Czy wiesz, co Polacy szykują na sylwestra? Odpowiedź może zaskakiwać

Polska sylwestrowa domówka dotychczas kojarzyła się ze śledziem, sałatkami czy kanapkami. W tym roku Polacy tłumnie ruszyli na podbój marketów, wykupując produkty potrzebne do wykonania… sushi.

Puste sklepowe półkiPolacy masowo wykupują produkty do przyrządzenia sushi
Źródło zdjęć: © WP
Karolina Rozmus

Sylwester na polskich stołach

Co roku Polacy wydają niemało na świąteczne przysmaki, nie szczędzą także na imprezie sylwestrowej. W tym roku wydadzą ponoć o 1/3 mniej niż w ubiegłych latach. Oczywiście za stan ten odpowiada sytuacja pandemiczna w kraju.

Czy to oznacza, że Polacy zrezygnują z imprezy? Otóż nie. Jak pokazuje stan sklepowych półek, nasze finanse mają się nie najgorzej, ale w tym roku stawiamy na japoński przysmak – sushi. Może to oznaczać, że azjatyckie rolki zdetronizują naszą polską jarzynową.

Badania wskazują, że w okresie społecznej izolacji niemal połowa z nas zadeklarowała chęć lub wręcz zmieniła nawyki żywieniowe na zdrowsze. Czy ma to związek z szykowaniem sushi na imprezę sylwestrową? Niewykluczone. Nie od dziś wiadomo, że sushi to danie, którego właściwości prozdrowotne są nieocenione.

Sushi – wartości odżywcze

W rzeczywistości sushi to ryż, algi i surowa ryba oraz warzywa. Co przemawia na korzyść tej potrawy? Jest niskokaloryczna, nie obfituje w tłuszcze trans i nie zawiera glutenu, za to ma sporo białka, witamin z grupy B, C oraz D3 i cennych minerałów (zwłaszcza dzięki obecności rybiego mięsa).

Na co jednak należy uważać? Na gotowe "sushi box" dostępne w marketach, stacjach paliw i tym podobnym miejscach. By mieć pewność co do świeżości i jakości składników, zjedzmy sushi w restauracji lub… przygotujmy je samodzielnie w domu. Impreza sylwestrowa to dobra okazja, by nauczyć się robić sushi.

Sushi – przepis na sylwestrową przekąskę

  • 300 g ryżu do sushi – kilkukrotnie wypłukanego i ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • zalewa: 60 ml octu ryżowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie alg nori
  • 1 opakowanie serka kremowego o smaku łososia
  • 1 ogórek pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w długie paski
  • 1 awokado pokrojone w paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski

Sushi w tej postaci jest wersją spolszczoną i dzięki temu niewymagającą wielu produktów. Ugotowany ryż należy zalać octem z dodatkiem soli i cukru. Dokładnie wymieszać, a następnie nakładać na płaty nori cienką warstwą. Na ryż wykładać niewielką ilość serka, a następnie na brzegu arkusza nori nałożyć kawałki łososia, ogórka, papryki i awokado. Zwijać ściśle, najlepiej używając w tym celu bambusowej maty owiniętej folią spożywczą. Rulony kroić na równe plastry, używając bardzo ostrego noża.

W drugiej wersji z ryżu formować podłużne, owalne wałeczki, a na ich szczycie układać po kawałku łososia. Można podawać z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.

Sushi przed zrolowaniem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości