Siedem noworocznych potraw z różnych zakątków świata

Soczewica z tłustą kiełbasą, ciasto skrywające wewnątrz ukrytą monetę, ozdobne pudełko z grillowaną rybą – na świecie powitaniu nowego roku towarzyszy spożywanie rozmaitych, często zadziwiających specjałów. Wiele z nich ma znaczenie symboliczne.

OliebollenOliebollen
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Cotechino con lenticchie

Na noworocznym stole mieszkańców Włoch, zwłaszcza północnych regionów, nie może zabraknąć gulaszu, którego bazę stanowią soczewica oraz cotechino, czyli bardzo tłusta kiełbasa z mięsa i skóry wieprzowej oraz boczku, doprawiana rozmarynem. Pierwszy z tych produktów ma znaczenie symboliczne – ziarenka soczewicy przypominają drobne, złote monety, dlatego spożywanie soczewicy ma zapewnić pomyślność finansową w ciągu następnych 12 miesięcy. W cotechino con lenticchie nie może też zabraknąć innych składników – cebuli, marchewki, selera, bulionu warzywnego czy pomidorowej passaty.

Oliebollen

W noc sylwestrową i Nowy Rok Holendrzy zajadają się małymi pączkami drożdżowymi skrywającymi wewnątrz rodzynki oraz kawałki jabłka. Tradycja spożywania oliebollen sięga ponoć czasów plemion germańskich, które wierzyły w rozmaite bóstwa, w tym Perchtę – strzygę odwiedzającą domy w okresie między Bożym Narodzeniem a świętem Trzech Króli. Niegrzecznych lub leniwych miała karać… rozcinaniem brzucha i usuwaniem wnętrzności. Zjedzenie tłustych pączków chroniło rzekomo przed przebiciem mieczem Perchty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety szampana. Polacy piją go chętnie na Sylwestra

Osechi-ryōri

Japoński posiłek noworoczny ukryty jest w… ozdobnych pudełkach, które mają symbolizować pragnienie szczęście i dobrobytu w nadchodzących miesiącach. Co w nich znajdziemy? Na przykład grillowaną rybę (często jest to leszcz morski), która ma przynosić pomyślność w nowym roku. Ikra śledzia zapewnia rzekomo narodziny zdrowego potomstwa, wodorosty – radość, zaś czarna soja – zdrowie. Pudełka skrywają też mochi, czyli kluski przyrządzane z klejącego ryżu lub mąki ryżowej, nadziewane pastą ze słodkiej fasoli i obtoczone w czarnym sezamie. Ich zjedzenie ma zapewnić dobrą kondycję oraz długowieczność.

Vasilopita

W Grecji tradycyjnie wita się nowy rok okrągłym chlebkiem, który przypomina zazwyczaj nasze ciasto drożdżowe. Podczas wyrabiania, do masy dodaje się monetę. 1 stycznia, gdy cała rodzina zasiada za stołem, każdy jej członek otrzymuje kawałek vasilopity, która ma przynieść szczęście w nadchodzących miesiącach. Szczególnym farciarzem jest ten, komu przypadnie porcja skrywająca monetę.

Tamales

Jadali je już Aztekowie i Majowie. Tamales do dziś goszczą na stołach mieszkańców Meksyku, zwykle w okresie świąteczno-noworocznym, To potrawa z ciasta wyrabianego z mąki kukurydzianej, nadziewanego mięsem (wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem), ale także serem czy odsmażoną fasolą, owiniętego liśćmi kukurydzy, a następnie ugotowanego na parze. Tamales są najczęściej jadane z salsą, czyli aromatycznym sosem z drobno krojonych warzyw lub owoców.

Risgrøt

Norwegowie tradycyjnie witają nowy rok, jedząc pudding ryżowy, przyrządzany ze specjalnej, bardzo kleistej odmiany ryżu, mleka (zwykle tłustego), masła i cynamonu, często z dodatkiem sosu malinowego. W potrawie zwykle ukryty jest migdał. Jego odnalezienie ma zapewnić w kolejnych miesiącach dużo szczęścia i zdrowia. W niektórych regionach Norwegii wierzy się, że osoba, która natrafi na migdał może spodziewać się zmiany stanu cywilnego.

Strudel z jabłkami

Jeden z kulinarnych symboli monarchii austro-węgierskiej. Do dziś kruche, wielowarstwowe ciasto ze słodkim nadzieniem cieszy się dużą popularnością w krajach dawnego cesarstwa, m.in. w Czechach, gdzie strudel z jabłkami jest uznawany za specjał noworoczny. Nasi południowi sąsiedzi często jadają go z dodatkiem lodów oraz rozmaitych kremów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥