Sylwestrowa domówka. Na jakie przekąski najlepiej postawić?

Jak Sylwester, to impreza! Jeśli decydujemy się na "domówkę" - czy to u nas, czy też odwiedzając znajomych, to warto odpowiednio zaopatrzyć się pod kątem kulinarnym. Nie mam tutaj na myśli ani przekąsek zakupionych w supermarkecie ani wykwintnych dań, na przygotowanie których musimy przeznaczyć wiele godzin. Mam dla was kilka propozycji!

Sylwestrowa domówka. Na jakie przekąski najlepiej postawić?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Jeśli udajemy się w odwiedziny do znajomych, na noworoczną domówkę, to wiadomo, że musimy zabrać coś ze sobą. Paczkę chipsów warto zastąpić samodzielnie przygotowaną przekąską. Nie, nie bójcie się - moje propozycje nie będą spędzać wam snu z powiek i nie zajmą zbyt dużo czasu. W końcu musimy go zachować na cieszenie się swoim towarzystwem i witanie Nowego Roku, prawda?

Jedzenie na domówce - smacznie, ale też praktycznie

Jeśli impreza jest stricte "na stojąco", to warto przygotować takie dania, które będzie można zjeść w prosty sposób, bez konieczności szukania miejsca przy stole. Niektóre z nich mogą być na zimno, inne na ciepło - zarówno te wytrawne, jak i na słodko. Na "pierwszy ogień" w tym przypadku polecam wam przygotowanie przepysznych śliwek w boczku. Nie tylko świetnie się prezentują, ale przede wszystkim smakują bardzo oryginalnie.

Zobacz też: Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Niezbędne składniki:
śliwki
● ser kozi
● boczek wędzony
● oliwa do skropienia formy

Do podania:

● rukola
● pomidorki koktajlowe

Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowanie: śliwki wypestkować, nie docinając do końca. W miejsce pestek włożyć ser kozi. Owinąć dużym plastrem boczku. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropionym wcześniej oliwą. Piec w temp. 180 st. C tak długo, aż boczek się zezłoci. Podawać w towarzystwie rukoli i pomidorków koktajlowych.

Kanapki – nie ma domówki, bez ich udziału!

Jeśli chodzi niemal o każdą, samodzielnie organizowaną imprezę, to na stole muszą pojawić się... kanapki. Niezależnie od tego, jakich składników używamy, to są one naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i praktyczne. Warto jednak nieco eksperymentować i zrobić je w ciekawej formie albo z nietypowymi dodatkami. Mogą być też podane na ciepło, w formie grzanek.

Wędlina i ser to pozycje klasyczne, ale na kanapkach, albo też w ozdobnych salaterkach obok nich, mogą znajdować się różnego rodzaju pasty. Guacamole, pasta z suszonych pomidorów, a może taka z dodatkiem wątróbki? Naprawdę warto je robić, bo można jeść z nimi zarówno kanapki, jak i wafle ryżowe czy też pokrojone w plasterki warzywa. Z pastami doskonale smakują też paluszki grissimi (możecie zrobić je samodzielnie albo bez trudu kupić w wielu marketach spożywczych) owinięte szynką parmeńską. Do tego oczywiście sałatki - tak naprawdę każda będzie miała "powodzenie"!

Nie ma domówki bez słodyczy. Nie tylko tradycyjne ciasto i ciastka ze sklepu

Słyszeliście o tym, że podczas imprezy sylwestrowej wszystkie słodycze mają ujemne kalorie? W tym dniu warto sobie pofolgować. Istnieje “słodki kompromis” między domowej roboty ciastami (których wykonanie zajmuje wiele godzin), a tymi zakupionymi w cukierni. Polecam wam przepyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem cynamonu. Można się nimi zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jaki sposób je zrobić? Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników i opis wykonania krok po kroku.

Niezbędne składniki:

● mrożone ciasto francuskie
● 4 łyżki brązowego cukru
● 1 łyżka cynamonu
● 1 jajko

Przygotowanie: gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać brązowym cukrem i cynamonem, zrolować dwustronnie - tak, by dwa wałki ciasta spotkały się dokładnie na środku.

Ponownie posmarować jajkiem i pokroić na kawałki o długości mniej więcej 1 cm. Ułożyć na posmarowanej masłem blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 15 minut.

Kochani, pamiętajcie o tym, że udana, sylwestrowa impreza, to przede wszystkim dobre towarzystwo, klimat (warto udekorować mieszkanie) i świetna zabawa. Wszystkim życzę wspaniałej imprezy i doskonałego roku 2020. Pamiętajcie jednak, że na poprawę humoru zawsze ma wpływ pyszny posiłek!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć