Trwa ładowanie...

Sylwestrowe szaleństwo we Włoszech

W Italii podczas świętowania sylwestra jednego składnika nie może zabraknąć. I to niezależnie od tego czy ktoś mieszka na północy czy na południu! Tego dnia na stołach rządzi… soczewica!

Soczewica i cotechinoSoczewica i cotechinoŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Już w starożytności to niepozorne ziarno było uznawane za symbol szczęścia i dobrobytu. Lekko spłaszczona, zaokrąglona soczewica miała przywodzić na myśl roczny cykl z jednej strony, a monetę z drugiej. Mówiono, że wszyscy ci, którzy zjedzą soczewicę w Nowy Rok, przez kolejnych trzysta sześćdziesiąt pięć dni będą liczyć pieniądze, i po cichu dodawano, że im więcej będzie soczewicy, tym więcej będzie również pieniędzy. I dziś jest dokładnie tak samo, mimo, że lata mijają. Na półwyspie Apenińskim wciąż pielęgnuje się starą tradycję i w sylwestrowy wieczór stawia się na stole soczewicę i wszyscy doskonale wiedzą, że jest to pierwsza rzecz, jaką należy zjeść po spełnieniu noworocznego toastu.

Sylwestrowe menu

Jeśli wydaje się wam, że to tylko tradycja, w dodatku cokolwiek martwa, to dodam od razu, że nie, bo ilości soczewicy jaką zjadają Włosi, liczy się w tonach. Smakosze, wybierając ziarno w sklepach, wypatrują soczewicy z Umbrii. Za najlepszą uchodzi ta z miejscowości Castelluccio oraz ta pochodząca z Santo Stefano w Abruzji.

Podaje się ją na kilka co najmniej sposobów, ale najpopularniejsza jest soczewica smażona na oliwie extra vergine z drobno posiekaną cebulą, selerem naciowym i marchewką. Czasem tak przygotowaną soczewicę dosmacza się dodatkowo pomidorami lub przecierem pomidorowym. Można też przygotować szybki pasztet z soczewicy z rozmarynem i boczkiem.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Drugą rzeczą jakiej nie może zabraknąć na sylwestrowo-noworocznym stole jest wieprzowina, a konkretnie cotechino. To długo gotowana kiełbasa, która swoją nazwę bierze od włoskiego cotica, czyli skórka. W jej składzie znajdzie się boczek, chude mięso wieprzowe i przyprawy, wśród których wyróżni się smak gałki muszkatołowej, goździków i cynamonu. Najbardziej znane jest cotecchino pochodzące z miasta słynącego z produkcji octu balsamicznego, czyli z Modeny. Ci, którzy nie przepadają za cotecchino, stawiają na stole inną, choć bardzo podobna kiełbasę, czyli zampone.

d21x3o7

Smażona soczewica i wieprzowa kiełbasa pojawiają się na stole po północy, ale nie wyczerpują tematu. W zależności od regionu podaje się także ośmiornicę, dorsza lub pieczeń. Warto też zjeść winogrona. One również mają zapewnić powodzenie i dostatek w nowym roku. Najlepiej mieć przygotowane 12 gron i zjeść je w rytm dwunastu uderzeń zegara wybijającego północ. Tu Włosi podobni są do Hiszpanów, którzy również w okolicy północy sięgają po mające zapewnić szczęście winogrona.

Przy obiedzie w pierwszy dzień nowego roku Włosi zaczną oczywiście od antipasti, czyli od przystawek i w zależności od tego ile wina musującego wypili dzień wcześniej sięgną albo po warzywa i sałaty mające oczyścić organizm lub po tłuste panzerotto, czyli smażonego w oleju arachidowym pieroga. Tego dnia w menu mogą też pojawić się przegrzebki i ostrygi.

Włoska babka świąteczna 123RF
Źródło: 123RF

Trzeba jednak pamiętać, że kulinarnie Italia to kraj szalenie zróżnicowany, dlatego każdy region będzie miał swoje tradycyjne dania. Gospodarze noworocznego obiadu na stole postawić mogą makaron z tłustym, gęstym sosem, często lasagne lub pieczoną jagnięcinę. Rzymianie będą świętować podając biesiadnikom gnocchi alla Romana, których bazą jest semolina durum, ta z pszenicy twardej. A w Kalabrii makaronowi będzie towarzyszył sos z ndują, ostrą kiełbasą wieprzową. Na Sycylii podniebienia cieszyć zaś będzie mięsna lasagne oraz caponata, wspaniały wegetariański gulasz, którego bazą są bakłażany.

d21x3o7

Włoskie słodkości

Po tak obfitym posiłku nie ma już miejsca na wielkie desery dlatego w większości miejsc na stole pojawią się sycylijskie pomarańcze i mandarynki, bo Boże narodzenie i Nowy Rok to środek sezonu na te owoce, ale bez obaw dla większych łasuchów też się coś znajdzie. W Piemoncie będzie to bonet, oblany karmelem, czekoladowy torcik na bazie migdałowych ciasteczek amaretti. Im dalej na południe tym więcej je się suszonych owoców, daktyli i fig oraz kasztanów, choć popularne jest również ciasto z ricottą i jabłkami.

Nie można też zapomnieć o pandoro i panettone. Te dwa pyszne ciasta jako deser w okresie świątecznym pojawiają się najczęściej i niezależnie od regionalnych tradycji. Zazwyczaj towarzyszyć im będzie słodki krem na bazie serka mascarpone, identyczny jak ten ze słynnego tiramisu. Jak widać Italia smakuje doskonale i nie ma znaczenia, czy za oknem trwa sezon narciarski czy świeci upalne letnie słońce!

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj