Precle nadziewane serem, peperoni i jalapeno

Chrupiące precelki z pikantnymi papryczkami to świetna imprezowa przekąska. Doskonale smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do sałatek czy kremowych zup. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

PreclePrecle
Paulina Michalak

550 g mąki pszennej 320 g cieplej wody 50 g miękkiego masła 7-8 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Farsz:

  • 300 g sera - zetrzeć na tarce o dużych oczkach
  • 100 g peperoni - pokroić w drobną kostkę
  • 40 g jalapeno - pokroić w drobną kostkę

Kąpiel sodowa:

  • 40 g sody
  • około 1,5-2 litry wody

Przepis

  • Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać wszystkie składniki farszu i odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt 40 cm x 50 cm. Następnie pokroić na 8 pasów każdy po 6 cm - wzdłuż krótszego boku.
  • Na środek każdego paska wyłożyć po 3 łyżki farszu. Dokładnie Zlepić ze sobą brzegi wzdłuż dłuższego boku oraz delikatnie zrolować każdy wałek, aby był okrągły.
  • Każdy wałek ułożyć w kształt litery U następnie spleść ze sobą oba końce i przykleić ciasto do środkowej części formując precle.
  • Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić olejem.
  • W szerokim garnku zagotować około 1,5-2 litry wody wsypać sodę. Gotowy precel wrzucić na gotującą wodę na 30 sekund po czym wyjąć i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem - postępować tak samo z pozostałymi preclami. Piec około 20 min. w 220 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze