Siedem noworocznych potraw z różnych zakątków świata

Soczewica z tłustą kiełbasą, ciasto skrywające wewnątrz ukrytą monetę, ozdobne pudełko z grillowaną rybą – na świecie powitaniu nowego roku towarzyszy spożywanie rozmaitych, często zadziwiających specjałów. Wiele z nich ma znaczenie symboliczne.

OliebollenOliebollen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Cotechino con lenticchie

Na noworocznym stole mieszkańców Włoch, zwłaszcza północnych regionów, nie może zabraknąć gulaszu, którego bazę stanowią soczewica oraz cotechino, czyli bardzo tłusta kiełbasa z mięsa i skóry wieprzowej oraz boczku, doprawiana rozmarynem. Pierwszy z tych produktów ma znaczenie symboliczne – ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety, dlatego spożywanie soczewicy ma zapewnić pomyślność finansową w ciągu następnych 12 miesięcy. W cotechino con lenticchie nie może też zabraknąć innych składników – cebuli, marchewki, selera, bulionu warzywnego czy pomidorowej passaty.

Oliebollen

W noc sylwestrową i Nowy Rok Holendrzy zajadają się małymi pączkami drożdżowymi skrywającymi wewnątrz rodzynki oraz kawałki jabłka. Tradycja spożywania oliebollen sięga ponoć czasów plemion germańskich, które wierzyły w rozmaite bóstwa, w tym Perchtę – strzygę odwiedzającą domy w okresie między Bożym Narodzeniem a świętem Trzech Króli. Niegrzecznych lub leniwych miała karać… rozcinaniem brzucha i usuwaniem wnętrzności. Zjedzenie tłustych pączków chroniło rzekomo przed przebiciem mieczem Perchty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety szampana. Polacy piją go chętnie na Sylwestra

Osechi-ryōri

Japoński posiłek noworoczny ukryty jest w… ozdobnych pudełkach, które mają symbolizować pragnienie szczęście i dobrobytu w nadchodzących miesiącach. Co w nich znajdziemy? Na przykład grillowaną rybę (często jest to leszcz morski), która ma przynosić pomyślność w nowym roku. Ikra śledzia zapewnia rzekomo narodziny zdrowego potomstwa, wodorosty – radość, zaś czarna soja – zdrowie. Pudełka skrywają też mochi, czyli kluski przyrządzane z klejącego ryżu lub mąki ryżowej, nadziewane pastą ze słodkiej fasoli i obtoczone w czarnym sezamie. Ich zjedzenie ma zapewnić dobrą kondycję oraz długowieczność.

Vasilopita

W Grecji tradycyjnie wita się nowy rok okrągłym chlebkiem, który przypomina zazwyczaj nasze ciasto drożdżowe. Podczas wyrabiania, do masy dodaje się monetę. 1 stycznia, gdy cała rodzina zasiada za stołem, każdy jej członek otrzymuje kawałek vasilopity, która ma przynieść szczęście w nadchodzących miesiącach. Szczególnym farciarzem jest ten, komu przypadnie porcja skrywająca monetę.

Tamales

Jadali je już Aztekowie i Majowie. Tamales do dziś goszczą na stołach mieszkańców Meksyku, zwykle w okresie świąteczno-noworocznym, To potrawa z ciasta wyrabianego z mąki kukurydzianej, nadziewanego mięsem (wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem), ale także serem czy odsmażoną fasolą, owiniętego liśćmi kukurydzy, a następnie ugotowanego na parze. Tamales są najczęściej jadane z salsą, czyli aromatycznym sosem z drobno krojonych warzyw lub owoców.

Risgrøt

Norwegowie tradycyjnie witają nowy rok, jedząc pudding ryżowy, przyrządzany ze specjalnej, bardzo kleistej odmiany ryżu, mleka (zwykle tłustego), masła i cynamonu, często z dodatkiem sosu malinowego. W potrawie zwykle ukryty jest migdał. Jego odnalezienie ma zapewnić w kolejnych miesiącach dużo szczęścia i zdrowia. W niektórych regionach Norwegii wierzy się, że osoba, która natrafi na migdał może spodziewać się zmiany stanu cywilnego.

Strudel z jabłkami

Jeden z kulinarnych symboli monarchii austro-węgierskiej. Do dziś kruche, wielowarstwowe ciasto ze słodkim nadzieniem cieszy się dużą popularnością w krajach dawnego cesarstwa, m.in. w Czechach, gdzie strudel z jabłkami jest uznawany za specjał noworoczny. Nasi południowi sąsiedzi często jadają go z dodatkiem lodów oraz rozmaitych kremów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń