Czy wiesz, co Polacy szykują na sylwestra? Odpowiedź może zaskakiwać

Polska sylwestrowa domówka dotychczas kojarzyła się ze śledziem, sałatkami czy kanapkami. W tym roku Polacy tłumnie ruszyli na podbój marketów, wykupując produkty potrzebne do wykonania… sushi.

Puste sklepowe półkiPolacy masowo wykupują produkty do przyrządzenia sushi
Źródło zdjęć: © WP
Karolina Rozmus

Sylwester na polskich stołach

Co roku Polacy wydają niemało na świąteczne przysmaki, nie szczędzą także na imprezie sylwestrowej. W tym roku wydadzą ponoć o 1/3 mniej niż w ubiegłych latach. Oczywiście za stan ten odpowiada sytuacja pandemiczna w kraju.

Czy to oznacza, że Polacy zrezygnują z imprezy? Otóż nie. Jak pokazuje stan sklepowych półek, nasze finanse mają się nie najgorzej, ale w tym roku stawiamy na japoński przysmak – sushi. Może to oznaczać, że azjatyckie rolki zdetronizują naszą polską jarzynową.

Badania wskazują, że w okresie społecznej izolacji niemal połowa z nas zadeklarowała chęć lub wręcz zmieniła nawyki żywieniowe na zdrowsze. Czy ma to związek z szykowaniem sushi na imprezę sylwestrową? Niewykluczone. Nie od dziś wiadomo, że sushi to danie, którego właściwości prozdrowotne są nieocenione.

Sushi – wartości odżywcze

W rzeczywistości sushi to ryż, algi i surowa ryba oraz warzywa. Co przemawia na korzyść tej potrawy? Jest niskokaloryczna, nie obfituje w tłuszcze trans i nie zawiera glutenu, za to ma sporo białka, witamin z grupy B, C oraz D3 i cennych minerałów (zwłaszcza dzięki obecności rybiego mięsa).

Na co jednak należy uważać? Na gotowe "sushi box" dostępne w marketach, stacjach paliw i tym podobnym miejscach. By mieć pewność co do świeżości i jakości składników, zjedzmy sushi w restauracji lub… przygotujmy je samodzielnie w domu. Impreza sylwestrowa to dobra okazja, by nauczyć się robić sushi.

Sushi – przepis na sylwestrową przekąskę

  • 300 g ryżu do sushi – kilkukrotnie wypłukanego i ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • zalewa: 60 ml octu ryżowego, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie alg nori
  • 1 opakowanie serka kremowego o smaku łososia
  • 1 ogórek pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w długie paski
  • 1 awokado pokrojone w paski
  • 1 czerwona papryka pokrojona na cienkie paski

Sushi w tej postaci jest wersją spolszczoną i dzięki temu niewymagającą wielu produktów. Ugotowany ryż należy zalać octem z dodatkiem soli i cukru. Dokładnie wymieszać, a następnie nakładać na płaty nori cienką warstwą. Na ryż wykładać niewielką ilość serka, a następnie na brzegu arkusza nori nałożyć kawałki łososia, ogórka, papryki i awokado. Zwijać ściśle, najlepiej używając w tym celu bambusowej maty owiniętej folią spożywczą. Rulony kroić na równe plastry, używając bardzo ostrego noża.

W drugiej wersji z ryżu formować podłużne, owalne wałeczki, a na ich szczycie układać po kawałku łososia. Można podawać z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.

Sushi przed zrolowaniem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja