Trwa ładowanie...

Sześć bezalkoholowych koktajli i drinków na sylwestra

Szampańska zabawa z okazji powitania Nowego Roku wcale nie musi być podkręcana napojami wyskokowymi. Przekonamy się o tym, przygotowując bezalkoholowe odpowiedniki popularnych koktajli i drinków. Efekt często okazuje się zaskakujący.

Kolorowe drinkiKolorowe drinkiŹródło: Adobe Stock
d1c55rn
d1c55rn

Mojito

W oryginalnym składzie tego pochodzącego z Kuby drinka znajdziemy zwykle rum, ale okazuje się, że pyszne i orzeźwiające mojito przygotujemy też bez dodatku alkoholu. Jak to zrobić?

Pokrojoną w cząstki limonkę oraz garść świeżych listków mięty wrzucamy do shakera, dorzucamy pokruszony lód (szklanka), dolewamy gazowaną wodę mineralną i napój typu tonic (po pół szklanki), a następnie dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkiem limonki i od razu podajemy – mojito, także bezalkoholowe, powinno się pić schłodzone.

Pina colada

Pyszny, karaibski koktajl przyrządzany jest z rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego. Jak przygotować bezalkoholową wersję pina colady?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekrety szampana. Polacy piją go chętnie na Sylwestra

Do blendera wlewamy mleko kokosowe (pół litra), dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, świeżego lub z puszki (ok. 400 g) oraz cukier, np. muscovado, charakteryzujący się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją (2 łyżki). Wszystko dokładnie miksujemy. Koktajl serwujemy z kostkami lodu i wiórkami kokosowymi.

d1c55rn

Margerita

Najsłynniejszy drink na bazie tequilli, czyli alkoholu wytwarzanego ze sfermentowanego soku agawy. Podobnie jak ten trunek, także margerita pochodzi z Meksyku i od lat 30. XX wieku cieszy się niesłabnącą popularnością. Warto przekonać się, jak smakuje w wersji bezprocentowej.

Zadanie jest bardzo proste. Zaczynamy od przygotowania syropu – cukier (pół szklanki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki), po czym schładzamy. Następnie przelewamy do shakera, razem z sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (pół szklanki) oraz limonki (1/4 szklanki). Następnie przelewamy do szklanek, dekorujemy plasterkiem cytryny i serwujemy.

Krwawa Mary

Istnieje wiele teorii dotyczących pochodzenia nazwy tego popularnego drinka. Według jednej wersji nawiązuje do angielskiej królowej Marii I Tudor, która była nazywana "krwawą". Inna głosi, że nazwa wzięła się po prostu od krwistego koloru napoju, pochodzącego od jednego z głównych składników, czyli soku pomidorowego. Nie może go zabraknąć także w bezalkoholowej wersji krwawej Mary.

Do wysokiej szklanki wrzucamy trochę kostek lodu, po czym dolewamy sok pomidorowy (200 ml) i sok świeżo wyciśnięty z cytryny (5-6 łyżek). Dodajemy sos Worcestershire, od lat sporządzany według tradycyjnej receptury m.in. z octu słodowego i winnego, tamaryndowca oraz koncentratu powstałego w wyniku fermentacji anchois (łyżka). Doprawiamy tabasco, solą i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy. Krwawą Mary serwujemy z gałązką selera naciowego.

d1c55rn

Tom Collins

Jeden z najpopularniejszych koktajli na bazie ginu – trunku, który charakterystyczny smak zawdzięcza jagodom jałowca. Receptura Toma Collinsa miała narodzić się w drugiej połowie XIX wieku, w jednym z londyńskich pubów. Jak wykonać go w wersji bezalkoholowej?

Zaczynamy od przygotowania syropu – cukier (2 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (1/3 szklanki) i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie przelewamy do shakera, dodajemy cienkie plasterki świeżego ogórka (5-6) oraz sok świeżo wyciśnięty z połówki cytryny lub limonki. Dorzucamy kilka kostek lodu, wstrząsamy i przekładamy do wysokich szklanek. Uzupełniamy gazowaną wodą mineralną. Dekorujemy plasterkami ogórka.

Blue lagoon

Efektowny, błękitny koktajl, którego receptura narodziła się podobno na początku XX wieku w paryskim Harry’s New York Bar. Niezwykły kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao wytwarzanemu ze słodkich i gorzkich pomarańczy, z dodatkiem specjalnego barwnika.

d1c55rn

Blue Curacao można też kupić w wersji bezalkoholowej. Bezprocentowy likier (80 ml) wlewamy do shakera, razem z sokiem grejpfrutowym (160 ml) i ananasowym (120 ml). Dokładnie mieszamy, po czym przelewamy do szklanek, które dekorujemy plasterkami limonki. Bezalkoholowa wersja blue lagoon gotowa!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1c55rn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1c55rn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj