Czy wiesz, co Polacy szykują na sylwestra? Odpowiedź może zaskakiwać
Polska sylwestrowa domówka dotychczas kojarzyła się ze śledziem, sałatkami czy kanapkami. W tym roku Polacy tłumnie ruszyli na podbój marketów, wykupując produkty potrzebne do wykonania… sushi.
Sylwester na polskich stołach
Co roku Polacy wydają niemało na świąteczne przysmaki, nie szczędzą także na imprezie sylwestrowej. W tym roku wydadzą ponoć o 1/3 mniej niż w ubiegłych latach. Oczywiście za stan ten odpowiada sytuacja pandemiczna w kraju.
Czy to oznacza, że Polacy zrezygnują z imprezy? Otóż nie. Jak pokazuje stan sklepowych półek, nasze finanse mają się nie najgorzej, ale w tym roku stawiamy na japoński przysmak – sushi. Może to oznaczać, że azjatyckie rolki zdetronizują naszą polską jarzynową.
Badania wskazują, że w okresie społecznej izolacji niemal połowa z nas zadeklarowała chęć lub wręcz zmieniła nawyki żywieniowe na zdrowsze. Czy ma to związek z szykowaniem sushi na imprezę sylwestrową? Niewykluczone. Nie od dziś wiadomo, że sushi to danie, którego właściwości prozdrowotne są nieocenione.
Sushi – wartości odżywcze
W rzeczywistości sushi to ryż, algi i surowa ryba oraz warzywa. Co przemawia na korzyść tej potrawy? Jest niskokaloryczna, nie obfituje w tłuszcze trans i nie zawiera glutenu, za to ma sporo białka, witamin z grupy B, C oraz D3 i cennych minerałów (zwłaszcza dzięki obecności rybiego mięsa).
Na co jednak należy uważać? Na gotowe "sushi box" dostępne w marketach, stacjach paliw i tym podobnym miejscach. By mieć pewność co do świeżości i jakości składników, zjedzmy sushi w restauracji lub… przygotujmy je samodzielnie w domu. Impreza sylwestrowa to dobra okazja, by nauczyć się robić sushi.
Sushi – przepis na sylwestrową przekąskę
- 300 g ryżu do sushi – kilkukrotnie wypłukanego i ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
- zalewa: 60 ml octu ryżowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
- 300 g wędzonego łososia
- 1 opakowanie alg nori
- 1 opakowanie serka kremowego o smaku łososia
- 1 ogórek pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w długie paski
- 1 awokado pokrojone w paski
- 1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski
Sushi w tej postaci jest wersją spolszczoną i dzięki temu niewymagającą wielu produktów. Ugotowany ryż należy zalać octem z dodatkiem soli i cukru. Dokładnie wymieszać, a następnie nakładać na płaty nori cienką warstwą. Na ryż wykładać niewielką ilość serka, a następnie na brzegu arkusza nori nałożyć kawałki łososia, ogórka, papryki i awokado. Zwijać ściśle, najlepiej używając w tym celu bambusowej maty owiniętej folią spożywczą. Rulony kroić na równe plastry, używając bardzo ostrego noża.
W drugiej wersji z ryżu formować podłużne, owalne wałeczki, a na ich szczycie układać po kawałku łososia. Można podawać z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
Zobacz także: