Sylwestrowa domówka. Na jakie przekąski najlepiej postawić?
Jak Sylwester, to impreza! Jeśli decydujemy się na "domówkę" - czy to u nas, czy też odwiedzając znajomych, to warto odpowiednio zaopatrzyć się pod kątem kulinarnym. Nie mam tutaj na myśli ani przekąsek zakupionych w supermarkecie ani wykwintnych dań, na przygotowanie których musimy przeznaczyć wiele godzin. Mam dla was kilka propozycji!
Jeśli udajemy się w odwiedziny do znajomych, na noworoczną domówkę, to wiadomo, że musimy zabrać coś ze sobą. Paczkę chipsów warto zastąpić samodzielnie przygotowaną przekąską. Nie, nie bójcie się - moje propozycje nie będą spędzać wam snu z powiek i nie zajmą zbyt dużo czasu. W końcu musimy go zachować na cieszenie się swoim towarzystwem i witanie Nowego Roku, prawda?
Jedzenie na domówce - smacznie, ale też praktycznie
Jeśli impreza jest stricte "na stojąco", to warto przygotować takie dania, które będzie można zjeść w prosty sposób, bez konieczności szukania miejsca przy stole. Niektóre z nich mogą być na zimno, inne na ciepło - zarówno te wytrawne, jak i na słodko. Na "pierwszy ogień" w tym przypadku polecam wam przygotowanie przepysznych śliwek w boczku. Nie tylko świetnie się prezentują, ale przede wszystkim smakują bardzo oryginalnie.
Zobacz też: Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni
Niezbędne składniki:
● śliwki
● ser kozi
● boczek wędzony
● oliwa do skropienia formy
Do podania:
● rukola
● pomidorki koktajlowe
Przygotowanie: śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek włożyć ser kozi. Owinąć dużym plastrem boczku. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci. Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.
Kanapki – nie ma domówki, bez ich udziału!
Jeśli chodzi niemal o każdą, samodzielnie organizowaną imprezę, to na stole muszą pojawić się... kanapki. Niezależnie od tego, jakich składników używamy, to są one naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i praktyczne. Warto jednak nieco eksperymentować i zrobić je w ciekawej formie albo z nietypowymi dodatkami. Mogą być też podane na ciepło, w formie grzanek.
Wędlina i ser to pozycje klasyczne, ale na kanapkach, albo też w ozdobnych salaterkach obok nich, mogą znajdować się różnego rodzaju pasty. Guacamole, pasta z suszonych pomidorów, a może taka z dodatkiem wątróbki? Naprawdę warto je robić, bo można jeść z nimi zarówno kanapki, jak i wafle ryżowe czy też pokrojone w plasterki warzywa. Z pastami doskonale smakują też paluszki grissimi (możecie zrobić je samodzielnie albo bez trudu kupić w wielu marketach spożywczych) owinięte szynką parmeńską. Do tego oczywiście sałatki - tak naprawdę każda będzie miała "powodzenie"!
Nie ma domówki bez słodyczy. Nie tylko tradycyjne ciasto i ciastka ze sklepu
Słyszeliście o tym, że podczas imprezy sylwestrowej wszystkie słodycze mają ujemne kalorie? W tym dniu warto sobie pofolgować. Istnieje “słodki kompromis” między domowej roboty ciastami (których wykonanie zajmuje wiele godzin), a tymi zakupionymi w cukierni. Polecam wam przepyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem cynamonu. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jaki sposób je zrobić? Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników i opis wykonania krok po kroku.
Niezbędne składniki:
● mrożone ciasto francuskie
● 4 łyżki brązowego cukru
● 1 łyżka cynamonu
● 1 jajko
Przygotowanie: gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, zrolować dwustronnie - tak, by dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku.
Ponownie posmarować jajkiem i pokroić na kawałki o długości mniej więcej 1 cm. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut.
Kochani, pamiętajcie o tym, że udana, sylwestrowa impreza, to przede wszystkim dobre towarzystwo, klimat (warto udekorować mieszkanie) i świetna zabawa. Wszystkim życzę wspaniałej imprezy i doskonałego roku 2020. Pamiętajcie jednak, że na poprawę humoru zawsze ma wpływ pyszny posiłek!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl