąsiedzi często jadają go z dodatkiem lodów oraz rozmaitych kremów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟