Roladki z wędzonym łososiem

- To danie sprawi, że poczujesz się bardzo syto, a zarazem lekko - pisze Kinga Paruzel w swojej najnowszej książce "Fleksitarianizm". Roladki z wędzonego łososia sprawdzą się jako przekąska na sylwestrowej imprezie.

Roladki z wędzonym łososiemRoladki z wędzonym łososiem
Redakcja WP Kuchnia

Składniki

  • 150 g wędzonego bio łososia
  • 50 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 awokado
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka sezamu jasnego
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki

Przepis

Ogórek przekroić w połowie. Z jednej części pokroić 12 talarków, które będą podstawą dla roladek. Z drugiej części ogórka przekrojonej wzdłuż, za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w paseczki. W misce wymieszać serek wraz z 1 łyżką drobno posiekanego szczypiorku oraz sokiem z cytryny. na kawałek folii spożywczej wsypać wymieszany sezam i rozłożyć go dłońmi równomiernie Następnie wyłożyć plastry łososia tak, aby lekko na siebie nachodziły. (Dobrze jest lekko docisnąć łososia ręką, bo wtedy idealnie łączy się w całość). Na rybie rozłożyć równomiernie serek, a następnie wyłożyć na niego plastry awokado, ogórek pokrojony w paseczki oraz posypać całość szczypiorkiem. Za pomocą folii spożywczej mocno zwinąć całość w roladkę. włożyć do lodówki na 30 minut. Przed podaniem pokroić roladkę na 12 kawałków i każdy wyłożyć na talarek ogórka, dekorując kiełkami

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw