Precle nadziewane serem, peperoni i jalapeno
Chrupiące precelki z pikantnymi papryczkami to świetna imprezowa przekąska. Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do sałatek czy kremowych zup. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Sylwester
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
550 g mąki pszennej 320 g cieplej wody 50 g miękkiego masła 7-8 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Farsz:
- 300 g sera - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- 100 g peperoni - pokroić w drobną kostkę
- 40 g jalapeno - pokroić w drobną kostkę
Kąpiel sodowa:
- 40 g sody
- około 1,5-2 litry wody
Przepis
- Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać wszystkie składniki farszu i odstawić.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt 40 cm x 50 cm. Następnie pokroić na 8 pasów każdy po 6 cm - wzdłuż krótszego boku.
- Na środek każdego paska wyłożyć po 3 łyżki farszu. Dokładnie Zlepić ze sobą brzegi wzdłuż dłuższego boku oraz delikatnie zrolować każdy wałek, aby był okrągły.
- Każdy wałek ułożyć w kształt litery U następnie spleść ze sobą oba końce i przykleić ciasto do środkowej części formując precle.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem.
- W szerokim garnku zagotować około 1,5-2 litry wody wsypać sodę. Gotowy precel wrzucić na gotującą wodę na 30 sekund po czym wyjąć i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem - postępować tak samo z pozostałymi preclami. Piec około 20 min. w 220 stopniach C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl