Wino musujące na szaleństwo sylwestrowej nocy

Grudzień, w tym szczególnie okres świąteczno-sylwestrowy, wyjątkowo sprzyja zakupom win musujących. Jednak bez dwóch zdań to sylwester jest dla nich najlepszym czasem. Tradycyjnie, od wielu już lat, wystrzał korka jest nieodłącznym akcentem związanym z symboliczną zmianą daty i świętowaniem nadejścia Nowego Roku.

toastSzampan to najbardziej znane wino musujące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dikushin.com
Katarzyna Gileta

Wraz ze zbliżającym się sylwestrem nasuwa się pytanie – czym powinniśmy celebrować ten moment i jak spośród niezliczonej gamy win musujących wybrać to, które będzie nam najbardziej odpowiadało?

– Na początek dwa słowa o tym, skąd w winie biorą się bąbelki. Najszlachetniejszym procesem ich powstawania jest tzw. wtórna fermentacja w butelce – czyli metoda zwana tradycyjną lub szampańską. Do butelki z winem spokojnym dodajemy mieszankę cukru i drożdży. Drożdże, "zjadając" cukier, produkują alkohol i bąbelki. Ponieważ butelka jest szczelnie zamknięta, gaz zostaje w środku. Ten sposób produkcji wykorzystują m. in. Francuzi przy produkcji Szampana i Hiszpanie przy wytwarzaniu Cavy – tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert Rynku Wina Henkell Freixenet Polska.

Wtórną fermentację można przeprowadzić również w dużych, szczelnych zbiornikach. Sposób ten zwany "metodą Charmata" wykorzystywany jest przy produkcji Prosecco.

Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado

Szampan

Najbardziej znane wino musujące świata, przez wielu nazywane królem tej kategorii, jest zawsze świetnym wyborem.

– Jeśli chcecie trochę zaszaleć tego dnia, szukacie wymarzonej butelki, a nie do końca odnajdujecie się w zawiłościach zamieszczonych na etykiecie, to warto zapamiętać, że najpopularniejszą na rynku wersją szampana jest brut – czyli wino wytrawne. Jeśli ktoś w szampanie szuka słodyczy, to dla niego przewidziane są odmiany demi-sec – wino półsłodkie lub doux – wino słodkie - mówi ekspert.

Szampana najczęściej wytwarza się z trzech odmian winogron – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, jednak czasami na etykiecie pojawia się Blanc de blancs (w dosłownym tłumaczeniu: "biały z białych") - to szampan robiony w 100 proc. z winogron szczepu Chardonnay.

– Warto również poszukać Blanc de noirs (biały z czarnych) - powstaje z ciemnych odmian winogron Pinot Noir i/ lub Pinot Meunier. Wino jest doskonałe, jednak najczęściej dostępne jedynie w sklepach specjalistycznych. W szerokiej ofercie szampanów znajdziecie też moje ulubione Rose (różowe) – komentuje Tomasz Potrzebowski.

Na koniec zaś trochę geografii – szampan powstaje jedynie w północno-wschodniej części Francji – w regionie Szampanii. Żadne wino wytworzone poza tym regionem nie może używać tej nazwy.

Cava

To hiszpańskie wino musujące, które wytwarza się tą samą metodą, co szampany, jednak przy użyciu innych odmian winogron. Najczęściej wykorzystuje się trzy białe, lokalne szczepy: Macabeo, Xarel-lo, Parellada.

– W przypadku Cavy warto wnikliwie czytać etykiety, gdyż na rynku powszechnie dostępne są wina we wszystkich kategoriach, od super wytrawnej brut nature po słodką dulce. Nie mniej ciekawie przedstawia się segmentacja Cavy pod kątem długości dojrzewania. Oprócz standardowej wersji, która dojrzewa 9 miesięcy, bez trudu możemy znaleźć Cava Reserva dojrzewającą 18 miesięcy i Cava Gran Reserva, która dojrzewa minimum 30 miesięcy. Jest jeszcze świetna wersja Rose, o której nie można zapomnieć – mówi ekspert.

Prosecco

Król win musujących w Polsce! Polacy kochają Prosecco, więc dlaczego by nie kupić butelki czy dwóch na Sylwestra? – Najpopularniejsza wersja extra dry (półwytrawna) dostępna jest niemal w każdym sklepie w Polsce, więc na pewno nie będziecie mieli problemu ze znalezieniem Waszej ulubionej butelki. Dla fanów wytrawności dostępna jest też opcja brut. Ja polecam wpisującą się w trend wersję Bio lub niezwykle stylowe Rose. W tym przypadku do produkcji wykorzystano białą odmianę Glera oraz czerwoną- niezwykle cenione Pinot Noir – dodaje Tomasz Potrzebowski.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory