WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Sylwestrowa domówka. Na jakie przekąski najlepiej postawić?

Jak Sylwester, to impreza! Jeśli decydujemy się na "domówkę" - czy to u nas, czy też odwiedzając znajomych, to warto odpowiednio zaopatrzyć się pod kątem kulinarnym. Nie mam tutaj na myśli ani przekąsek zakupionych w supermarkecie ani wykwintnych dań, na przygotowanie których musimy przeznaczyć wiele godzin. Mam dla was kilka propozycji!

Sylwestrowa domówka. Na jakie przekąski najlepiej postawić?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jeśli udajemy się w odwiedziny do znajomych, na noworoczną domówkę, to wiadomo, że musimy zabrać coś ze sobą. Paczkę chipsów warto zastąpić samodzielnie przygotowaną przekąską. Nie, nie bójcie się - moje propozycje nie będą spędzać wam snu z powiek i nie zajmą zbyt dużo czasu. W końcu musimy go zachować na cieszenie się swoim towarzystwem i witanie Nowego Roku, prawda?

Jedzenie na domówce - smacznie, ale też praktycznie

Jeśli impreza jest stricte "na stojąco", to warto przygotować takie dania, które będzie można zjeść w prosty sposób, bez konieczności szukania miejsca przy stole. Niektóre z nich mogą być na zimno, inne na ciepło - zarówno te wytrawne, jak i na słodko. Na "pierwszy ogień" w tym przypadku polecam wam przygotowanie przepysznych śliwek w boczku. Nie tylko świetnie się prezentują, ale przede wszystkim smakują bardzo oryginalnie.

Zobacz też: Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Niezbędne składniki:
śliwki
● ser kozi
● boczek wędzony
● oliwa do skropienia formy

Do podania:

● rukola
● pomidorki koktajlowe

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowanie: śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek włożyć ser kozi. Owinąć dużym plastrem boczku. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci. Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Kanapki – nie ma domówki, bez ich udziału!

Jeśli chodzi niemal o każdą, samodzielnie organizowaną imprezę, to na stole muszą pojawić się... kanapki. Niezależnie od tego, jakich składników używamy, to są one naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i praktyczne. Warto jednak nieco eksperymentować i zrobić je w ciekawej formie albo z nietypowymi dodatkami. Mogą być też podane na ciepło, w formie grzanek.

Wędlina i ser to pozycje klasyczne, ale na kanapkach, albo też w ozdobnych salaterkach obok nich, mogą znajdować się różnego rodzaju pasty. Guacamole, pasta z suszonych pomidorów, a może taka z dodatkiem wątróbki? Naprawdę warto je robić, bo można jeść z nimi zarówno kanapki, jak i wafle ryżowe czy też pokrojone w plasterki warzywa. Z pastami doskonale smakują też paluszki grissimi (możecie zrobić je samodzielnie albo bez trudu kupić w wielu marketach spożywczych) owinięte szynką parmeńską. Do tego oczywiście sałatki - tak naprawdę każda będzie miała "powodzenie"!

Nie ma domówki bez słodyczy. Nie tylko tradycyjne ciasto i ciastka ze sklepu

Słyszeliście o tym, że podczas imprezy sylwestrowej wszystkie słodycze mają ujemne kalorie? W tym dniu warto sobie pofolgować. Istnieje “słodki kompromis” między domowej roboty ciastami (których wykonanie zajmuje wiele godzin), a tymi zakupionymi w cukierni. Polecam wam przepyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem cynamonu. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jaki sposób je zrobić? Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników i opis wykonania krok po kroku.

Niezbędne składniki:

● mrożone ciasto francuskie
● 4 łyżki brązowego cukru
● 1 łyżka cynamonu
● 1 jajko

Przygotowanie: gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, zrolować dwustronnie - tak, by dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku.

Ponownie posmarować jajkiem i pokroić na kawałki o długości mniej więcej 1 cm. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut.

Kochani, pamiętajcie o tym, że udana, sylwestrowa impreza, to przede wszystkim dobre towarzystwo, klimat (warto udekorować mieszkanie) i świetna zabawa. Wszystkim życzę wspaniałej imprezy i doskonałego roku 2020. Pamiętajcie jednak, że na poprawę humoru zawsze ma wpływ pyszny posiłek!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw