Wino musujące na szaleństwo sylwestrowej nocy

Grudzień, w tym szczególnie okres świąteczno-sylwestrowy, wyjątkowo sprzyja zakupom win musujących. Jednak bez dwóch zdań to sylwester jest dla nich najlepszym czasem. Tradycyjnie, od wielu już lat, wystrzał korka jest nieodłącznym akcentem związanym z symboliczną zmianą daty i świętowaniem nadejścia Nowego Roku.

toastSzampan to najbardziej znane wino musujące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dikushin.com
Katarzyna Gileta

Wraz ze zbliżającym się sylwestrem nasuwa się pytanie – czym powinniśmy celebrować ten moment i jak spośród niezliczonej gamy win musujących wybrać to, które będzie nam najbardziej odpowiadało?

– Na początek dwa słowa o tym, skąd w winie biorą się bąbelki. Najszlachetniejszym procesem ich powstawania jest tzw. wtórna fermentacja w butelce – czyli metoda zwana tradycyjną lub szampańską. Do butelki z winem spokojnym dodajemy mieszankę cukru i drożdży. Drożdże, "zjadając" cukier, produkują alkohol i bąbelki. Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, gaz zostaje w środku. Ten sposób produkcji wykorzystują m. in. Francuzi przy produkcji Szampana i Hiszpanie przy wytwarzaniu Cavy – tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert Rynku Wina Henkell Freixenet Polska.

Wtórną fermentację można przeprowadzić również w dużych, szczelnych zbiornikach. Sposób ten zwany "metodą Charmata" wykorzystywany jest przy produkcji Prosecco.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Szampan

Najbardziej znane wino musujące świata, przez wielu nazywane królem tej kategorii, jest zawsze świetnym wyborem.

– Jeśli chcecie trochę zaszaleć tego dnia, szukacie wymarzonej butelki, a nie do końca odnajdujecie się w zawiłościach zamieszczonych na etykiecie, to warto zapamiętać, że najpopularniejszą na rynku wersją szampana jest brut – czyli wino wytrawne. Jeśli ktoś w szampanie szuka słodyczy, to dla niego przewidziane są odmiany demi-sec – wino półsłodkie lub doux – wino słodkie - mówi ekspert.

Szampana najczęściej wytwarza się z trzech odmian winogron – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, jednak czasami na etykiecie pojawia się Blanc de blancs (w dosłownym tłumaczeniu: "biały z białych") - to szampan robiony w 100 proc. z winogron szczepu Chardonnay.

– Warto również poszukać Blanc de noirs (biały z czarnych) - powstaje z ciemnych odmian winogron Pinot Noir i/ lub Pinot Meunier. Wino jest doskonałe, jednak najczęściej dostępne jedynie w sklepach specjalistycznych. W szerokiej ofercie szampanów znajdziecie też moje ulubione Rose (różowe) – komentuje Tomasz Potrzebowski.

Na koniec zaś trochę geografii – szampan powstaje jedynie w północno-wschodniej części Francji – w regionie Szampanii. Żadne wino wytworzone poza tym regionem nie może używać tej nazwy.

Cava

To hiszpańskie wino musujące, które wytwarza się tą samą metodą, co szampany, jednak przy użyciu innych odmian winogron. Najczęściej wykorzystuje się trzy białe, lokalne szczepy: Macabeo, Xarel-lo, Parellada.

– W przypadku Cavy warto wnikliwie czytać etykiety, gdyż na rynku powszechnie dostępne są wina we wszystkich kategoriach, od super wytrawnej brut nature po słodką dulce. Nie mniej ciekawie przedstawia się segmentacja Cavy pod kątem długości dojrzewania. Oprócz standardowej wersji, która dojrzewa 9 miesięcy, bez trudu możemy znaleźć Cava Reserva dojrzewającą 18 miesięcy i Cava Gran Reserva, która dojrzewa minimum 30 miesięcy. Jest jeszcze świetna wersja Rose, o której nie można zapomnieć – mówi ekspert.

Prosecco

Król win musujących w Polsce! Polacy kochają Prosecco, więc dlaczego by nie kupić butelki czy dwóch na Sylwestra? – Najpopularniejsza wersja extra dry (półwytrawna) dostępna jest niemal w każdym sklepie w Polsce, więc na pewno nie będziecie mieli problemu ze znalezieniem Waszej ulubionej butelki. Dla fanów wytrawności dostępna jest też opcja brut. Ja polecam wpisującą się w trend wersję Bio lub niezwykle stylowe Rose. W tym przypadku do produkcji wykorzystano białą odmianę Glera oraz czerwoną- niezwykle cenione Pinot Noir – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę